Τετάρτη 20 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΠΑΤΡΑ
Η ανεργία στο επίκεντρο της εκδήλωσης στα Ζαρουχλέικα

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Με πλούσιες πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες έγινε η πετυχημένη προφεστιβαλική εκδήλωση το περασμένο Σάββατο, στα Ζαρουχλέικα της Πάτρας. Επίδειξη παρκούρ, επίδειξη παραδοσιακών χωρών από το χορευτικό συγκρότημα του Δήμου Πάτρας και επίδειξη πολεμικών τεχνών εντάχθηκαν αρμονικά στο πρόγραμμα της εκδήλωσης, που έκλεισε το βράδυ με λαϊκό γλέντι από το συγκρότημα της ΚΝΕ.

Στο επίκεντρο της εκδήλωσης ήταν το θέμα της ανεργίας και τη σχετική ομιλία με θέμα «Πεντάμηνα, οκτάμηνα, προγράμματα voucher... Ανακύκλωση της ανεργίας ή πάλη για τη ζωή που μας αξίζει;» έκανε ο Διονύσης Πλέσσας, στέλεχος του ΚΚΕ και αντιδήμαρχος Πατρέων.

Στην ομιλία του ανέφερε ότι τα ποσοστά της ανεργίας είναι της τάξης του 28% στη Δυτική Ελλάδα και του 38-39% στην Αχαΐα και μεταξύ άλλων τόνισε:

«Η ανεργία, όμως, δεν είναι ανικανότητα, ούτε επιλογή. Για την ανεργία δεν φταίει η κακιά μας μοίρα. Για την ανεργία ευθύνεται το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, το σύστημα που ζει και αναπνέει για το κέρδος. Μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους αλλού. Με βασικό αυτό το κριτήριο επιλέγουν κλάδους, τομείς που θα επενδύσουν. Φταίει το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που αντιμετωπίζει την εργατική δύναμη σαν εμπόρευμα, θέλει τον εργάτη όλο και πιο φτηνό εμπόρευμα. Γι' αυτό απολύει εργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα, για να πάρει άλλους στη θέση τους με μισθούς πείνας. Αλλά και όταν τα μονοπώλια, οι γιγάντιες επιχειρήσεις στον καπιταλισμό κάνουν επενδύσεις και όταν με κίνητρο την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα δημιουργούν προϋποθέσεις να ανέβει η παραγωγικότητα, δεν μειώνουν το γενικό χρόνο εργασίας, αλλά μειώνουν τον αριθμό των εργατών που χρησιμοποιούν. Με κριτήριο το ολοένα μεγαλύτερο κέρδος κινείται ο καπιταλισμός σε κάθε φάση του. Και στη φάση της ανάπτυξης, όπου καταγράφει άνοδο της κερδοφορίας, και στη φάση της κρίσης».

Μιλώντας για τα διάφορα προγράμματα ελαστικής και κακοπληρωμένης εργασίας, ο ομιλητής τόνισε μεταξύ άλλων ότι:

«Οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις είναι ένα εργαλείο για να γίνει η καπιταλιστική οικονομία πιο ανταγωνιστική, πιο ικανή να βγάζει περισσότερα κέρδη για τους λίγους, ξεζουμίζοντας τους πολλούς, δηλαδή όλους εμάς. Γι' αυτό η ΕΕ προωθεί την κοινωφελή εργασία σε όλες τις χώρες, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη μνημονίων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Γερμανία, όπου 7 εκατομμύρια εργαζόμενοι εργάζονται σε αντίστοιχα προγράμματα με αποδοχές μέχρι 400 ευρώ μηνιαίως (προγράμματα mini jobs). Δεν είναι τυχαίο ότι τα κοινοτικά κονδύλια (π.χ. πρόγραμμα ΕΣΠΑ) χρηματοδοτούν αποκλειστικά τέτοιου είδους μορφές απασχόλησης. Εκμεταλλεύονται την ανεργία, που το κυνήγι του κέρδους δημιουργεί, για να χτυπάνε στο ψαχνό ρίχνοντας μισθούς και δικαιώματα. Γιατί η ανεργία είναι γέννημα θρέμμα του καπιταλισμού, που κανένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει».

Ο Δ. Πλέσσας αναφέρθηκε αναλυτικά και στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων, που κατατέθηκε και σαν πρόταση νόμου στη Βουλή από το ΚΚΕ, με διεκδικήσεις για την ουσιαστική προστασία και ανακούφιση των ανέργων και τόνισε: «Σκοπός του αγώνα μας δεν είναι η διαχείριση της φτώχειας, αλλά η ευημερία του λαού, η ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των ανθρώπων. Στην εποχή μας υπάρχουν όλες αυτές οι δυνατότητες. Οσο κυριαρχούν τα μονοπώλια, ο καπιταλισμός, αυτές οι δυνατότητες καταστρέφονται. Στην Ελλάδα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη και παραγωγή με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Τέτοια ανατροπή χρειάζεται σήμερα. Γι' αυτό παλεύουμε».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org