Τρίτη 19 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αναιμική ανάκαμψη με απαραίτητη προϋπόθεση την αντιλαϊκή πολιτική

Υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων «χωρίς ανεπιθύμητες παλινδρομήσεις», ιδιωτικοποιήσεις, διαχείριση «κόκκινων» δανείων και τόνωση εξωστρέφειας ιεραρχεί η ΤτΕ

Τις βασικές μακροοικονομικές προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδας παρουσίασε χθες στους βιομήχανους ο Γ. Στουρνάρας (φωτ. αρχείου)

Eurokinissi

Τις βασικές μακροοικονομικές προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδας παρουσίασε χθες στους βιομήχανους ο Γ. Στουρνάρας (φωτ. αρχείου)
Ισχνούς ρυθμούς ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία «βλέπει» για τα επόμενα χρόνια η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ), η επαλήθευση των οποίων έχει ως «απαραίτητη προϋπόθεση» την «πιστή εφαρμογή» των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στη χτεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, παρουσίασε τις βασικές μακροοικονομικές προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με τις οποίες:

ΑΕΠ: Για το 2016 προβλέπεται περαιτέρω υποχώρηση 0,3%, έναντι ρυθμών ανάκαμψης 2,5% το 2017 και 3% το 2018. Να σημειωθεί βέβαια ότι η κατρακύλα της περιόδου 2008 - 2016 φτάνει στο 26%.

Επίσημη ανεργία: Για το 2016 προβλέπεται να φτάσει στο 24,1%, για το 2017 στο 22,8% και το 2018 στο 21,4%.

Επενδύσεις παγίου κεφαλαίου: Προβλέπονται ρυθμοί ανάκαμψης 0,8% το 2016, 10,8% το 2017 και 12,1% το 2018, χωρίς βέβαια να αναπληρώνεται η απομείωση των πάγιων επενδύσεων που συντελέστηκε στα προηγούμενα χρόνια κ.ά.

Προϋπόθεση η «πιστή εφαρμογή» των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων

Σύμφωνα με την ΤτΕ, «απαραίτητη προϋπόθεση για την επαλήθευση των προβλέψεων αυτών είναι ηπιστή εφαρμογή των εξής πέντε προϋποθέσεων»:

1. «Εμπέδωση της εμπιστοσύνης και ενίσχυση της εκτίμησης ότι η ελληνική οικονομία έχει επανέλθει στην κανονικότητα και δεν επιφυλάσσει ανεπιθύμητες παλινδρομήσεις». Οπως τονίζεται, για να συμβεί αυτό πρέπει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων που έχει συμφωνηθεί να εφαρμόζεται με συνέπεια και συνέχεια.

2. Η «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας και η ταχεία προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, σημειώνεται, είναι τα ισχυρότερα μέσα όχι μόνο για την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας και την επίτευξη διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης, αλλά και για την υποβοήθηση της δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση του κρατικού χρέους.

3. Αντιμετώπιση του υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «θα συμβάλει στη συνολική αναδιάρθρωση της οικονομίας υπέρ των κλάδων παραγωγής εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών, με αποτέλεσμα την άνοδο της συνολικής παραγωγικότητας».

4. Σταδιακή εξάλειψη των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Η υλοποίηση των σχετικών μέτρων άρσης των περιορισμών, «σε συνδυασμό με τη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης και των συνθηκών ρευστότητας», αναμένεται να συμβάλουν στην εξομάλυνση των οικονομικών συνθηκών.

5. Μεταρρυθμίσεις για τόνωση της εξωστρέφειας. Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και στη λειτουργία του δημόσιου τομέα θα οδηγήσει σε αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης, ενώ παράλληλα αναμένεται να διευκολύνει την καινοτομία και την εισαγωγή νέων τεχνολογιών μέσω της ενίσχυσης του ανταγωνισμού. Σύμφωνα με την ΤτΕ, οι εξελίξεις αυτές θα βελτιώσουν την ποιότητα των ελληνικών εξαγωγών, ενώ θα διευρύνουν την εξαγωγική βάση και τη συνολική παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, οι παραπάνω παρεμβάσεις «θα προσελκύσουν ξένες άμεσες επενδύσεις» και θα συμβάλουν στη διατηρήσιμη αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ