Την αντίθεσή της στην πολιτική της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και της κυβέρνησης που υιοθετεί ο Δήμος Λιβαδειάς, με αφορμή την επικείμενη μετεγκατάσταση προσφύγων σε εγκαταλειμμένα εργοστάσια της περιοχής, εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΤΕ Λιβαδειάς του ΚΚΕ.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως «η εγκατάσταση των προσφύγων είτε στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της UNICOT είτε στο πρώην εργοστάσιο του Καλαμπόκα, ιδιοκτησίας EUROBANK, δεν αποτελεί λύση, ούτε ανακουφίζει έστω και προσωρινά το δράμα αυτών των ανθρώπων.
Η θέση της Τομεακής Επιτροπής Λιβαδειάς του ΚΚΕ αλλά και του Κόμματος συνολικά είναι η δημιουργία αποκλειστικά ανοιχτών, δημόσιων και προσωρινών χώρων υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων, που θα λειτουργούν αποκλειστικά με ευθύνη του κράτους και του υπουργείου Εσωτερικών. Σε αυτά τα κέντρα να παρέχεται οργανωμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία, νομική αρωγή και προετοιμασία των εγγράφων που θα επιτρέψουν την ασφαλή συνέχιση του ταξιδιού όσων το επιθυμούν. Οσοι θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, να γίνεται άμεση και εξατομικευμένη εξέταση των αιτημάτων ασύλου. Τέτοιοι χώροι δεν μπορούν να είναι ελεύθερα οικόπεδα, εκθεσιακά κέντρα, γήπεδα, πρώην στρατόπεδα κ.ά. που το υπουργείο θεωρεί κατάλληλους και δημιουργούν συνθήκες καταυλισμού, στοιβάγματος και γκετοποίησης. Πρέπει να είναι ελεύθερα κτίρια του Δημοσίου, ξενοδοχεία και άλλα αχρησιμοποίητα κτίρια κατάλληλα διασκευασμένα για αξιοπρεπή στέγαση».
Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, τονίζεται ότι η πρόταση για την επικείμενη μετεγκατάσταση των προσφύγων από το Ελληνικό είναι:
Να εγκατασταθούν οι πρόσφυγες σε στεγασμένο χώρο ανθρώπινο και αξιοπρεπή, ανοιχτό και δημόσιο, που θα λειτουργεί με ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών. Σε αυτόν να παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή.
Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για τους ασυνόδευτους ανήλικους, μητέρες και παιδιά.
Να ενισχυθεί ο Δήμος και με τα απαραίτητα κονδύλια, αλλά και με προσωπικό για να καλυφθούν οι ανάγκες.
Καμία συμμετοχή ΜΚΟ στην υποδοχή, περίθαλψη, φιλοξενία και μεταφορά προσφύγων και μεταναστών. Η δράση τους είναι τουλάχιστον ύποπτη.
Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίων.
Για τα παιδιά των προσφύγων χρειάζεται άμεσα κρατική παρέμβαση εκπαιδευτικής στήριξης, δράσεων δημιουργικής απασχόλησης, παίρνοντας υπόψη τη ρευστότητα για τη χώρα της τελικής εγκατάστασής τους. Με ευθύνη του κράτους πρέπει τώρα να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, με επίκεντρο τις δομές στις οποίες βρίσκονται τώρα οι πρόσφυγες, ανεξάρτητα από την πορεία και τους ρυθμούς παραμονής τους στην Ελλάδα.
Το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να περιμένει, δεν δέχεται αναβολή και δεν αφορά το Σεπτέμβρη του 2016. Για τα παιδιά αυτά, η εκπαιδευτική στήριξη μέσα από διάφορες μορφές είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας. Είναι κρίσιμο αυτά τα παιδιά να νιώσουν ότι ζουν - όσο αυτό είναι δυνατόν - σε κανονικές ανθρώπινες συνθήκες και πλευρά αυτής της ανάγκης είναι η μαθησιακή, παιδαγωγική διαδικασία, με δημιουργική απασχόληση, διδασκαλία της μητρικής γλώσσας, της ελληνικής γλώσσας και μιας ξένης γλώσσας, δημιουργία βιβλιοθηκών, φυσική αγωγή κ.ά.
Απαιτείται, επίσης, η ψυχολογική στήριξη των παιδιών αυτών από ειδικούς, καθώς είναι φανερό ότι υπάρχουν τραυματικές εμπειρίες και βιώματα που πρέπει να εντοπιστούν και αντιμετωπιστούν.
Για όλα τα παιδιά και τις οικογένειές τους που θα επιλέξουν να μείνουν τελικά και να εγκατασταθούν μόνιμα στη χώρα μας, να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλή και πλήρη ένταξή τους στο δημόσιο σχολείο, χωρίς αποκλεισμούς και εμπόδια. Να αξιοποιηθούν όλα τα κατάλληλα παιδαγωγικά εργαλεία, με σχεδιασμό και χρηματοδότηση από το υπουργείο Παιδείας (π.χ. δημιουργία τμημάτων υποδοχής), η πρόσληψη όλου του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού και βοηθητικού προσωπικού και η δημιουργία αντίστοιχα όλων των κατάλληλων υποδομών που χρειάζονται σ' αυτή την προσπάθεια.