Παρασκευή 15 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ - ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ
Διεκδικούν μόνιμη δουλειά για όλους στα νοσοκομεία

Διαμαρτυρία χτες στο υπουργείο Υγείας, με πρωτοβουλία του σωματείου του «Ευαγγελισμού» και τη συμμετοχή εργαζομένων από άλλα νοσοκομεία

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή διαμαρτυρία

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, κόντρα στο αίσχος των εργολάβων, των ατομικών συμβάσεων και κάθε μορφής ελαστικής εργασίας, διεκδίκησαν με την κινητοποίησή τους στο υπουργείο Υγείας, σωματεία εργαζομένων σε νοσοκομεία, μαζί με εργαζόμενες και εργαζόμενους στην καθαριότητα.

Την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση πήρε το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», συνεχίζοντας τη δράση του για τα προβλήματα των εργολαβικών εργαζομένων. Τις προηγούμενες μέρες, η δράση του σωματείου είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν δύο απολύσεις εργαζομένων στην καθαριότητα, στις οποίες είχε προχωρήσει ο εργολάβος, καθώς και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα δύο μηνών που τους οφείλονταν. Στην παράσταση διαμαρτυρίας συμμετείχαν τα κλαδικά σωματεία καθαριστριών από την Αθήνα και τον Πειραιά, καθώς και τα σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία «Αττικό», «Αγιος Σάββας» και ΚΑΤ.

Το 25% των εργαζομένων στα νοσοκομεία δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας, είπε μιλώντας στην κινητοποίηση ο πρόεδρος του Σωματείου στον «Ευαγγελισμό», Ηλίας Σιώρας. Πρόκειται για εργολαβικούς στην καθαριότητα και άλλους τομείς, καθώς και για επικουρικούς γιατρούς, ενώ σε αυτούς προστίθενται κατά καιρούς οι εργαζόμενοι με «πεντάμηνα» προγράμματα και οι σπουδαστές των σχολών του ΟΑΕΔ που εργάζονται στο πλαίσιο της μαθητείας.

Για παράδειγμα, στον «Ευαγγελισμό», οι εργολαβικοί στους τομείς της καθαριότητας, της σίτισης και της φύλαξης ξεπερνούν τους 400. Οπως εξήγησε, πρόκειται για εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν τις χαμηλές αμοιβές, την τρομοκρατία και την απειλή της απόλυσης, την καθυστέρηση στην καταβολή του μισθού τους, ακόμα και για μήνες. Οσο για τη «λύση» που προωθεί το υπουργείο, αντικαθιστώντας τους εργολάβους με ατομικές συμβάσεις έργου, τόνισε πως με τον τρόπο αυτό στέλνουν τους εργαζόμενους «από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη».

Το συγκεκριμένο εργασιακό καθεστώς στερεί από τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους άδειες, δώρα, επιδόματα. Πρόκειται, επιπλέον, για δουλειά με ημερομηνία λήξης τις 31/12/2017. Παράλληλα, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο αριθμός των ατομικών συμβάσεων είναι μικρότερος από τον αριθμό των εργαζομένων που υπηρετούν σήμερα, κάτι που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιοι να βρεθούν άμεσα στην ανεργία.

Ο Ηλίας Σιώρας χαιρέτισε ιδιαίτερα τη συμμετοχή εργολαβικών εργαζομένων στην κινητοποίηση, παρά την τρομοκρατία που τους ασκήθηκε, προκαλώντας το χειροκρότημα αυτών των εργαζομένων. Τέλος, τόνισε την ανάγκη να δοθεί έκτακτη επιχορήγηση στα νοσοκομεία από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της λειτουργίας τους.

Οι ατομικές συμβάσεις παροχής έργου που εμφανίζονται ως κάτι «νέο» από την κυβέρνηση εφαρμόζονται εδώ και χρόνια στις σχολικές καθαρίστριες, σημείωσε η πρόεδρος του κλαδικού σωματείου Πειραιά, Μαργαρίτα Ρεΐση. Στην κινητοποίηση, πήραν το λόγο οι πρόεδροι των σωματείων στα νοσοκομεία «Αττικόν» και «Αγιος Σάββας», καθώς και άλλοι συνδικαλιστές από τον κλάδο της Υγείας.

Αντιπροσωπεία των σωματείων συναντήθηκε με τον υπουργό, Α. Ξανθό, ο οποίος παρουσίασε ως μονόδρομο τις ατομικές συμβάσεις, λόγω των δεσμεύσεων της κυβέρνησης στο πλαίσιο του μνημονίου, που της απαγορεύουν να προχωρήσει σε προσλήψεις. Οσον αφορά τις άθλιες συνθήκες που επιφυλάσσουν στους εργαζόμενους οι συμβάσεις αυτές, το μόνο που αντέταξε το υπουργείο είναι η εγκύκλιος με την οποία αναγνωρίζει το δικαίωμα στην κανονική άδεια και στην άδεια για σοβαρούς λόγους υγείας.

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για άδεια μητρότητας σε έναν κλάδο όπου δουλεύουν κατά κύριο λόγο γυναίκες, καθώς και μια σειρά άλλα δικαιώματα. Από τη μεριά τους, οι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν ότι δεν αποδέχονται τη σύγχρονη σκλαβιά των συμβάσεων αυτών και θα συνεχίσουν να παλεύουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαιτεί την άμεση μονιμοποίηση των εργαζομένων στην καθαριότητα(2021-06-23 00:00:00.0)
Αγωνιστικές παρεμβάσεις ενάντια σε απολύσεις και ελλείψεις(2020-06-25 00:00:00.0)
Κινητοποίηση για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά(2017-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ