Πέμπτη 14 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Ψηφίστηκε επί των άρθρων στην αρμόδια Επιτροπή

Στις 20 Ιούλη η ψηφοφορία στην Ολομέλεια

Η αντιπαράθεση των αστικών κομμάτων από τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου και τα μεταξύ τους παζάρια ήταν το κυριότερο στοιχείο της χτεσινής, τελευταίας συζήτησης (2η ανάγνωση) στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, για το νέο εκλογικό νόμο που φέρνει η κυβέρνηση.

Επιβεβαιώνοντας ότι το «πάρε - δώσε» είναι σε πλήρη εξέλιξη, κατά την ψηφοφορία επί των άρθρων, που έγινε χτες το βράδυ, το ΠΑΣΟΚ δήλωσε επιφύλαξη για όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου. Επιφύλαξη στα άρθρα δήλωσε και το Ποτάμι. Η ΝΔ καταψήφισε όλα τα άρθρα, η Ενωση Κεντρώων επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια για το άρθρο 1 (ψήφος στα 17) και υπερψήφισε τα άλλα 4.

Το ΚΚΕ, όπως έχει κάνει σαφές από την αρχή, υπερψήφισε τα άρθρα 1 (ψήφος στα 17), 2 (κατάργηση του μπόνους), 4 (διευθέτηση εδρών και περιφερειών) και 5 (ισχύς του νόμου από τις επόμενες εκλογές, αν συγκεντρώσει 200 ψήφους). Καταψήφισε το άρθρο 3, με το οποίο διατηρείται το πλαφόν 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η κυβέρνηση, το νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί στην Ολομέλεια στις 20 Ιούλη. Για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, θα πρέπει να συγκεντρώσει 200 ψήφους.

Συμβολή στις διεργασίες αναμόρφωσης

Οπως ήταν αναμενόμενο, η συζήτηση επί του νομοσχεδίου έχει τη δική της συμβολή στις διεργασίες για την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, καθώς κανένα από τα αστικά κόμματα δεν αρνείται το στόχο της «κυβερνητικής» και «πολιτικής σταθερότητας», που είναι αναγκαία για την απρόσκοπτη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής. Παράλληλα, λειτουργεί και ως προπέτασμα καπνού, επισκιάζοντας τη νέα επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση στα Εργασιακά και τους μισθούς.

Ηταν ενδεικτικά τα όσα ανέφερε χτες ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γ. Μπαλάφας. Σε όλη την Ευρώπη, είπε, αλλά πλέον και στην Ελλάδα, έχει έρθει «το τέλος των μονοκομματικών κυβερνήσεων», προσθέτοντας - για να απαντήσει στα επιχειρήματα περί ακυβερνησίας τα οποία χαρακτήρισε «έωλα» - ότι «ο πολυκομματισμός που υπηρετούμε δεν έχει αδιέξοδα», γιατί το εκλογικό σύστημα που φέρνει η κυβέρνηση «αντικειμενικά θα οδηγήσει σε ανέβασμα της ποιότητας και της ουσίας των συναινέσεων και των συνεργασιών. Θα εκφραστεί πιο αυθεντικά το σημερινό πολιτικό σκηνικό».

Από την πλευρά της, η ΝΔ κατέθεσε τροπολογία η οποία προβλέπει «να νομοθετηθεί το δικαίωμα ψήφου στους Ελληνες κατοίκους εξωτερικού αφενός και δεύτερον να κατατμηθεί η εκλογική περιφέρεια της Β' Αθηνών σε τρεις επιμέρους εκλογικές περιφέρειες».

Οπως ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Μ. Βορίδης, «αυτά είναι σημεία στα οποία θα μπορούσε να υπάρξει - εάν συμφωνεί και η κυβέρνηση - ευρεία συναίνεση (...) σημεία τα οποία είναι θετικά και θα μπορούσαν άμεσα να ισχύσουν (...) Η ΝΔ συμβάλλει θετικά, δημιουργικά, με προτάσεις που μπορούν να αποκτήσουν ευρεία συναίνεση. Η κυβέρνηση συνεχίζει να επιμένει σε ένα λόγο διχαστικό και διαιρετικό, για μεγάλα ζητήματα, που κανονικά θα έπρεπε να ενώνουν και όχι να διχάζουν».

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδης, επισήμανε ότι «όλοι αναγνωρίζουμε το τέλος εποχής των μονοκομματικών κυβερνήσεων» και πρόσθεσε ότι «η πρόταση του ΠΑΣΟΚ» για αναλογικότητα, μικρότερο μπόνους κ.λπ. παρέχει τη δυνατότητα «σχηματισμού κυβέρνησης με πολιτικό ιδεολογικό προσανατολισμό και όχι ετερογενείς συμμαχίες».

Ο λαός θα ματώνει με όποιο εκλογικό σύστημα

Ο ειδικός αγορητής του Κόμματος Χρ. Κατσώτης, κατά τη χτεσινή του τοποθέτηση, επισήμανε ότι «η πρόταση της κυβέρνησης είναι ένα εκλογικό σύστημα που διευκολύνει τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού και την ισχυροποίηση του διπολισμού (...) Δίνει τη δυνατότητα να αυξηθούν τα κάλπικα διλήμματα περί προόδου - συντήρησης και θα ενισχύσει τη λογική χαμένης ψήφου (...) Το ζητούμενο για το σύστημα είναι να εντάξει στην ενεργή δράση για την εξυπηρέτηση της στρατηγικής του περισσότερες δυνάμεις που θα συναινέσουν και θα συγκυβερνήσουν, δημιουργώντας το αναγκαίο πλαίσιο για την ανάκαμψη του κεφαλαίου».

Το θέμα - πρόσθεσε - είναι η οργάνωση της πάλης του λαού, «η ζωντανή λειτουργία και δράση των λαϊκών οργανώσεων, είτε είναι εργατικά σωματεία, είτε σύλλογοι αυτοαπασχολουμένων, είτε είναι αγροτικοί σύλλογοι», που «θα βάζουν στην ημερήσια διάταξη την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών», είναι η συμπόρευση με το ΚΚΕ. «Εμείς δηλώνουμε - ξεκαθάρισε - ότι το ΚΚΕ δεν κάνει κανένα παζάρι. Στηρίζει μόνο την απλή αναλογική, θα καταθέσει τροπολογία για την κατάργηση του πλαφόν του 3%».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ