Πέμπτη 14 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Με νέα πιο επιθετική «πολιτική ασφάλειας»

Διεκδικεί ηγετικό ρόλο και σε στρατιωτικό επίπεδο στο ιμπεριαλιστικό σύστημα και όχι μόνο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ

Από επίσκεψη της υπουργού Αμυνας, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, σε μονάδα του γερμανικού στρατού
Από επίσκεψη της υπουργού Αμυνας, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, σε μονάδα του γερμανικού στρατού
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τον πιο προωθημένο ηγετικό ρόλο που θέλει να παίξει ο γερμανικός ιμπεριαλισμός σε διάφορα μέτωπα αναδεικνύει η λεγόμενη «Λευκή Βίβλος για την πολιτική ασφάλειας» που παρουσίασε χτες η υπουργός Αμυνας, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Εχουμε επίγνωση του μεγέθους και της σημασίας μας, αλλά και των ευθυνών μας», δήλωσε η Γερμανίδα Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός και τόνισε ότι «η Γερμανία δεν αντιμετωπίζει τον εαυτό της, ούτε ως μεγαλύτερο αλλά ούτε και ως μικρότερο απ' ό,τι πραγματικά είναι». Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «η χώρα μπαίνει σε συμμαχίες και, επομένως, σε εξαρτήσεις και οι προσδοκίες έχουν αυξηθεί».

Η νέα Λευκή Βίβλος, ένα κείμενο 83 σελίδων, κάνει λόγο για διεύρυνση των ευθυνών που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο της λυκοσυμμαχίας του ΝΑΤΟ σχετικά με την αποστολή γερμανικών στρατευμένων στο εξωτερικό με το πρόσχημα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» και όχι μόνο. Σημειώνεται ότι έχει δημιουργηθεί η ανάγκη να αναθεωρηθεί η προηγούμενη, πριν 10 χρόνια «πολιτικής ασφάλειας», γιατί «έχει έκτοτε αλλάξει η κατάσταση και το επίκεντρο της προσοχής στρέφεται πλέον στις αποστολές στο εξωτερικό, στην άμυνα της χώρας και της συμμαχίας». Ετσι, τονίζεται ότι πρέπει «να αυξηθεί η αποστολή μάχιμων δυνάμεων και ανθρωπιστικών αποστολών της Γερμανίας» για «την προστασία των συμφερόντων της», δηλαδή ουσιαστικά όπου διακυβεύονται τα συμφέροντα των γερμανικών μονοπωλιακών ομίλων, όπου διεκδικούνται αγορές, πηγές Ενέργειας, γεωστρατηγικές σφαίρες επιρροής.

Σχετικά με την επέκταση των αποστολών του στρατού στο εσωτερικό της χώρας, δηλώνεται ότι το συνταγματικό πλαίσιο δεν πρέπει να αλλάξει, σχετικά με τη χρησιμοποίησή του σε αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, αλλά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ερμηνεύει ότι αυτό περιλαμβάνει και την «αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών». Αντιρρήσεις για τη χρήση του στρατού στο εσωτερικό, ουσιαστικά για το ...θεαθήναι, εμφανίζονται να εκφράζουν οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες.

Επίσης, με ρητό τρόπο στη νέα Λευκή Βίβλο δηλώνεται ότι «η Ρωσία από εταίρος που ήταν πριν, σήμερα γίνεται πρόκληση για την ασφάλεια ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης της Ουκρανίας», γι' αυτό και επισημαίνεται ότι απαιτούνται «αυστηρότερες σχέσεις με αυτή». Γίνεται έτσι φανερό ότι παρά τις σχέσεις των γερμανικών μονοπωλιακών ομίλων σε σημαντικούς τομείς όπως η Ενέργεια ή η χημική βιομηχανία και άλλοι με αντίστοιχα ρωσικά, η γερμανική κυβέρνηση ή τουλάχιστον το ισχυρότερο τμήμα της (έκφραση και τμήματος της αστικής τάξης) επιλέγει να σκληρύνει τη στάση του έναντι της Ρωσίας. Από την άλλη, κορυφαία στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών, όπως ο αντικαγκελάριος Ζ. Γκάμπριελ, ο ΥΠΕΞ Φ. Β. Στάινμαγιερ καλούν σε πιο διαλλακτική στάση.

Στα αξιοσημείωτα της «πολιτικής ασφάλειας» είναι η πρόταση για άνοιγμα του στρατού σε υπηκόους της ΕΕ, στο πλαίσιο της «ανασυγκρότησής του» και των προσλήψεων που εξαγγέλλονται για τα επόμενα χρόνια. Στην ένταξη αλλοδαπών στις τάξεις της Bundeswehr (του γερμανικού στρατού) αντιδρά ο Σύνδεσμος των Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι η μεγαλύτερη ένωση στρατιωτικών εν ενεργεία και απόστρατων. Αντιρρήσεις, επίσης, για τη χρήση του στρατού στο εσωτερικό εμφανίζονται να εκφράζουν οι Σοσιαλδημοκράτες για το ...θεαθήναι.

Σε ό,τι αφορά την προτροπή του ΝΑΤΟ για αύξηση των «αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ», η Γερμανία εμφανίζεται με το συγκεκριμένο κείμενο διατεθειμένη να ανταποκριθεί σταδιακά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ