Τρίτη 25 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανεπίτρεπτη βαρβαρότητα

Καταγγέλλει την κυβέρνηση  για τις προθέσεις της, σχετικά με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

Την πρόθεση της κυβέρνησης να εξισώσει το όριο ηλικίας προς συνταξιοδότηση στο 65ο έτος για γυναίκες και άνδρες, όπως δήλωσε ο διοικητής του ΙΚΑ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Οπως σημειώνει, το επιχείρημα για την εξίσωση αυτή είναι το ότι οι γυναίκες ζουν περισσότερο. Αποτελεί ανεπίτρεπτη - επισημαίνει - βαρβαρότητα για ένα κράτος να συνδέει την αύξηση της βιωσιμότητας, για την οποία πάσχισε ο άνθρωπος από την εμφάνισή του στον πλανήτη, με το κόστος της κοινωνικής ασφάλισης.

Η γυναίκα εργάτρια - συνεχίζει - που ασφαλίζεται στο ΙΚΑ αντιμετωπίζει ανισότητα στην εργασία, εργάζεται τουλάχιστον 15ωρο καθημερινά για να καλύψει τους πολλαπλούς ρόλους της. Πολλές αποφάσεις - επισημαίνει - Ανωτάτων Δικαστηρίων στη χώρα μας, δέχτηκαν ότι οι θετικές διατάξεις υπέρ των γυναικών δεν είναι αντισυνταγματικές, αντίθετα, επιβάλλονται λόγω των κοινωνικών συνθηκών. Οπως σημειώνει, η συρρίκνωση της κοινωνικής πολιτικής, που επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, επιδεινώνει περισσότερο τη θέση της γυναίκας, ενώ η κατάργηση των διατάξεων για την πρόωρη συνταξιοδότηση της μητέρας ανήλικου παιδιού επιβαρύνει το δημογραφικό πρόβλημα.

Η αύξηση - τονίζει - και η εξίσωση των ορίων ηλικίας στα 65 χρόνια για άνδρες και γυναίκες εντείνει την εκμετάλλευση και για τα δυο φύλα. «Ομως για τις εργαζόμενες γυναίκες - συνεχίζει - με τους πολλαπλούς ρόλους, με την αυξημένη ανεργία, με τη μειωμένη ασφάλιση λόγω των ευέλικτων μορφών εργασίας, που κυρίως με αυτές εργάζονται οι γυναίκες, η εξόντωση και η εκμετάλλευσή τους γίνεται ακόμα μεγαλύτερη».

Η ΟΓΕ δηλώνει πως καταδικάζει τέτοιες ενέργειες, που είναι αντίθετες με τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης και ότι «μαζί με όλες τις εργαζόμενες και το λαϊκό κίνημα θα αγωνιστούμε για τη ματαίωση αυτών των σχεδίων, που σκοπό έχουν να στείλουν τη γυναίκα στο σπίτι, σε συνθήκες παρωχημένων εποχών και να αυξήσουν περισσότερο τα κέρδη των οικονομικά ισχυρών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ