Τετάρτη 13 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προωθεί αυξημένο στρατιωτικό - διπλωματικό ρόλο

Γερμανός «εκπαιδευτής» με Κούρδους του Ιράκ
Γερμανός «εκπαιδευτής» με Κούρδους του Ιράκ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Το επικαιροποιημένο νέο σχέδιο για την «αμυντική πολιτική της Γερμανίας» ισχυρίστηκε χτες ότι έχει στα χέρια του το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων «Ασοσιέιτεντ Πρες», το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί σήμερα.

Σύμφωνα με αυτό, η Γερμανία επιβεβαιώνει τη θέλησή της για αυξημένο ρόλο στην παγκόσμια σκηνή σε ό,τι «αφορά τα ζητήματα ασφάλειας» (ό,τι χρησιμοποιείται ως τέτοιο από τους ιμπεριαλιστές). Γίνεται, δηλαδή, φανερό ότι η δέσμευση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο να μη βγάζει στρατεύματα στο εξωτερικό έχει προ πολλού ξεπεραστεί. Αλλωστε και το ίδιο το κείμενο κάνει έναν απολογισμό ουσιαστικά των τελευταίων 2,5 χρόνων, όπου η Γερμανία σημειώνεται ότι έπαιξε καθοριστικό διπλωματικό ρόλο στη σύγκρουση στην Ουκρανία και πήρε μέρος με στρατιωτικές δυνάμεις στις επεμβάσεις «ενάντια στους ισλαμιστές» στο Μάλι και αλλού. Φυσικά, είχαν προηγηθεί οι συμμετοχές στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και στο Αφγανιστάν. Στο κείμενο συμπληρώνεται ακόμα ότι η χώρα έστειλε όπλα στους Κούρδους στο Βόρειο Ιράκ, αλλά ότι επίσης, παρά τον αυξημένο διπλωματικό και στρατιωτικό ρόλο, «είναι ακόμα μικρή η δυνατότητα - αφού κάθε στρατιωτική αποστολή πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο - να μεταφέρει μάχιμες δυνάμεις σε εστίες στον κόσμο με τον ίδιο τρόπο που κάνουν άλλες χώρες της ΕΕ όπως η Βρετανία ή η Γαλλία».

Την ίδια ώρα, δηλώνεται ότι «η Γερμανία δεν επιθυμεί να δρα μόνη της και ότι όλες οι στρατιωτικές και διπλωματικές δράσεις πρέπει να διευθετούνται και να λύνονται με τους συμμάχους της χώρας», ενώ οι «ένοπλες δυνάμεις εστιάζουν τη δράση τους σε πολυμερές πλαίσιο» και επιλέγουν το συντονισμό με τους συμμάχους. Ομως, υπάρχει και σαφής προτροπή ότι η κυβέρνηση να δηλώσει την ετοιμότητα της να γίνει η ίδια καθοριστικός παράγοντας έμπνευσης στον διεθνή διάλογο, να πάρει την ευθύνη να ηγηθεί».

Γίνεται αναφορά, επίσης, σε σκέψεις στο γερμανικό στρατό να μπορούν να ενταχθούν και υπήκοοι άλλων χωρών της ΕΕ και που θα είναι ένα δυνατό μήνυμα για τη διαδικασία ενοποίησης. Και βεβαίως δηλώνεται ότι η Γερμανία στηρίζει την παραίνεση του ΝΑΤΟ για αύξηση των «αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ» και δηλώνεται ότι θα το προσεγγίσει σταδιακά αυξάνοντας από 1,19% φέτος σε 1,21% το 2017.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ