Τετάρτη 13 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ανοιχτές «πληγές» και διεργασίες

Η Μέρκελ χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη συνάντησή της με τον Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τη σημασία που συνεχίζει να έχει η διμερής συνεργασία και για τις δύο χώρες αποτύπωσε η συνάντηση που είχαν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, «ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε την απογοήτευση και τη δυσαρέσκεια της Τουρκίας για την απόφαση (σ.σ. της γερμανικής Βουλής για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων), ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος δεσμεύτηκε να επιδείξει την απαραίτητη ευαισθησία ώστε η κίνηση αυτή να μην επισκιάσει τις διμερείς σχέσεις».

Επιπλέον, η Μέρκελ φέρεται να εξέφρασε και την ικανοποίησή της για την υλοποίηση των υποσχέσεων που η Τουρκία έχει δώσει σχετικά με τη συμμετοχή της στην «αντιμετώπιση» των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο. Τέλος, οι δυο ηγέτες συζήτησαν και τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών για την αντιμετώπιση ξένων μαχητών που στρατολογεί το «Ισλαμικό Κράτος» στη Συρία.

Σύμφωνα με την «Ντόιτσε Βέλε», η Μέρκελ δήλωσε πως «η ατμόσφαιρα ήταν εποικοδομητική (...) και πολύ επαγγελματική, σε μια προσπάθεια να λυθούν οι υπάρχουσες διαφορές». Βέβαια, η Γερμανίδα ηγέτης συμπλήρωσε ότι «οι διαφωνίες δεν εξαφανίζονται μετά από μια τέτοια συζήτηση... Αλλά θεωρώ ότι ήταν σημαντικό που τις συζητήσαμε...».

Συζητήσεις για το Ιντσιρλίκ

Την ίδια στιγμή, πάντως, στη Γερμανία μεγαλώνουν οι αντιδράσεις για τις τουρκικές ενστάσεις στα περιθώρια Γερμανοί βουλευτές να επισκέπτονται τις δυνάμεις που σταθμεύουν στη βάση του Ιντσιρλίκ. Χτες, ο πρόεδρος του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, Νόρμπερτ Λάμερτ, δήλωσε στην εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» πως «ενδεχομένως να πρέπει να καταστεί εκ νέου σαφές ότι η Μπούντεσταγκ στηρίζει την αποστολή Γερμανών στρατιωτών στο εξωτερικό, μόνο στο πλαίσιο διεθνών αποστολών και εφόσον είναι ευπρόσδεκτοι», συμπληρώνοντας ότι πρέπει να γίνει κατανοητό πως «οι στρατιώτες που δεν είναι ευπρόσδεκτοι δεν θα μείνουν εκεί μόνιμα».

Την ίδια στιγμή, ανοίγει η συζήτηση και για «εναλλακτικές» στην περίπτωση που οι γερμανικές δυνάμεις φύγουν από το Ιντσιρλίκ. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις που έκανε στο ραδιόφωνο «Deutschlandfunk» ο βουλευτής των Χριστιανοκοινωνιστων (CSU), Φλόριαν Χαν, τονίζοντας πως αν η Τουρκία εξακολουθεί να εμποδίζει επισκέψεις Γερμανών αξιωματούχων «θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες. Τότε θα πρέπει να δούμε πού μπορούμε εναλλακτικά να συνεχίσουμε αυτή την αποστολή». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «θα μπορούσα να φανταστώ ότι η Ελλάδα ή η Ιορδανία θα ήταν καλές επιλογές», αλλά και πως το αν αυτές οι χώρες συμφωνούν με ένα τέτοιο ενδεχόμενο «θα διαφανεί μέσα από συζητήσεις. Αλλά είμαι σίγουρος ότι, για παράδειγμα, η Ιορδανία θα ήταν πρόθυμη, διότι μας είχαν δώσει το μήνυμα κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού αυτής της αποστολής».

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στο εσωτερικό της Τουρκίας δυναμώνει η αντιπαράθεση για τη χορήγηση τουρκικής υπηκοότητας σε Σύρους πρόσφυγες. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν να γίνει δημοψήφισμα. Σε επαρχίες όπως η Κόνια, τις τελευταίες μέρες σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ Τούρκων και Σύρων προσφύγων, με δύο νεκρούς μάλιστα, το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ