Τρίτη 12 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΤΕ ΣΑΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απάντηση στις αντιδράσεις του Συνδέσμου Εργαζομένων στην ΕΟΣΣ

Απάντηση στις αντιδράσεις που προκάλεσε από τον Σύνδεσμο των Εργαζομένων στην Ενωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (ΕΟΣΣ) η θέση του ΚΚΕ για το νόμο σχετικά με τον ΕΟΣΣ και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, δίνει η ΤΕ Σάμου του Κόμματος.

Ο Σύνδεσμος των εργαζομένων συμφωνεί με τη θέση του ΚΚΕ ότι «ο νόμος 4384/2016, όπως και οι προηγούμενοι 2810/2000 και 4015/2011 δεν έγιναν για να στηρίξουν τους συνεταιρισμούς ούτε τους παραγωγούς, πόσο μάλλον τα συμφέροντα των εργαζομένων στους συνεταιρισμούς» και ότι «η κατάργηση της αναγκαστικότητας έγινε με σκοπό να διαλύσει τους συνεταιρισμούς και ιδιαίτερα την ΕΟΣΣ, για να παραδώσει τον κόπο των αμπελουργών και των εργαζομένων σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα όπως γινόταν πριν το 1934».

Παρά τις διαπιστώσεις όμως, ο Σύνδεσμος καλεί τους οινοπαραγωγούς να συσπειρωθούν και να στηρίξουν τον νέο συνεταιρισμό «που αναγκαστικά θα δημιουργηθεί με βάση την ΕΟΣΣ», καταγγέλλοντας το ΚΚΕ ότι «εξισώνει τον νέο συνεταιρισμό με μια σκληρή επιχείρηση που θα εκμεταλλεύεται τους αγρότες και τους εργαζόμενους» και ότι «ενισχύει με αυτόν τον τρόπο και κατευθύνει τις διασπαστικές δυνάμεις του συνεταιρισμού που προκύπτουν από τον νόμο και την κατάργηση της αναγκαστικότητας».

Ο Σύνδεσμος ειρωνεύεται, επίσης, το κάλεσμα του ΚΚΕ για συσπείρωση εργαζομένων και παραγωγών γύρω από τον Αγροτικό Σύλλογο και τις Λαϊκές Επιτροπές, γράφοντας στην ανακοίνωση: «Ποιος θα παραλάβει τα σταφύλια των αμπελουργών και ποιος θα πληρώσει για αυτά; Οι Λαϊκές Επιτροπές;». Τέλος, καλεί «όλα τα κόμματα και τους φορείς του νησιού να στηρίξουν τον νέο συνεταιρισμό ως μοναδικό συνεχιστή της ένδοξης ΕΟΣΣ για το καλό του νησιού μας».

Η απάντηση του ΚΚΕ

Απαντώντας, η ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ σημειώνει: «Η ανακοίνωση της διοίκησης του Συνδέσμου Εργαζομένων στην ΕΟΣΣ, αναφορικά με τη θέση της ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ "για τη διάλυση της ΕΟΣΣ και τους νέους συνεταιρισμούς", είναι γεγονός ότι μας εξέπληξε δυσάρεστα.

Θέλουμε, λοιπόν, να σχολιάσουμε τα εξής: Η διοίκηση του σωματείου συμφωνεί πλήρως μαζί μας σχετικά με τη φιλοσοφία και τις στοχεύσεις του νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Τίποτα καλό δεν έχουν να περιμένουν αγρότες και εργαζόμενοι, όπως και οι ίδιοι σημειώνουν. Να υπογραμμίσουμε λοιπόν ότι αυτός ο νόμος και η κατάργηση της αναγκαστικότητας διαλύει την ΕΟΣΣ και όχι η θέση του ΚΚΕ. Ομως, γι' αυτόν τον νόμο η διοίκηση του σωματείου τοποθετείται δυο ολόκληρους μήνες μετά τη ψήφισή του, όχι για τον ίδιο τον νόμο, όχι για να καταδικάσει την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν την αντιαγροτική και αντεργατική πολιτική της ΕΕ, αλλά για να απαντήσει επιτιμητικά στο ΚΚΕ.

Διαφωνεί και μέμφεται το ΚΚΕ γιατί δεν εγγυάται στους παραγωγούς και τους εργαζόμενους για το χαρακτήρα των νέων συνεταιρισμών που ορίζει ο νόμος σε κάθε λεπτομέρειά τους και με ρήτρα διάλυσης αν δεν συμμορφωθούν. Γεγονός που από μόνο του δεν αφήνει ίχνος αισιοδοξίας ότι κάτι καλό μπορεί να προκύψει από την εφαρμογή του. (Αφήνουμε ασχολίαστη την "ατάκα" για την παράδοση των σταφυλιών. Μνηστήρες, δυστυχώς, θα υπάρχουν πλέον πολλοί και θα συναγωνίζονται ποιος θα τα πάρει... φθηνότερα).

Το ΚΚΕ έχει χρέος - ακριβώς γιατί παρακολουθεί την πορεία της ΕΟΣΣ "με τα καλά και τα ανάποδά της" καθώς και του Σαμιώτικου κρασιού σε όλη τη διαδρομή τους - να πει την αλήθεια στους αμπελουργούς και τους εργαζόμενους για το τι τους περιμένει, ώστε να προετοιμαστούν και να μην τρέφονται με αυταπάτες. Εμείς δεν "χτυπάμε πλάτες", από τη μια, και, από την άλλη, καρατομούμε μισθούς και δικαιώματα, όπως κάνουν τα άλλα πολιτικά κόμματα και οι εκπρόσωποί τους στην ΕΟΣΣ.

Σε κάθε περίπτωση, το ΚΚΕ και η ΤΕ Σάμου παραμένουν στο πλευρό των αγροτών και των εργαζομένων στην ΕΟΣΣ, και βλέπει συναγωνιστικά τη διοίκηση του σωματείου παρά την άδικη επίθεση που δέχθηκε. Θα είμαστε πάντα μαζί τους για τα δικαιώματά τους και το έχουμε ιστορικά αποδείξει».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org