Σάββατο 9 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Επίσκεψη του γγ του ΟΗΕ στην Κίνα

Το Πεκίνο συνεχίζει να εστιάζει στο «ρόλο» και τις ευθύνες του Οργανισμού

ΠΕΚΙΝΟ.--

Συνάντηση με τον Κινέζο Πρόεδρο είχε χτες ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στο πλαίσιο επίσκεψής του Πεκίνο.

Στις δηλώσεις του, ο Κινέζος ηγέτης, Σι Τζινπίνγκ, ζήτησε περισσότερη συνεργασία με τα Ηνωμένη Εθνη, επιδοκιμάζοντας τις προσπάθειες του Μουν για τη διαφύλαξη της παγκόσμιας ειρήνης και της βιώσιμης ανάπτυξης. Υπογράμμισε πως ο ΟΗΕ θα συνεχίζει να βρίσκει στην Κίνα έναν στενό υποστηρικτή του, ενώ επισήμανε ότι η παγκοσμιοποίηση σε οικονομικό επίπεδο δε φέρνει μόνο ευκαιρίες και ευημερία, φέρνει και προκλήσεις, και προβλήματα. Ουσιαστικά, υπέδειξε την ετοιμότητα της Κίνας να απαντήσει σε τέτοιες προκλήσεις και ευκαιρίες από την πλευρά των συμφερόντων που εκείνη εκπροσωπεί, δεδομένης της αυξημένης επιθετικότητας και των αντιπάλων της.

«Πρέπει να δεσμευτούμε για την επίλυση των "δύσκολων" θεμάτων με πολιτικά μέσα, να υιοθετήσουμε το διάλογο και τη διαβούλευση... να επιτρέψουμε στα Ηνωμένα Εθνη να ξεδιπλώσουν κεντρικό ρόλο», πρόσθεσε ο Σι. Σημειώνουμε ότι η Κίνα συστηματικά επιλέγει να εστιάζει στο ρόλο και τις ευθύνες του Οργανισμού, εκτιμώντας ότι έτσι εξυπηρετούνται καλύτερα οι δικές της επιδιώξεις, στο πλαίσιο του σημερινού διεθνούς συσχετισμού δύναμης και με δεδομένη τη δράση και τα σχέδια μιας σειράς διακρατικών ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών (που βέβαια υπηρετούν τα ίδια ταξικά συμφέροντα με τον ΟΗΕ, δηλαδή τα συμφέροντα των μονοπωλίων).

Από την πλευρά του, ο Μουν τόνισε τη σημασία που έχει η προσφορά της Κίνας για τη στήριξη των «ειρηνευτικών αποστολών», δηλαδή τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, μέσω των οποίων ο ΟΗΕ διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην προώθηση διαφόρων αντιλαϊκών σχεδιασμών.

Ο Μουν είχε συνάντηση και με τον ΥΠΕΞ της Κίνας Γουάνγκ Γι, με τον οποίο συζητήθηκαν η κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο, στο Αφγανιστάν, η «κρίση» στη Συρία, και άλλα «καυτά» θέματα στην Αφρική. Απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων για τη Νότια Κινεζική Θάλασσα, ο Μουν αρνήθηκε να σχολιάζει / τοποθετηθεί για την απόφαση που αναμένεται να εκδώσει τις επόμενες μέρες διεθνές δικαστήριο μετά από προσφυγή των Φιλιππίνων (κατά της Κίνας) και επέλεξε να σταθεί στην «ανάγκη (τα διάφορα μέρη) να λύνουν τις διαφορές τους με ειρηνικό τρόπο και να αποφεύγονται εντάσεις ή παρεξηγήσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ανάπτυξη της περιοχής».

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Μουν στην Κίνα περιελάμβανε και επίσκεψη στο Κέντρο Ελικοπτέρων της Κίνας για τις Ειρηνευτικές Αποστολές. Μεταξύ άλλων, επρόκειτο να πάρει μέρος και σε Φιλανθρωπική Συνδιάσκεψη στην περιοχή Χανγκζού, όπου - σύμφωνα με το «Σινχουά» - θα αναδεικνυόταν ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη Βόρεια Κορέα ο Πρόεδρος της Κίνας(2019-06-22 00:00:00.0)
Στη Βόρεια Κορέα ο Πρόεδρος της Κίνας(2019-06-21 00:00:00.0)
Συνάντηση ηγετών Κίνας - Βόρειας Κορέας στο Πεκίνο(2018-03-29 00:00:00.0)
Η Κίνα ανακοίνωσε πρωτοβουλίες και για το Παλαιστινιακό(2017-07-20 00:00:00.0)
Ενισχύουν σχεδιασμένα τη συνεργασία τους(2016-11-01 00:00:00.0)
Προωθεί την ενίσχυση του στρατού με νέες τεχνολογίες(2013-11-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ