Πέμπτη 7 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Διαφωνίες για την «αντιμετώπιση» των προβλημάτων τους

Η ιταλική κυβέρνηση δηλώνει πρόθυμη και για κρατικές επιδοτήσεις, προκαλώντας δυσαρέσκεια στις Βρυξέλλες

Τα τραπεζικά μονοπώλια «τρώγονται» για την κυριαρχία στον κλάδο και ευρύτερα (φωτ. από τα γραφεία της UniCredit στο Μιλάνο)

Copyright 2016 The Associated

Τα τραπεζικά μονοπώλια «τρώγονται» για την κυριαρχία στον κλάδο και ευρύτερα (φωτ. από τα γραφεία της UniCredit στο Μιλάνο)
ΡΩΜΗ.--

Δυσαρέσκεια φαίνεται να προκαλεί σε Ευρωπαίους «εταίρους» η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης του Ματέο Ρέντσι να στηρίξει τις ιταλικές τράπεζες που αντιμετωπίζουν σειρά προβλημάτων (π.χ. πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια). Παράδειγμα αποτελεί η κατάσταση της τράπεζας Monte dei Paschi di Siena (θεωρείται η 3η μεγαλύτερη της χώρας), για την οποία η ΕΚΤ πρόσφατα ζήτησε να μειωθούν κατά 30% τα «κόκκινα» δάνειά της μέσα στην επόμενη τριετία (στα 32,6 δισ. ευρώ το 2018 από 46,9 δισ. ευρώ το 2015).

Πρόσφατα, συνεργάτης της κυβέρνησης Ρέντσι μετέφερε ανώνυμα στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» τη διάθεση της Ρώμης «να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο (για να υπερασπιστούμε τις τράπεζες) και δεν αποκλείουμε τη μονομερή δράση, αν και κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ύστατη κίνηση...».

Φυσικά, η ετοιμότητα της ιταλικής κυβέρνησης να βοηθήσει τις τράπεζες ακόμα και με κρατικές επιδοτήσεις δε βρίσκει σύμφωνες τις Βρυξέλλες, και ειδικά δυνάμεις όπως η Γερμανία που επιμένουν στην αυστηρή τήρηση των ευρωενωσιακών κανονισμών που αφορούν και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Βέβαια, οι τρόποι στήριξης των προβληματικών τραπεζών εξελίσσονται και αυτοί σε πεδίο ευρύτερης ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης για τον τρόπο εφαρμογής συμφωνιών της ΕΕ, την όποια «χαλάρωση» ή «ευελιξία» κανονισμών της, ανάλογα και με τη θέση της κάθε δύναμης.

Για παράδειγμα, ο (Ιταλός) πρόεδρος του (γαλλικού) τραπεζικού κολοσσού «Σοσιετέ Ζενεράλ» Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι υποστήριξε, μιλώντας στο «Μπλούμπεργκ» ότι «όλη η τραπεζική αγορά είναι υπό πίεση» και ότι οι κανόνες που έχουν υιοθετηθεί «πρέπει να αξιολογηθούν σε μία αγορά που έχει μία δυνητική κρίση για να αποφασισθεί, αν πρέπει να υπάρξει κάποια αναστολή τους». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ολόκληρη η ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μίας συστημικής κρίσης, αν δε γίνει δεκτή η άποψη της στήριξης των τραπεζών με κρατικό χρήμα. Συμπλήρωσε ακόμα πως χώρες όπως τόσο η Ιταλία όσο και η Γερμανία έχουν πάρα πολλές τράπεζες που δεν είναι κερδοφόρες και χρειάζεται μεγαλύτερη «ενοποίηση» (βλ. συγκέντρωση). Τέλος, δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει ότι η στήριξη των τραπεζών προϋποθέτει και νέα κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, τονίζοντας πως η κυβέρνηση Ρέντσι θα πρέπει να λάβει «δυσάρεστα» μέτρα, ανάμεσα στα οποία είναι η μείωση του «κόστους» (εργασίας) αλλά και η μείωση των θέσεων εργασίας.

Από την άλλη μεριά, ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε επίσης στο «Μπλούμπεργκ» ότι είναι σημαντικό να προστατευθούν οι ευρωπαϊκοί τραπεζικοί κανόνες που θεσπίστηκαν τα τελευταία χρόνια.

Χτες, ο αρμόδιος για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες Επίτροπος Βάλντις Ντομπρόβσκις είπε ότι «είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε στον τραπεζικό τομέα, αν χρειαστεί - το πώς θα εξαρτηθεί από το αίτημα της Ιταλίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ