Τετάρτη 6 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Σε τροχιά γύρω από τον Δία διαστημόπλοιο της NASA

Οι επιστήμονες της NASA ανακοινώνουν ότι το «Τζούνο» μπήκε σε τροχιά γύρω από τον Δία
Οι επιστήμονες της NASA ανακοινώνουν ότι το «Τζούνο» μπήκε σε τροχιά γύρω από τον Δία
Χτες τα χαράματα, το διαστημόπλοιο «Τζούνο» - «Juno» («Ηρα») - της Εθνικής Διοίκησης Αεροναυτικής και Διαστήματος των ΗΠΑ (NASA) με προορισμό τον πλανήτη Δία, κινούμενο με ηλιακή ενέργεια μπήκε σε τροχιά ύψους γύρω στα 5.000 χιλιόμετρα από την ατμόσφαιρά του πλανήτη, μετά από ταξίδι περίπου πέντε χρόνων καλύπτοντας απόσταση 1,8 δισεκατομμύρια μίλια (!). Η αποστολή αυτή που ολοκληρώθηκε με επιτυχία, αξιοποιώντας στοιχεία προηγούμενων αποστολών θα παράσχει πληροφορίες στους επιστήμονες σχετικά με τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.

Η όλη διαδικασία πυροδότησης του κινητήρα του «Τζούνο», ώστε το σκάφος να βρεθεί στη σωστή θέση και να τεθεί σε τροχιά πάνω από νεφώδη πλανήτη, είχε διάρκεια περίπου 35 λεπτά. Λίγους μήνες πριν φτάσει στον Δία, το «Τζούνο» κατέρριψε το ρεκόρ απόστασης για αποστολή που βασίζεται στην ηλιακή ενέργεια - όλες οι προηγούμενες αποστολές που έφτασαν τόσο μακριά από τον Ηλιο χρησιμοποιούσαν θερμοηλεκτρικές γεννήτριες πλουτωνίου.

Κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ της ευρωπαϊκής αποστολής «Rosetta», η οποία επίσης βασίζεται σε ηλιακούς συλλέκτες και έφτασε τα 792 εκατομμύρια χιλιόμετρα, καθώς προσέγγιζε τον κομήτη 67P τον Οκτώβρη του 2012. Το «Τζούνο», βάρους 4 τόνων, αντλεί Ενέργεια από τρία φωτοβολταϊκά πάνελ μήκους 9 μέτρων και θα δώσει στοιχεία για την γένεση του πλανήτη, τη σύστασή του, τη θερμοκρασία του, το ισχυρότατο μαγνητικό του πεδίο και βεβαίως και για το ίδιο το ηλιακό σύστημα όπου ανήκει και η Γη.

Το συγκεκριμένο διαστημόπλοιο υπολογίζεται ότι θα αρχίσει να στέλνει στοιχεία από τον ερχόμενο Οκτώβρη ως περίπου το Φλεβάρη του 2018, όποτε και θα αυτοδιαλυθεί στον πλανήτη που εξετάζεται αν έχει σκληρό πυρήνα ή είναι μόνο νέφη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ