Τετάρτη 6 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κινήσεις σχετικά με τον καθορισμό ΑΟΖ

Στο φόντο των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία προχωρά σε μια σειρά κινήσεων που επηρεάζουν στρατηγικές επιδιώξεις του ελληνικού κεφαλαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο και καθώς προωθεί την αποκατάσταση σχέσεων με Ισραήλ και Αίγυπτο, με τις αστικές τάξεις των οποίων επιχειρεί εδώ και χρόνια να οικοδομήσει «στρατηγικές σχέσεις» η ελληνική αστική τάξη, η Αγκυρα κατέθεσε, στις 17/6, έγγραφο στον ΟΗΕ, με το οποίο ευθέως απορρίπτει τη μέθοδο της «μέσης γραμμής» για τον καθορισμό ΑΟΖ στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, εγείρει το θέμα οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας - Αιγύπτου, μηδενίζοντας την επήρεια του Καστελόριζου, ισχυριζόμενη ότι η Αίγυπτος πρέπει να ανταποκριθεί στο εν λόγω αίτημα, με βάση την αρχή της «ευθυδικίας», που δίνει τη μερίδα του λέοντος στη χώρα που έχει χερσαίο μέτωπο προς τη θάλασσα.

Σημειωτέον, κατά διπλωματικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση εδώ και μήνες έχει στείλει στο Κάιρο επίσημο έγγραφο, ζητώντας έναρξη συνομιλιών για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών των δύο χωρών. Παρά τις δημόσιες διακηρύξεις, όμως, η Αίγυπτος δεν έχει απαντήσει, γεγονός που αυξάνει τον προβληματισμό της Αθήνας και επιβεβαιώνει ότι το παζάρι στην Ανατολική Μεσόγειο χοντραίνει. Λέγεται, εξάλλου, ότι η Αίγυπτος διεμήνυσε στην Αθήνα πως πρώτα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας και στη συνέχεια μεταξύ τους...

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το στρατιωτικό και διπλωματικό κατεστημένο στην Αίγυπτο θέλει αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας - Αιγύπτου που διασαλεύθηκαν, όταν ο Ρ. Τ. Ερντογάν ανοιχτά στήριζε τον φυλακισμένο σήμερα πρώην Πρόεδρο Μόρσι. Και οι δύο πλευρές έχουν αρχίσει ήδη ανεπίσημες συνομιλίες...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ