Τετάρτη 6 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
Θύματα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής οι υγειονομικοί, οι μικροί ασθενείς και οι γονείς τους

Διαμαρτυρία χτες από τους εργαζόμενους στην είσοδο του νοσοκομείου

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στην είσοδο του νοσκομείου
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στην είσοδο του νοσκομείου
Tις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων ανέδειξαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», με τη διαμαρτυρία που οργάνωσαν χτες το πρωί, στην πύλη του νοσοκομείου. Το σωματείο εργαζομένων ενημέρωσε για τις κενές οργανικές θέσεις που φτάνουν τις 585. Μέσα σε δυόμισι χρόνια έχουν αποχωρήσει από το νοσοκομείο 257 εργαζόμενοι, από τους οποίους οι 89 ήταν νοσηλευτές και από το υπουργείο Υγείας θα σταλούν μόλις πέντε νοσηλευτές!

Στο νοσοκομείο, το οποίο επισκέπτονται μικροί ασθενείς από όλη την Ελλάδα, υπηρετούν συνολικά 1.241 εργαζόμενοι (μόνιμοι και ειδικευόμενοι) και 48 επικουρικοί, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ελάχιστοι σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες είναι και οι εργαζόμενοι που απασχολούνται με το άθλιο καθεστώς των εργολαβιών στην καθαριότητα, στη σίτιση, στη φύλαξη, στην τεχνική υπηρεσία, με την εντατικοποίηση της δουλειάς να «χτυπάει κόκκινο».

Το ίδιο ισχύει, βέβαια, και για όλο το προσωπικό, όπως δείχνουν τα εκατοντάδες χρωστούμενα ρεπό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι ακόμα και για να πάρουν την κανονική τους άδεια. Το φιλότιμο των εργαζομένων δεν επαρκεί πλέον, για να καλύψει τα τεράστια κενά, που όλες οι κυβερνήσεις, μαζί και η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχουν δημιουργήσει. Η κατάσταση αυτή έχει άμεσο αντίκτυπο όχι μόνο στην υγεία των εργαζομένων, αλλά και στους μικρούς ασθενείς και τους γονείς τους.

Η παρέμβαση του ΠΑΜΕ

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας που εργάζονται στο νοσοκομείο ανέδειξαν την ανάγκη να γίνουν τώρα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με τη μονιμοποίηση όλων όσοι σήμερα εργάζονται με ελαστικές μορφές απασχόλησης (επικουρικοί, εργολαβικοί). Να πληρώσει τώρα το κράτος για υψηλού επιπέδου δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας για όλους.

Ενδεικτικά, αναφέρθηκαν στις τραγικές ελλείψεις, όπως αποτυπώνονται καθημερινά αλλά και στη γενική εφημερία του νοσοκομείου, που γίνεται κάθε δεύτερη μέρα. Ακόμα και σε γενική εφημερία, οι νοσηλευτές ανά βάρδια στις κλινικές είναι δύο, για την απογευματινή και τη βραδινή βάρδια, όσο βαριά περιστατικά κι αν έχουν να αντιμετωπίσουν. Σε προηγούμενη εφημερία, σε παθολογική κλινική, εφημέρευαν μόνο δύο γιατροί, ενώ έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας δεν τηρούνται οι διεθνείς προδιαγραφές για αντιστοιχία ενός νοσηλευτή ανά 3 ασθενείς. Μάλιστα, σε μονάδα του 5ου ορόφου οι νοσηλευτές καταγγέλλουν ότι η αναλογία νοσηλευτή προς ασθενείς είναι ένας προς δέκα, ενώ φτάνει αρκετές φορές και ένας προς 15!

Οι ελλείψεις σε αναισθησιολόγους έχουν ως αποτέλεσμα προγραμματισμένα χειρουργεία ή σημαντικές εξετάσεις στο Μαγνήτη του νοσοκομείου να αναβάλλονται, τη στιγμή που οι γονείς περιμένουν μήνες για να πραγματοποιηθούν. Για παράδειγμα, τη Δευτέρα 4 Ιούλη αναβλήθηκαν όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία στις κλινικές Πλαστικής και Ουρολογικής, στο ακουολογικό και στη ΜΗΝ (χειρουργεία που χρειάζονται μόνο λίγες ώρες νοσηλεία στο νοσοκομείο). Χτες, είχαν αναβληθεί τα χειρουργεία σε τρία τμήματα (ΩΡΛ, Ορθοπεδική, Μαγνήτης). Ετσι οι γονείς «σπρώχνονται» στον ιδιωτικό τομέα, αν βέβαια έχουν τα χρήματα να πληρώσουν....

Ολοι βράζουν στο ίδιο καζάνι

Οι τραπεζοκόμες και οι καθαρίστριες έχουν συνήθως δύο και τρία τμήματα στην ευθύνη τους στο κουτσουρεμένο ωράριο που έχουν και τρέχουν στην κυριολεξία, για να μπορέσουν στοιχειωδώς να καλύψουν τις ανάγκες. Μια τραπεζοκόμα μπορεί να χρειαστεί να φροντίσει μέχρι και 70 ασθενείς, σε περισσότερους από έναν ορόφους, ενώ μια καθαρίστρια στον 6ο όροφο έχει στην απογευματινή βάρδια περίπου 70 κλίνες στην ευθύνη της, μαζί με τους κοινόχρηστους χώρους, τα μπάνια, τους χώρους για το νοσηλευτικό και το ιατρικό προσωπικό.

Τέλος, οι ελλείψεις προσωπικού στις κρατικές δομές για την προστασία του παιδιού, όπως το Κέντρο Βρεφών Μητέρα, έχει ως αποτέλεσμα να φιλοξενείται ένα ολόκληρο ίδρυμα πρόνοιας μέσα στο νοσοκομείο! Η κατάσταση αυτή είναι επιζήμια και για τα υγιή παιδιά, που παραμένουν για μήνες μέσα στο νοσοκομείο με εντολή εισαγγελέα, αλλά και για το προσωπικό, που επιφορτίζεται με επιπλέον καθήκοντα αρκετά σύνθετα, με αλλότρια καθήκοντα.

Κανόνας και όχι εξαίρεση

Οι τεράστιες ελλείψεις στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» δε αποτελούν βέβαια την εξαίρεση, αλλά τον κανόνα στο κρατικό σύστημα της Υγείας, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Ομοσπονδία των εργαζομένων (ΠΟΕΔΗΝ), εξαντλώντας ωστόσο την «κριτική» της στην κυβέρνηση σε άσφαιρες καταγγελίες για «ανθρωποθυσίες για την επιτυχία των μνημονίων και τη διατήρηση της καρέκλας της κυβερνητικής εξουσίας».

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, 220 έτοιμα κρεβάτια ΜΕΘ παραμένουν κλειστά, τα χειρουργικά τραπέζια των νοσοκομείων είτε κλείνουν, είτε υπολειτουργούν, εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό και χειρουργικά υλικά, με αποτέλεσμα οι λίστες αναμονής σε ορισμένα από αυτά να ξεπερνούν το ένα έτος, κλινικές λειτουργούν χωρίς ειδικευμένους γιατρούς απόγευμα - νύχτα, ενώ σε πολλά νοσοκομεία παρέχεται νοσηλευτική φροντίδα από μία νοσηλεύτρια σε δύο κλινικές (απόγευμα - νύκτα).

Μόνο τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, το προσωπικό στο κρατικό σύστημα της Υγείας λιγόστεψε κατά 4.000, ενώ 7.000 ακόμα έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης και προτίθενται να φύγουν την επόμενη διετία, χωρίς βέβαια να αναπληρωθεί το κενό που αφήνουν. Επίσης, φέτος τα νοσοκομεία θα λάβουν 350 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι, ενώ μεγαλώνουν οι ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να βάζουν ολοένα και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ