Τετάρτη 6 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.-- Σε νέους βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών από δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου (στρατό και δυνάμεις εθνικιστών και φασιστών) στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ στην Ανατολική Ουκρανία, χτυπήθηκαν σπίτια και ένα σταθμευμένο λεωφορείο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά δύο άμαχοι. Περισσότερο πλήγηκαν περίχωρα της πόλης του Ντονέτσκ και της Γκορλόφκα. Την ίδια ώρα, οι πολιτοφύλακες που ελέγχουν το θύλακα αυτό, ανακοίνωσαν ότι προχωράνε άμεσα στις προετοιμασίες για τη διενέργεια τοπικών εκλογών, καθώς η κυβέρνηση του Κιέβου δεν δείχνει διατεθειμένη να εφαρμόσει τη συμφωνία του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015, που προβλέπει τη διεξαγωγή τους.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Τελικά, το FBI αποφάσισε να εισηγηθεί προς το υπουργείο Δικαιοσύνης να μην απαγγελθούν κατηγορίες κατά της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, υποψήφιας για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη, για το ζήτημα των υπηρεσιακών e-mail που είχαν σταλεί από τον προσωπικό της ηλεκτρονικό λογαριασμό. Ωστόσο, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνας σημειώνει ότι η κ. Κλίντον φέρθηκε «εξαιρετικά απρόσεκτα» σε ό,τι αφορά το χειρισμό απόρρητων πληροφοριών και στοιχείων.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Η αστυνομία απομάκρυνε χτες τους επιβάτες αεροσκάφους που θα εκτελούσε πτήση με προορισμό την Τουρκία από το αεροδρόμιο της πόλης Κάσελ, στην Εσση, έπειτα από ανώνυμο τηλεφώνημα που προειδοποίησε για αποσκευή που υπάρχει στο αεροσκάφος επικίνδυνη για την ασφάλειά του.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Ενας αστυνομικός τραυματίστηκε μετά από επίθεση αυτοκτονίας σε αστυνομικό σταθμό στην πόλη Σόλο (στα κεντρικά). Από εκεί κατάγεται ο Πρόεδρος της χώρας, Τζόκο Γουιντόντο, που ζήτησε από την αστυνομία «να εξαρθρώσει το τρομοκρατικό δίκτυο».

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράκ, Μοχάμεντ αλ-Γκαμπάν, μετά το μακελειό που την περασμένη Κυριακή στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 165 ανθρώπους, σε κεντρική συνοικία της Βαγδάτης. Ο Γκαμπάν χαρακτήρισε «απολύτως άχρηστα» τα σημεία ελέγχου που υποτίθεται ότι λειτουργούν σε όλη τη χώρα, καθώς το παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα (που συνδέεται με το μακελειό) έφτασε ανενόχλητο στην πρωτεύουσα από τη βόρεια επαρχία Ντιγιάλα.

ΑΝΟΪ.-- Το ενδιαφέρον των ιαπωνικών μονοπωλίων για το Βιετνάμ σηματοδοτεί η απόκτηση του 8,77% των μετοχών των «Βιετναμέζικων Αερογραμμών» (VNA, είναι ο εθνικός αερομεταφορέας της χώρας) από τον κολοσσό «Αll Nippon Airways» (ΑΝΑ), με το τίμημα 109 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Η συμφωνία που υπογράφτηκε αναγορεύει τον ΑΝΑ σε «στρατηγικό μέτοχο» της VNA. Το Σεπτέμβρη θα γίνει έκτακτη συνεδρίαση του μετοχικού συμβουλίου της VNA για να τροποποιηθούν οι κανονισμοί λειτουργίας της εταιρείας, στο πλαίσιο της ταχύτερης «απελευθέρωσης» στρατηγικών τομέων της οικονομίας.

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Την πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Υποσαχάρια Αφρική από το 1987 ξεκίνησε προχτές ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που βρέθηκε πρώτα στο αεροδρόμιο Εντεμπε, για να τιμήσει την επέτειο της επιχείρησης Ισραηλινών κομάντος για να απελευθερώσουν ομήρους Παλαιστινίων αεροπειρατών, το 1976 (κατά την οποία σκοτώθηκε και ο αδελφός του Μπ. Νετανιάχου, Γιονατάν). Ο Νετανιάχου θα βρεθεί ακόμα σε Κένυα, Αιθιοπία και Ρουάντα.

ΚΑΪΡΟ.-- Τα πρώτα ευρήματα από την ανάλυση του καταγραφέα ομιλίας στο θάλαμο διακυβέρνησης του αεροσκάφους της «EgyptAir», που εκτελούσε την πτήση MS804 και χάθηκε στη Μεσόγειο πριν μερικές βδομάδες, δείχνουν ότι έγιναν προσπάθειες κατάσβεσης μιας πυρκαγιάς στο εσωτερικό του αεροπλάνου, πριν αυτό πέσει. Αυτά ανέφεραν «πηγές» προσκείμενες στην ερευνητική επιτροπή, όπως μετέδωσαν διεθνή ΜΜΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δολοφονία Παλαιστινίου στο φόντο σχεδίων προσάρτησης(2020-06-24 00:00:00.0)
Καθημερινοί μαζικοί βομβαρδισμοί(2015-11-06 00:00:00.0)
Προς κλιμάκωση παρά τα παζάρια(2015-06-17 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2014-12-25 00:00:00.0)
Συνεχείς παραβιάσεις της εκεχειρίας(2014-10-11 00:00:00.0)
Βομβαρδισμών συνέχεια και γεωστρατηγικά παιχνίδια(2014-08-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ