Τετάρτη 6 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Σε υψηλά επίπεδα οι εντάσεις

Κινεζικές ασκήσεις από χτες στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, ενώ νέο επεισόδιο σημειώθηκε στην Ανατολική με την Ιαπωνία

ΠΕΚΙΝΟ.--

Η Κίνα κατηγορεί ότι δύο ιαπωνικά πολεμικά αεροσκάφη «JDSF F-15» προχώρησαν σε «προκλητικές ενέργειες» πάνω από την Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, όπου - σύμφωνα με το Πεκίνο - πέταξαν πολύ κοντά σε δύο κινεζικά αεροσκάφη «Su-30», που εκτελούσαν περιπολίες και «χρησιμοποίησαν μέχρι και ραντάρ εντοπισμού φωτιάς για να "κλειδώσουν" τα κινεζικά αεροσκάφη». Σε ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Αμυνας, σημειώνεται ότι τα ιαπωνικά αεροσκάφη «προκάλεσαν εναέριο περιστατικό, διακινδυνεύοντας την ασφάλεια των πληρωμάτων και των δύο πλευρών και καταστρέφοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Η κατάσταση τόσο στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα όσο και στη Νότια Κινεζική Θάλασσα συνεχίζει να είναι έντονα «φορτισμένη», δεδομένης της όξυνσης των γεωπολιτικών και άλλων ανταγωνισμών.

Χτες, η Κίνα ξεκίνησε μεγάλες ασκήσεις στην περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, που η ίδια εμφανίζει ως μέρος του ετήσιου σχεδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεών της. Ωστόσο, δυτικά ΜΜΕ εστιάζουν στο ότι η περιοχή διεξαγωγής τους περιλαμβάνει και τα νησιά που αποτελούν διαφιλονικούμενη ζώνη με τις Φιλιππίνες, για τα οποία μάλιστα η Μανίλα έχει προσφύγει σε διεθνές δικαστήριο με έδρα τη Χάγη, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Πεκίνου (που μιλά για «ασκούς του Αιόλου» που ανοίγουν). Η απόφαση, μάλιστα, αναμένεται σε λίγες μέρες.

Στο μεταξύ, ενδεικτικό είναι το κεντρικό άρθρο που εμφανίστηκε χτες στην κρατική κινεζική εφημερίδα «Γκλόμπαλ Τάιμς», που επικρίνοντας την αυξημένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή, σχολιάζει πως η Ουάσιγκτον «προσδοκά την υπακοή της Κίνας. Πιθανώς σχεδιάζει μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στο δυτικό Ειρηνικό για να πιέσει στρατιωτικά και πολιτικά την Κίνα».

Στην ίδια ανάλυση τονίζεται: «Οσο όλες οι πλευρές μένουν λογικές, η κατάσταση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα θα μείνει υπό έλεγχο... Αν οι ΗΠΑ επωφεληθούν της αταξίας για να αναπτύξουν περισσότερες στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή, κάτι που αποτελεί ευθεία απειλή για την εθνική ασφάλεια της Κίνας, οι στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας θα μπορούσαν να θεωρηθούν αντίμετρο...

Η Κίνα θα έπρεπε να επιταχύνει την οικοδόμηση των στρατιωτικών της ικανοτήτων της στρατηγικής αποτροπής. Ακόμα και αν η Κίνα δεν μπορεί βραχυπρόθεσμα να συμβαδίζει με την Κίνα, θα έπρεπε να μπορεί να αφήσει τις ΗΠΑ να υποστούν ένα κόστος που δε θα μπορέσουν, εφόσον αναμειγνύεται με την ισχύ στη διαφορά στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.

Η Κίνα είναι μια χώρα που αγαπά την ειρήνη και χειρίζεται τις διεθνείς σχέσεις με διακριτικότητα, αλλά δε θα δειλιάσει αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να καταπατούν τα συμφέροντά της έξω από την αυλόπορτά της.

Η Κίνα ελπίζει ότι οι διαφορές θα μπορέσουν να λυθούν με συνομιλίες, αλλά πρέπει να ετοιμάζεται για κάθε στρατιωτική αντιπαράθεση. Αυτό αποτελεί κοινή λογική στις διεθνείς σχέσεις...».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοινές αεροπορικές περιπολίες Ρωσίας - Κίνας(2023-06-07 00:00:00.0)
Ο Κινέζος Πρόεδρος καλεί σε αναβάθμιση της στρατιωτικής προετοιμασίας(2023-04-13 00:00:00.0)
Σε τροχιά σύγκρουσης στον Ινδο-Ειρηνικό μετά την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν(2022-08-06 00:00:00.0)
«Λάδι στη φωτιά» η περιοδεία της Πελόζι στην Ασία(2022-08-02 00:00:00.0)
Αντιδράσεις ΗΠΑ για τις «στρατιωτικές κινήσεις» της Κίνας(2018-05-05 00:00:00.0)
Νέα κινεζική αντίδραση για την αμερικανική παρουσία(2016-05-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ