Τετάρτη 6 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καταφεύγει πάλι στην αντιδραστική ρύθμιση για να εγκριθεί οριστικά ο «Ελ Κομρί»

Επικαλούμενη με θράσος την ανάγκη «να γίνουν αλλαγές», φυσικά υπέρ του κεφαλαίου

Από χτεσινή διαδήλωση στη Μασσαλία

Copyright 2016 The Associated

Από χτεσινή διαδήλωση στη Μασσαλία
ΠΑΡΙΣΙ.--

Διαπιστευτήρια πλήρους αφοσίωσης στις ανάγκες των μονοπωλίων κατέθεσε ξανά χτες η γαλλική κυβέρνηση, που επιστράτευσε πάλι το αντιδραστικό άρθρο 49 παράγραφος 3 του Συντάγματος, κατά τη δεύτερη ανάγνωση του αντεργατικού πακέτου «Ελ Κομρί» στη Βουλή.

Αμέσως μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ανακοίνωσε τις προθέσεις της κυβέρνησης, επικρίνοντας όσους συνθέτουν «μια συμμαχία αντιθέτων, συντηρητισμών και ακινησιών», εμφανίζοντας την κυβέρνησή του ως προστάτη της χώρας από το «σχέδιο της δεξιάς» που «αμφισβητεί το κοινωνικό μας μοντέλο», αλλά και από όσους είναι αντίθετοι στον «περισσότερο κοινωνικό διάλογο μέσα στην εταιρεία», που κατά την κυβέρνηση ισοδυναμεί με περισσότερα δικαιώματα.

Για να δικαιολογήσει τη νέα επίδειξη αυταρχισμού της κυβέρνησής του, ο Βαλς υποστήριξε ότι αυτή εντάσσεται στην προσπάθειά της να εμποδίσει όσους «δε θέλουν να αλλάξει τίποτα», επιβεβαιώνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να προχωρά σε διαρκείς ανατροπές, προς όφελος φυσικά των αναγκών του κεφαλαίου.

Σύμφωνα με το άρθρο 49.3, οι νέες ρυθμίσεις εγκρίνονται απλά και μόνο με σύμφωνη γνώμη του υπουργικού συμβουλίου, εκτός εάν κατατεθεί πρόταση μομφής εντός 24 ωρών από την ενεργοποίηση του άρθρου.

Από τη μεριά των Ρεπουμπλικανών, ο Κριστιάν Γιακόμπ έδωσε «ραντεβού σε εννιά μήνες», εννοώντας τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του 2017, καθώς το κόμμα του δεν θα καταθέσει νέα πρόταση μομφής (όπως έκανε τον Ιούνη, αλλά δε συγκέντρωσε τις απαραίτητες ψήφους).

Ερώτημα αποτελούσε η στάση που θα κρατούσαν οι «αριστεροί» επικριτές της κυβέρνησης εντός του (κυβερνώντος) Σοσιαλιστικού Κόμματος (λεγόμενοι «φροντέρ»), που μαζί με βουλευτές άλλων κομμάτων, προσπάθησαν τον προηγούμενο μήνα να υποβάλουν «αριστερή» πρόταση μομφής, αλλά ήταν λιγότεροι από ό,τι χρειαζόταν.

Νέες κινητοποιήσεις

Στο μεταξύ, χτες έγιναν νέες κινητοποιήσεις κατά των νέων αντεργατικών ρυθμίσεων, με μεγάλη κινητοποίηση στο Παρίσι αλλά και άλλες πόλεις.

Εργατοϋπάλληλοι από διάφορους κλάδους διακήρυξαν την αντίθεσή τους στο «πακέτο» που απελευθερώνει κι άλλο τις απολύσεις, μειώνει την αμοιβή των υπερωριών, ενισχύει τη δυνατότητα της εργοδοσίας να αξιοποιεί μαθητευόμενους για να μειώσει το «εργατικό κόστος». Ενώ φυσικά, μια από τις βασικότερες ανατροπές του νέου νόμου είναι το κουρέλιασμα ουσιαστικά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), με δεδομένο ότι στο εξής θα υπερισχύουν οι επιχειρησιακές ΣΣΕ, ώστε η εργοδοσία να πετσοκόβει και να προσαρμόζει μισθούς και άλλες παροχές ανάλογα με τις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας της.

Πάντως, η πείρα από τις κινητοποιήσεις κατά του «Ελ Κομρί» στη Γαλλία είναι χρήσιμη για το εργατικό κίνημα από πολλές πλευρές, για την εξαγωγή συμπερασμάτων για τον προσανατολισμό του αγώνα. Για παράδειγμα, ο βασικός «μοχλός» με τον οποίο οι συνδικαλιστικές ηγεσίες προσπαθούσαν να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση ήταν το «περισσότερος διάλογος», με αφετηρία το πώς θα συγκεραστούν οι ανάγκες των εργαζομένων αλλά και των επιχειρήσεων.

Ο γγ της CGT, Φιλίπ Μαρτίνες, είπε ότι η χτεσινή ήταν η τελευταία κινητοποίηση πριν τις θερινές διακοπές και ότι το φθινόπωρο θα υπάρξει «δυνατή επιστροφή»... Την περασμένη βδομάδα, σε συνάντηση με τον Βαλς, ο ίδιος διαπίστωνε «μικρή πρόοδο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ