Τρίτη 5 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ
Εντονες διεργασίες για την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου

Παραίτηση χτες του Ν. Φάρατζ από την ηγεσία του Κόμματος Ανεξαρτησίας

Οι διεργασίες που έχει δημιουργήσει η απόφαση του βρετανικού δημοψηφίσματος για έξοδο της χώρας από την ΕΕ φουντώνουν και δημιουργούν ανακατατάξεις στο αστικό πολιτικό σύστημα. Μετά την προαναγγελθείσα παραίτηση του πρωθυπουργού, Ντ. Κάμερον, μετά τον Μπ. Τζόνσον, επικεφαλής της καμπάνιας του Brexit στο Συντηρητικό Κόμμα, που απέσυρε την υποψηφιότητά του από τη διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος, χτες και ο επικεφαλής του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), Ν. Φάρατζ, δήλωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία. Την ίδια ώρα, αναπτύσσεται έντονη σεναριολογία για τη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ και το αν αυτή τελικά θα πραγματοποιηθεί, ενώ διαφοροποιήσεις καταγράφονται και σε άλλες αστικές τάξεις και κυβερνήσεις, ανάλογα με τα συμφέροντα που εξυπηρετούνται.

Πάντως, οι παραιτήσεις των δύο αστών πολιτικών του στρατοπέδου του Brexit - που μοιάζουν περισσότερο με «απόσυρση τώρα» για «επαναφορά στο μέλλον» - δημιουργούν ερωτήματα και δεν επαρκούν ως αιτίες οι λόγοι που αναφέρθηκαν. Ο μεν Τζόνσον είχε αναφέρει ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του «καταλληλότερο για να ενώσει το κόμμα», ενώ ο Φάρατζ επικαλέστηκε την «επιστροφή του στο χώρο των επιχειρήσεων»...

Συγκεκριμένα, ο Φάρατζ, στη χτεσινή δήλωση παραίτησής του, είπε: «Η νίκη της εξόδου στο δημοψήφισμα σημαίνει ότι η πολιτική μου φιλοδοξία έχει εκπληρωθεί. Ηρθα στον πολιτικό αγώνα από τις επιχειρήσεις, γιατί ήθελα εσείς να είστε ένα κυρίαρχο κράτος και όχι για να γίνω πολιτικός καριέρας. Το UKIP είναι σε καλή θέση και θα συνεχίσει με την πλήρη υποστήριξή μου. Παρότι θα φύγουμε από την ΕΕ, οι όροι της αποχώρησης είναι ακόμη αδιευκρίνιστοι. Αν υπάρχει η αποστροφή στην κυβέρνηση και το Εργατικό Κόμμα από πολλούς ψηφοφόρους τους, οι καλύτερες μέρες για το UKIP είναι μπροστά μας».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «στη διάρκεια του δημοψηφίσματος, είπα "θέλω πίσω τη χώρα μου". Αυτό που λέω τώρα είναι "θέλω πίσω τη ζωή μου", και αρχίζω τώρα». Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι θα παραμείνει ευρωβουλευτής και θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις Βρυξέλλες «σαν γεράκι» στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Βρετανίας. Επανέλαβε την άποψή του ότι ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός πρέπει να είχε υποστηρίξει την εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης.

Αντιπαραθέσεις στα δύο αστικά κόμματα

Στο Συντηρητικό Κόμμα η μάχη των «δελφίνων» φουντώνει. Δύο από τους πέντε διεκδικητές της ηγεσίας και υποστηρικτές του Brexit, oι Μ. Γκόουβ, υπουργός Δικαιοσύνης και Αντρέα Λίντσομ, αναπληρώτρια υπουργός Ενέργειας, βγήκαν στην αντεπίθεση, προσπαθώντας να ανακόψουν το προβάδισμα της Τερέζα Μέι, υπουργού Εσωτερικών που υποστήριξε την παραμονή και εμφανίζεται με το προφίλ της «νέας Θάτσερ».

Υποστήριξαν ότι ο νέος πρωθυπουργός πρέπει να είναι από τις τάξεις των υποστηρικτών της εξόδου, ώστε να υλοποιήσει μια διαδικασία που θα την πιστεύει. Η Λίντσομ, απαντώντας σε ερώτηση για το πότε ακριβώς θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50, που θα ξεκινήσει επίσημα τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα, αλλά πρόσθεσε ότι κατά την άποψή της, θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό.

Και στους Εργατικούς που υπέστησαν ρήγμα στο δημοψήφισμα, η βουλευτής τους, Αντζελα Ιγκλ, κάλεσε και πάλι τον πρόεδρο του κόμματος, Τζ. Κόρμπιν, να παραιτηθεί, αφού έχει αποδοκιμαστεί από τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ο Κόρμπιν επιμένει ότι έχει την υποστήριξη της βάσης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ