Τρίτη 5 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Δυναμώνουν οι βομβαρδισμοί από το στρατό

Πυκνώνουν τις τελευταίες μέρες οι παραβιάσεις της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015, στην Ανατολική Ουκρανία, καθώς είναι καθημερινοί οι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών από δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου (στρατό και δυνάμεις εθνικιστών και φασιστών). Οι πολιτοφυλακές των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, που αντιτάχθηκαν στην πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου, όταν ανέτρεψε το Φλεβάρη του 2014 την προηγούμενη κυβέρνηση του Β. Γιανουκόβιτς, κάνουν λόγο μόνο τις τελευταίες δύο μέρες για ρίψη πάνω από 360 βομβών διαφόρων διαμετρημάτων.

Χτυπήθηκαν κατοικημένες περιοχές κοντά στην περιοχή Πετρόφσκι και το αεροδρόμιο της πόλης του Ντονέτσκ και σε πολλούς συνοικισμούς και χωριά κοντά στη λεγόμενη γραμμή αντιπαράθεσης, που επιτηρεί, με βάση τη συμφωνία εκεχειρίας που έχει μείνει στα χαρτιά, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Στο Λουγκάνσκ καταγγέλλεται η παρουσία μηχανοκίνητων μονάδων που βάλλουν κατά κατοικημένων περιοχών και με όπλα, που υποτίθεται έπρεπε να είχαν απομακρυνθεί.

Σε διπλωματικό επίπεδο φαίνεται ότι προετοιμάζεται μια νέα συνάντηση του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας», που είναι οι εγγυήτριες δυνάμεις της συμφωνίας του Μινσκ (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία), αμέσως μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία αυτή τη βδομάδα. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Γερμανίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, συζήτησαν την ανάγκη της συνάντησης αυτής. Ωστόσο, η ρωσική πλευρά σημειώνει ότι βασική προϋπόθεση είναι να γίνουν βήματα από την πλευρά της ουκρανικής κυβέρνησης για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, που δεν συναινεί ούτε στην ουσιαστική κατάπαυση του πυρός, ούτε στη λεγόμενη πολιτική διευθέτηση που προβλέπεται στη συμφωνία, η οποία αναφέρει τη δυνατότητα εκλογής τοπικών αρχών στις περιοχές του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) που δεν ελέγχει η κυβέρνηση του Κιέβου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ