Τρίτη 5 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Διαφημίζει τις «επενδυτικές ευκαιρίες χαμηλού κινδύνου» για το κεφάλαιο

...οι οποίες διαμορφώνονται στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής, της αξιοποίησης της γεωστρατηγικής θέσης από τα μονοπώλια και του ανοίγματος νέων πεδίων για την κερδοφορία τους

Από τη χτεσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Κινέζο πρωθυπουργό

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Κινέζο πρωθυπουργό
Η προώθηση των στρατηγικών στόχων της ελληνικής αστικής τάξης - μεταξύ τους και η επιδίωξη του εγχώριου κεφαλαίου να καταστήσει τη χώρα διαμετακομιστικό κόμβο - βρίσκεται στο επίκεντρο των παρεμβάσεων του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, κατά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Κίνα. Στην υπόθεση αυτή του κεφαλαίου προβάλλει ως «ατού» τη γεωστρατηγική θέση της χώρας, καθώς και το «ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον» που έχει διαμορφώσει η αντιλαϊκή πολιτική όλων των τελευταίων χρόνων...

Τον Αλ. Τσίπρα συνοδεύουν το μισό υπουργικό συμβούλιο, εκπρόσωποι φορέων, η περιφερειάρχης Αττικής, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, και, φυσικά, πολυμελής επιχειρηματική αποστολή, με εκπροσώπους ομίλων από τον τουρισμό, το «real estate», την αγροτοδιατροφική αλυσίδα, τη ναυτιλία, τις τεχνολογίες, την υγεία κ.α. Λόγος γίνεται για περίπου 45 εταιρείες και «θεσμικούς φορείς», ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, στο χτεσινό Ελληνοκινεζικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 300 Κινέζοι επιχειρηματίες, πραγματοποιήθηκαν περίπου 150 κατ' ιδίαν επιχειρηματικές συναντήσεις.

Το Σαββατοκύριακο, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Wanda Group και επισκέφτηκε το τεχνολογικό πάρκο της HUAWEI, όπου συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο. Χτες, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας, Ζ. Ντετζιάνγκ και τον πρωθυπουργό, Λι Κετσιάνγκ.

Σήμερα, θα συναντηθεί με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ. Αύριο, τέλος, θα συναντηθεί στη Σαγκάη με τους προέδρους της εταιρείας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου «Alibaba», της COSCO, της επενδυτικής εταιρείας «Fosun» και άλλους Κινέζους επιχειρηματίες, ενώ θα επισκεφτεί το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της ΖΤΕ.

Ο «δρόμος του μεταξιού» και τα «συγκριτικά πλεονεκτήματα» του κεφαλαίου

Στο χαιρετισμό του στο Ελληνοκινεζικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, ο Αλ. Τσίπρας τα «έδωσε όλα» για την προσέλκυση των επενδύσεων που έχει ανάγκη το εγχώριο κεφάλαιο.

Αναγνώρισε την Κίνα ως τον ηγεμονικό παίκτη στην Ανατολή, εξήρε την πρωτοπορία της σε τομείς όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ισχυρίστηκε ότι οι σχετιζόμενες με το Brexit αναταράξεις είναι παροδικές και πως η ΕΕ θα βρει τις «κατάλληλες προωθητικές συνθέσεις», για να περάσει μετά στις διαβεβαιώσεις: «Επομένως και η στρατηγική "one belt, one road" στην Ευρώπη δεν κινδυνεύει. Αντιθέτως πιστεύουμε ότι θα επιτύχει και εμείς - ως Ελλάδα - είμαστε εδώ, διατεθειμένοι και ικανοί, να συνεισφέρουμε προς την στρατηγική αυτή κατεύθυνση».

Διαφημίζοντας τα «συγκριτικά πλεονεκτήματα» για τις επενδύσεις του κεφαλαίου, αλλά και την αντιλαϊκή πολιτική ως στοιχείο που εγγυάται ότι η χώρα μπορεί να καταστεί πύλη εισόδου των κινεζικών εμπορευμάτων στην ΕΕ, ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η χώρα «γυρίζει σελίδα», έχει μια συμφωνία που τη θέτει σε τροχιά ανάκαμψης, ανακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών, εφαρμόζει τις απαιτούμενες «μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στον αναπτυξιακό προσανατολισμό της χώρας», αξιοποιεί «τη γεωπολιτική της θέση και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματαστην αγροδιατροφή, στην υγεία και στα φάρμακα, στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, στην Ενέργεια, στο περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη, στις μεταφορές και την εφοδιαστική αλυσίδα, τα υλικά και τις κατασκευές, στο καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, τον πολιτισμό και βεβαίως τον τουρισμό».

Επιπλέον, διαβεβαίωσε ότι οι επενδυτικές προσπάθειες «υποστηρίζονται από έναν καινοτόμο αναπτυξιακό νόμο που ψηφίσαμε πρόσφατα», ο οποίος δίνει έμφαση σε «γενναίες φοροαπαλλαγές», ότι συνδέονται «τα κοινοτικά κονδύλια της ΕΕ με τις παραπάνω αναπτυξιακές κατευθύνσεις», ότι αυξάνεται το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αίρονται τα γραφειοκρατικά εμπόδια, ενώ «οι τράπεζές μας είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες, συμμετέχουν στα προγράμματα φθηνής χρηματοδότησης της ΕΚΤ και προωθούν ξανά πολύτιμη ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις».

Στη βάση όλων των παραπάνω, καυχήθηκε ότι «δημιουργούνται σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες χαμηλού κινδύνου».

Μιλώντας, εξάλλου, για «δικαίωση» της «εμπιστοσύνης που δείξατε στην ελληνική οικονομία», ο Αλ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στην COSCO, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία για το λιμάνι του Πειραιά«αμοιβαία επωφελή, επικερδή επιχειρηματικά, που διανοίγει δρόμους για τις κινεζικές επιχειρήσεις και αποφέρει θετικά οφέλη στην ελληνική οικονομία».

«Η Κίνα μπορεί να υπολογίζει στην ψυχή της Μεσογείου, την Ελλάδα. Ο νέος δρόμος του μεταξιού, το σημερινό "one belt one road", μας ξαναφέρνει κοντά» κατέληξε στο χαιρετισμό του, τονίζοντας τη σημασία της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας για την υλοποίηση των σχεδιασμών του Πεκίνου.

Σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια, logistics...

Είχε προηγηθεί η συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας CCTV, όπου ευθαρσώς περιέγραψε τις προσδοκίες του ελληνικού και κινεζικού κεφαλαίου, λέγοντας: «Εμείς βρισκόμαστε σε φάση ανασυγκρότησης. Η Κίνα, μια παγκόσμια οικονομική δύναμη, βρίσκεται στην αρχή της υλοποίησης ενός μεγάλου οράματος. Του οράματος που αφορά το "one belt, one road", του δρόμου, δηλαδή, που θα συνδέει την Κίνα με την υπόλοιπη Ευρώπη. Και αυτός ο δρόμος περνά από την Ελλάδα, τόσο σε ό,τι αφορά τη θαλάσσια οδό όσο και σε ό,τι αφορά την οδική και σιδηροδρομική ζώνη».

Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζοντας ότι «με επίκεντρο το λιμάνι του Πειραιά, να αναπτυχθεί μια πολυεπίπεδη συνεργασία αμοιβαία επωφελής», αναφέρθηκε στην ενίσχυση του σιδηροδρομικού δικτύου για τη γρήγορη μεταφορά των εμπορευμάτων της Κίνας στην Ευρώπη, καθώς και στο Θριάσιο, όπου «μπορεί να δημιουργηθεί ένα πολύ σημαντικό logistic center», θέτοντας ως δεδομένο το «ενδιαφέρον κινεζικών εταιρειών γι' αυτό», ώστε προϊόντα που έρχονται απ' την Κίνα να «συναρμολογούνται στο Θριάσιο και θα μεταφέρονται προς την Κεντρική Ευρώπη».

Πρόσθεσε ότι υπάρχει προοπτική κι άλλων «συνεργασιών», στις μεταφορές - κατονόμασε το αεροδρόμιο Καστελίου της Κρήτης - και τη ναυτιλία.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με όσα μεταδίδονται απ' τις επαφές του Αλ. Τσίπρα στο Πεκίνο, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μόνιμη ελληνοκινεζική επιτροπή παρακολούθησης των τομέων που προσφέρονται για επενδύσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ