Κυριακή 5 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Νίκες Κασπάροβ στο Ρίο Αχαΐας

Στην Πάτρα ο Γιούρι Κασπάροβ αντιμετώπισε συγχρόνως 21 σκακιστές. Παλιότερα στην Κέρκυρα (απ' όπου και η φωτογραφία) αντιμετώπισε 50 σκακιστές!
Στην Πάτρα ο Γιούρι Κασπάροβ αντιμετώπισε συγχρόνως 21 σκακιστές. Παλιότερα στην Κέρκυρα (απ' όπου και η φωτογραφία) αντιμετώπισε 50 σκακιστές!
* Μετά τον 8ο γύρο στο Πανευρωπαϊκό Νεανίδων, είχε προηγηθεί η Πολωνή Ρατζίεβιτς με 7 βαθμούς. Η Ιουλία Μάκκα στην 5η θέση.

Στις 21-23 Ιούλη ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής Γκάρι Κασπάροβ, προσκεκλημένος των διοργανωτών των πανευρωπαϊκών πρωταθλημάτων Νέων - Νεανίδων και υπό την οικονομική αιγίδα της Εμπορικής Τράπεζας, πραγματοποίησε - όπως ήταν φυσικό άλλωστε - μια λαμπρή παρουσία στην Πάτρα, νικώντας τόσο τους 21 αντιπάλους που αντιμετώπισε συγχρόνως, όσο και τον πρωταθλητή Ελλάδας Χριστόδουλο Μπανίκα, σε ειδικό ματς (Μπλιτζ) έξι παρτίδων.

Ο ισχυρός Ελληνας GM στην πρώτη παρτίδα έπρεπε να κερδίσει (είχε σαφώς κερδισμένη θέση), αλλά δεν παρατήρησε ότι η σημαία του Κασπάροβ είχε πέσει, με αποτέλεσμα - όπως ο κανονισμός προβλέπει - όταν έπεσε και η δική του σημαία, το αποτέλεσμα ήταν ισόπαλο. Στη συνέχεια ο Κασπάροβ επιβλήθηκε του Μπανίκα με το γνωστό εγωιστικο-δυναμικό του ύφος και νίκησε με 5,5-0,5. Το τρακ του Μπανίκα απέναντι στο ίνδαλμά του, ήταν μεγαλύτερο από τη δυναμικότητά του!

Αξίζει να σημειώσουμε τη δυναμική προσπάθεια του τυφλού σκακιστή Γ. Μπουδαλάκη και του νεαρού Πατρινού Γ. Σερέτη που κράτησαν περισσότερο τον πανίσχυρο Ρώσο Γκραντ - Μάστερ στο προαναφερόμενο «Σιμουλτανέ».

* Με νίκες επί ισχυρών σκακιστριών από τη Βουλγαρία (Στέρεβα και Μαχάλοβα), η ισχυρή Ελληνίδα σκακίστρια του Πανελληνίου ΓΣ, Ιουλία Μάκκα, ισοβαθμούσε στην 5η θέση με 5 βαθμούς στους 8 αγώνες. Η Ελλη Σπερδόκλη είχε 4 βαθμούς. Πρώτη ήταν η Πολωνή Ρατζίεβιτς 7β., ακολουθούμενη από την Τζαβαχισβίλι (Γεωργ.) 6,5 β. κ.ά.

Στον ίδιο χώρο (ξενοδοχείο «Πόρτο Ρίο») έγινε και το Πανευρωπαϊκό Νέων στο οποίο είχε προηγηθεί (πρόκειται για την κατηγορία κάτω των 20 χρόνων) ο Γεωργιανός Ιζόρια, που νίκησε τον Ουκρανό Κορόμποβ και ισοβάθμησε μαζί του στους 6,5 βαθμούς.

Οι Ελληνες σκακιστές Δ. Μαστροβασίλης και Κ. Τσιάμης έχασαν στον 8ο γύρο και έμειναν στους 4,5 βαθμούς.

* Ρεκόρ συμμετοχών στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων - Νεανίδων 2001 (πάνω από 150 σκακιστές και σκακίστριες από 60 χώρες!) που θα διεξαχθεί στο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Περιστερίου από τις 16 μέχρι και 29 Αυγούστου 2001.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ