Πέμπτη 30 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στα Δερβενοχώρια

Μικρές διάσπαρτες εστίες φωτιάς είχαν απομείνει χτες στα Δερβενοχώρια, όπου από τις 10 το βράδυ της Τρίτης οι πυροσβέστες έθεσαν υπό μερικό έλεγχο τη μεγάλη πυρκαγιά που έκαιγε από το βράδυ του περασμένου Σαββάτου και είχε φτάσει τα 16 χιλιόμετρα σε περίμετρο. Προηγήθηκε προχτές το απόγευμα πρόσκαιρη έντονη βροχόπτωση, που βοήθησε τις δυνάμεις πυρόσβεσης στο έργο της κατάσβεσης.

Στον τόπο, για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης, καθώς στην Αττική χτες ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς ήταν υψηλός, βρίσκονταν από το πρωί της Τετάρτης 46 οχήματα με 92 πυροσβέστες, 13 άτομα πεζοπόρο τμήμα και τέσσερα μηχανήματα ΟΤΑ, ενώ επιχειρούσε ένα ελικόπτερο. Μια πρόχειρη αποτίμηση της καταστροφής κάνει λόγο για τουλάχιστον 5.500 στρέμματα καμένου πευκοδάσους.

Σύμφωνα με στελέχη των δασικών υπηρεσιών, η καθυστέρηση στον έλεγχο της πυρκαγιάς οφείλεται στην έλλειψη μέσων από πλευράς του κατασταλτικού μηχανισμού. Οι δυνάμεις δεν ήταν επαρκείς, όπως και τα μέσα που διατέθηκαν. Επιπλέον, στην περιοχή δεν είχαν γίνει τα έργα πρόληψης, όπως καθαρισμοί δασικών δρόμων, αντιπυρικών ζωνών και συντήρηση του δικτύου δεξαμενών. Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ οι δασικές υπηρεσίες από όλη τη χώρα είχαν ζητήσει 300 - 400 εκατ. ευρώ για έργα πρόληψης, εγκρίθηκαν 35 - 40 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ