Τετάρτη 29 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Ζητά (και αυτή) άλλο μείγμα διαχείρισης στην ΕΕ

Στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) που προηγήθηκε της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, συμμετείχε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, χτες στις Βρυξέλλες, προπαγανδίζοντας, με αφορμή το Brexit, ένα άλλο μείγμα διαχείρισης, με αναμόχλευση κρατικών κονδυλίων προς αναθέρμανση της καπιταλιστικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, προσερχόμενη στην προσύνοδο είπε: «Δεν θα επιτρέψουμε στο λαϊκισμό και τις συντηρητικές πολιτικές να διαλύσουν την Ευρώπη. Μετά από το πρώτο σοκ από το Brexit, χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις και γενναίες δράσεις, που σημαίνει τέλος στη λιτότητα τώρα, κοινωνική προστασία για όλους και χρηματοδότηση για ανάπτυξη σε κάθε γωνιά της Ευρώπης».

Αντίστοιχα, στην παρέμβασή της στην προσύνοδο του PES, ζήτησε «μια νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη ως νέο Ευρωπαϊκό project και αφήγημα, με 4 κύριους άξονες: Ανάδειξη της κοινωνικής διάστασης της ΕΕ και αντικατάσταση των πολιτικών λιτότητας. Ισχυρό αναπτυξιακό σοκ για την Ευρώπη, με ολοκληρωμένες πολιτικές ανάπτυξης, απασχόλησης, μείωσης των περιφερειακών ανισοτήτων. Ενίσχυση της Δημοκρατίας, αποκέντρωση, ολοκλήρωση της ΟΝΕ, προώθηση της κοινής άμυνας και κοινής μεταναστευτικής πολιτικής. Σύγκληση μιας νέας ευρύτερης σύνθεσης Συνέλευσης, για να επεξεργαστεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που υπερβαίνουν τις σημερινές συνθήκες (με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κρατών, των Εθνικών Κοινοβουλίων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου)».

Στο εσωτερικό μέτωπο, μιλώντας ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Π. Χρηστίδης, στο ραδιοσταθμό του ΣΥΡΙΖΑ «Στο κόκκινο», είπε για την ενδεχόμενη αξιοποίηση από την κυβέρνηση της «πρότασης - νόμου» που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ τον Ιούνη 2015 για τον εκλογικό νόμο: «Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψιν τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Εμείς έχουμε πάρει μία ομόφωνη απόφαση στη Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (...) και σε αυτές τις ομόφωνες προτάσεις θα παραμείνουμε πιστοί (...) Επομένως αναμένουμε την τελική πρόταση της κυβέρνησης και θα τοποθετηθούμε». Στο ΠΑΣΟΚ, όπως έλεγε πρόσφατα η Φ. Γεννηματά, θέλουν «υιοθέτηση ενός συστήματος της απλής αναλογικής, με κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και με τη διατήρηση του ορίου 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ