Τετάρτη 29 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΝΕΟΛΑΙΑ
Απαιτούνται άμεσα μέτρα για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων

Ερώτηση του ΚΚΕ προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών

Την ανάγκη άμεσης κρατικής παρέμβασης για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων επισημαίνει το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ζητώντας από τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών συγκεκριμένα μέτρα. Οπως αναφέρεται στην Ερώτηση:

«Σύμφωνα με στοιχεία που δίνει η UNICEF, στην Ελλάδα σήμερα βρίσκονται 22.000 παιδιά προσφύγων, θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, αλλά και της αντιμετώπισης του προσφυγικού προβλήματος από την ΕΕ, στην οποία συμφώνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Το βασικό σήμερα είναι να ικανοποιηθεί το αίτημα για οργανωμένη και ασφαλή μετακίνηση των προσφύγων στις χώρες τελικού προορισμού τους, γρήγορη αναγνώριση της προσφυγικής ιδιότητας, δημιουργία αξιοπρεπών χώρων προσωρινής διαμονής.

Είναι φανερό, επίσης, ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσει η καταγραφή των αναγκών, αλλά και των αιτημάτων των προσφύγων (ποιοι θέλουν να φύγουν για άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, ποιοι εντάσσονται στις προβλέψεις για οικογενειακή επανένωση, ποιοι προετοιμάζουν τη ζωή τους στη χώρα μας κ.ά).

Ωστόσο, για τα παιδιά των προσφύγων χρειάζεται άμεσα κρατική παρέμβαση εκπαιδευτικής στήριξης, δράσεων δημιουργικής απασχόλησης, παίρνοντας υπόψη τη ρευστότητα για τη χώρα της τελικής εγκατάστασής τους. Με ευθύνη του κράτους, πρέπει τώρα να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, με επίκεντρο τις δομές στις οποίες βρίσκονται τώρα οι πρόσφυγες, ανεξάρτητα από την πορεία και τους ρυθμούς παραμονής τους στην Ελλάδα.

Το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να περιμένει, δεν δέχεται αναβολή και δεν αφορά τον Σεπτέμβρη του 2016. Για τα παιδιά αυτά, η εκπαιδευτική στήριξη μέσα από διάφορες μορφές είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας. Είναι κρίσιμο αυτά τα παιδιά να νιώσουν ότι ζουν - όσο αυτό είναι δυνατόν - σε κανονικές ανθρώπινες συνθήκες και πλευρά αυτής της ανάγκης είναι η μαθησιακή, παιδαγωγική διαδικασία.

Στο πλαίσιο αυτό, απαιτείται επίσης η ψυχολογική στήριξη των παιδιών αυτών από ειδικούς, καθώς είναι φανερό ότι υπάρχουν τραυματικές εμπειρίες και βιώματα, που πρέπει να εντοπιστούν και αντιμετωπιστούν.

Η οργάνωση αυτής της παρέμβασης πρέπει να αποτελεί αποκλειστικά κρατική ευθύνη, χωρίς την εμπλοκή των διάφορων ΜΚΟ που λυμαίνονται τα κοινοτικά κονδύλια και συνδέονται - πολλές φορές - με σχεδιασμούς ιμπεριαλιστικών κέντρων».

Την Ερώτηση υπογράφει ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, που ρωτά τους υπουργούς αν γνωρίζει η κυβέρνηση τον ακριβή αριθμό των παιδιών και την ηλικιακή κατανομή τους και τι μέτρα θα πάρει για την άμεση καταγραφή, την ηλιακή και εθνική κατηγοριοποίηση των παιδιών των προσφύγων.

Ακόμα, ζητά μέτρα για να συγκροτηθούν άμεσα στις δομές προσωρινής διαμονής των προσφύγων - αλλά και αξιοποιώντας τους χώρους των δημόσιων σχολείων μέσα στο καλοκαίρι - κέντρα εκπαιδευτικής στήριξης, με δημιουργική απασχόληση, διδασκαλία της μητρικής γλώσσας, της ελληνικής γλώσσας και μιας ξένης γλώσσας, δημιουργία βιβλιοθηκών, φυσική αγωγή κ.ά. Επίσης, ζητά την πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού, εκπαιδευτικών, ψυχολόγων κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να ξεκινήσουν τώρα τα μαθήματα για τα προσφυγόπουλα (2017-03-02 00:00:00.0)
Ερώτηση για το γιαπί - «κέντρο φιλοξενίας» στο Μενίδι (2017-02-07 00:00:00.0)
«Κανένα παιδί έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία» (2017-01-11 00:00:00.0)
Συνεργασία με ΜΚΟ για τα προσφυγόπουλα (2016-09-07 00:00:00.0)
Απαιτούνται άμεσα μέτρα για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων (2016-07-15 00:00:00.0)
Αμεσα μέτρα για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων (2016-07-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org