Κυριακή 26 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΕΓΧΩΡΙΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Στρατηγικές συμπλεύσεις και ταυτίσεις με μπούσουλα την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Πολιτικές συναινέσεις και ταξική συνεργασία η κοινή απαίτησή τους για την πορεία της οικονομίας, με τους εργαζόμενους βαθιά εκμεταλλευόμενους και υποταγμένους

Από την πρόσφατη γενική συνέλευση του ΣΕΒ
Από την πρόσφατη γενική συνέλευση του ΣΕΒ
Η ανάγκη επίτευξης ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων ανάμεσα στα κόμματα της αστικής διαχείρισης, σε συνδυασμό βέβαια με την αταλάντευτη κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, πέρα και από κυβερνήσεις και μνημόνια, αποτελεί το κοινό γνώρισμα των παρεμβάσεων της Κομισιόν και του ΣΕΒ, στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου των εγχώριων βιομηχάνων που διενεργήθηκε την περασμένη βδομάδα στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργανώθηκε από τον «Economist» με την παρουσία των υψηλόβαθμων στελεχών του κουαρτέτου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, έστελνε το ισχυρό μήνυμα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την ολόπλευρη στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής, χωρίς παλινωδίες και «αστερίσκους» και μάλιστα με βηματισμό που θα τον «ζήλευαν» οι προκάτοχες κυβερνήσεις της μνημονιακής περιόδου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κυβερνητικός παράγοντας, χαρακτηριστικά, τόνισε: «Οι δημοσιονομικές προσαρμογές του 2012 - 2013 ήταν τεράστιες. Φτάνοντας το 2014, η δημοσιονομική προσπάθεια ήταν επαρκής, αλλά καθώς έφτανε η περίοδος των εκλογών - μετά τα μέσα του έτους - χαλάρωσαν». Στο «διά ταύτα», τόνισε: «Πρέπει αυτή την κληρονομιά να την εξαλείψουμε, πρέπει να επαναφέρουμε τις δημοσιονομικές πολιτικές σε ένα σταθερό πλαίσιο με αξιοπιστία, η οποία να αναγνωρίζεται από τους θεσμούς»...

Και βέβαια, μόνο τυχαία δεν είναι η αντίστοιχη τοποθέτηση του προέδρου του ΣΕΒ, Θ. Φέσσα, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των βιομηχάνων, με επίσημο προσκεκλημένο τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ. Ως γραμμή του ΣΕΒ για την επόμενη διετία, ο Θ. Φέσσας προσδιόρισε τη «στενή παρακολούθηση και άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση και τους εταίρους μας, για να γίνουν επιτέλους όλα τα σωστά πράγματα που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο και εκκρεμούν εδώ και χρόνια και ταυτόχρονα να διορθωθούν οι αστοχίες του προγράμματος, που θα βάλουν εμπόδια στην ανάπτυξη και θα στρέψουν ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις στην παραοικονομία»...

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, απευθυνόμενος στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, εστίασε στην ανάγκη επίτευξης ευρύτερων συναινέσεων ανάμεσα στα κόμματα της αστικής διαχείρισης, αλλά και στη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής πέρα και πάνω από κυβερνήσεις και μνημόνια.

Με «αριστερά» ή «δεξιά», δουλειά για το κεφάλαιο να γίνεται...

Ο παραδοσιακός διαχωρισμός αριστεράς - δεξιάς είναι ξεπερασμένος, τόνισε χαρακτηριστικά ο Θ. Φέσσας, επιβεβαιώνοντας ότι μοναδικό ζητούμενο του κεφαλαίου είναι η στήριξη της ανταγωνιστικότητας και των κερδών του, πέρα και πάνω από την κυβερνητική διαχείριση.

«Το πραγματικό δίλημμα είναι ένα: Θέλουμε την ανοιχτή κοινωνία του ανταγωνισμού, της συμμετοχής, των ευκαιριών, της κινητικότητας, ή θέλουμε τα κλειστά συστήματα των διακρίσεων, της αναξιοκρατίας, της στασιμότητας, της εσωστρέφειας;» υπογράμμισε ο Θ. Φέσσας, βάζοντας παράλληλα πλάτες και στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης - που βέβαια, με τη σειρά του, συνδέεται με τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις - αλλά και στον υπό διαμόρφωση εκλογικό νόμο.

Προσδιορίζοντας τις «άμεσες προτεραιότητες», ο πρόεδρος του ΣΕΒ στάθηκε στα εξής:

-- Βάζοντας πλάτες στην κυβερνητική πολιτική, πρότεινε την καθιέρωση «σύγχρονων εργασιακών σχέσεων», με αιχμή την αναθεώρηση του συνδικαλιστικού νόμου:«Βλέπουμε τις παρενέργειές του σε κρίσιμες δραστηριότητες, όπως στα λιμάνια που παραλύουν το τελευταίο διάστημα και απειλούν την κρουαζιέρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Εστίασε, επίσης, στο «να διασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του θεσμού της διαιτησίας, για να αποφύγουμε μισθολογικές υπερβολές και πισωγυρίσματα». Σύμφωνα με τον Θ. Φέσσα, οι ομαδικές απολύσεις και το «lock out» «δεν είναι ατζέντα του ΣΕΒ».

-- Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Υπάρχει, ανέφερε, όλη η τεχνογνωσία, οι υποδομές και η απαιτούμενη βοήθεια, ενώ χαρακτήρισε ως «μητέρα των μαχών» την καταπολέμηση της φοροκλοπής.

-- «Εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος». Ζήτησε άμεση εφαρμογή χαμηλών φορολογικών συντελεστών, με αυστηρότατη διαδικασία είσπραξης, και επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ρουμανίας που μείωσε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα από το 24% στο 9% και τα αντίστοιχα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 12%. «Καμουφλάροντας» τις αξιώσεις του κεφαλαίου, έθεσε το ερώτημα... ποιος θα συντηρεί τους περίπου 2,7 εκατ. συνταξιούχους και 700.000 υπαλλήλους του Δημοσίου αν αυτοί που πληρώνουν αποστασιοποιηθούν ή φύγουν από τη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, πρότεινε την εισαγωγή ενός «κόφτη φορολογικών συντελεστών», με άμεση μείωση μόλις επιτυγχάνονται οι στόχοι για τα κρατικά έσοδα.

-- Ολοκληρωμένο σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων. Ευρωπαϊκοί και εθνικοί πόροι, όπως είπε, δεν επαρκούν για να χρηματοδοτήσουν τις επενδυτικές ανάγκες της χώρας. Πρότεινε επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, επενδύσεις στον τουρισμό και την ψηφιακή οικονομία.

Καταλήγοντας, σημείωσε πως «όλα όσα λέμε μπορούν να γίνουν. Περιμένουμε από όσους έχουν την ευθύνη και τη νομιμοποίηση να τα κάνουν και να τα κάνουν άμεσα».

Οι κυβερνήσεις φεύγουν, τα μνημόνια μένουν

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, μιλώντας στη συνέλευση του ΣΕΒ, απευθυνόμενος τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στους μελλοντικούς διαχειριστές της αντιλαϊκής πολιτικής, υπογράμμισε: «Αλέξη, η κυβέρνησή σου δεν θα είναι η τελευταία, θα υπάρξουν κι άλλες μετά τη δική σου, αλλά πρέπει να πω ότι έχουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις. Αρχίσαμε στο σκοτάδι και πλέον κινούμαστε στο φως».

Την ίδια ώρα, σε στρατηγική σύμπλευση και ταύτιση με τον ΣΕΒ, που βλέπει την «επιτυχία» του μνημονίου ως «τελευταία ευκαιρία» και εφαλτήριο για την καπιταλιστική ανάκαμψη, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ υπογράμμισε: «Το πρόγραμμα διάσωσης που συμφωνήθηκε, αφορά τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν και ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία να κάνετε αυτό που είναι καλό και αναγκαίο για τη χώρα».

Εστιάζοντας στην ανάγκη του κεφαλαίου για επίτευξη ευρύτερων «συναινέσεων» ανάμεσα στα αστικά κόμματα, αλλά και δίνοντας απλόχερη στήριξη στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενόψει και της επόμενης δέσμης αντιλαϊκών μέτρων, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ τόνισε χαρακτηριστικά: «Απαιτείται πολιτική στήριξη και συναίνεση από όλες τις πλευρές και πλήρης ιδιοκτησία του προγράμματος. Πρέπει να είναι σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε το μείγμα πολιτικής και να ξεκαθαριστεί ότι αυτοί που λένε το αντίθετο είναι εχθροί της σταθερότητας και της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας»...

Και συνέχισε: «Σήμερα είναι ζωτικό ότι η άποψή μας επικράτησε, καθώς η έξοδος θα ήταν καταστροφική και κυρίως για τους ευγενείς ανθρώπους αυτής της χώρας. Είμαι χαρούμενος που η Ελλάδα έχει ρίξει άγκυρες στην ΕΕ και έχει την ευκαιρία να φτιάξει το μέλλον της».

Απευθυνόμενος και προς τους εγχώριους επιχειρηματίες, τους κάλεσε να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες χρηματοδότησης, όπως μέσω του λεγόμενου «επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ