Σάββατο 25 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Πρόγραμμα δράσης για την επιτυχία της απεργίας την 1η Ιούλη

Πλούσια συζήτηση στη σύσκεψη με εργαζόμενους, που έγινε προχτές Πέμπτη

Από παλιότερη κινητοποίηση του Σωματείου της Ιδιωτικής Υγείας στην Αθήνα
Από παλιότερη κινητοποίηση του Σωματείου της Ιδιωτικής Υγείας στην Αθήνα
Την ανάγκη να ανέβει το επίπεδο της οργάνωσης στον κλάδο, για τη διεκδίκηση μιας κλαδικής σύμβασης με υποχρεωτική ισχύ για όλους και με αυξήσεις που να συμβάλλουν στην κάλυψη των απωλειών, ανέδειξε η σύσκεψη που οργάνωσαν το απόγευμα της Πέμπτης τα κλαδικά σωματεία των Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Αθήνας και Πειραιά, μπροστά στην απεργία που κηρύχτηκε για τον κλάδο την Παρασκευή 1η Ιούλη.

Τη μέρα της απεργίας, τα σωματεία καλούν σε συγκέντρωση έξω από το «Υγεία», όπου είναι και τα γραφεία του Συνδέσμου των εργοδοτών. Σημαντική και ενθαρρυντική ήταν η παρουσία στη σύσκεψη εργαζομένων από το «Ερρίκος Ντυνάν», το «Υγεία», το «Ιασώ General», τη «Euromedica», τη «Βιοϊατρική», το Κέντρο Αποκατάστασης «Φιλοκτήτης», την «Ευρωκλινική Αθηνών», το «Ιατρικό Αμαρουσίου», τη ΣΕΙΙΝΑΠ (Σύλλογος Εμμισθων Γιατρών Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων).

Οπως ειπώθηκε εισηγητικά, η μάχη για την επιτυχία της απεργίας πρέπει να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα στην πορεία κλιμάκωσης του αγώνα για την κλαδική σύμβαση. Ταυτόχρονα, να δώσει ηχηρή απάντηση στους επιχειρηματικούς ομίλους της Ιδιωτικής Υγείας, αλλά και στην πλειοψηφία της ΟΣΝΙΕ, που έχει μεγάλη ευθύνη για την κατάπτυστη σύμβαση την οποία προσπαθεί να επιβάλει η εργοδοσία μέσω του ΟΜΕΔ.

Η σύμβαση καταργεί το επίδομα εξομάλυνσης, απαιτεί να το επιστρέψουν οι εργαζόμενοι αναδρομικά για το 2016, που αντιστοιχεί σε ποσά από 900 έως 3.000 ευρώ, επιβάλλει νέα μείωση στο βασικό μισθό -0,5%, καταργεί το 5θήμερο κι επιβάλλει το 6ήμερο, παγιώνει τον απαράδεκτο μισθολογικό διαχωρισμό νέων και παλιών εργαζομένων.

Πλούσια συζήτηση

Στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση για τη σύμβαση που προτείνει ο ΟΜΕΔ, στον οποίο προσέφυγε η πλειοψηφία της ΟΣΝΙΕ, σπρώχνοντας τους εργαζόμενους «στο στόμα του λύκου», ενώ είχε συμφωνήσει σε μεγάλες μειώσεις και στη σύμβαση του 2012. Τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξει ενιαία σύμβαση για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, ώστε να σπάσει ο κατακερματισμός των εργαζομένων και η συντεχνιακή λογική την οποία σκόπιμα καλλιεργούν εργοδοσία και εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός.

Αρκεί να σημειωθεί ότι στο χώρο υπάρχει σύμβαση των μεγάλων κλινικών, σύμβαση των εργαζομένων στις μικρές κλινικές και διαφορετική για τους εργαζόμενους στα διαγνωστικά κέντρα.

Στην ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε, μεταφέρθηκε η πείρα από τους χώρους δουλειάς. Ενας από τους εργαζόμενους αναφέρθηκε στις «οικειοθελείς παροχές» που γίνονται από την εργοδοσία στις μεγάλες κλινικές και οι οποίες αποτελούν «μηχανισμό για να εκτονώσει τις αντιδράσεις και στη συνέχεια να έρθουν οι μειώσεις... Ετσι καλλιεργούνται οι λογικές ότι είμαστε κάτι διαφορετικό από τους άλλους, δεν μας αφορά τι γίνεται σε άλλα νοσοκομεία».

«Οι εργοδότες χαράσσουν και επιβάλλουν τις μειώσεις», είπε ένας άλλος εργαζόμενος και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει οι εργαζόμενοι να κρίνουν το ύψος του μισθού με κριτήριο αν συνάδει με την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό προσπαθούν να ενσταλάξουν στους εργαζόμενους και πρέπει να αφυπνιστούν». Σε ό,τι αφορά την ΟΣΝΙΕ, είπε ότι με τη γραμμή που υπηρετεί στο κίνημα, έχει ευθύνες στη διαμόρφωση τέτοιων αντιλήψεων που διευκολύνουν την εργοδοσία να επιβάλει συμβάσεις που απαντούν στα δικά της συμφέροντα.

Επισημάνθηκε, επίσης, ότι υπάρχουν χιλιάδες απλήρωτοι εργαζόμενοι σε μικρούς χώρους που δεν καλύπτονται από καμία σύμβαση και παρ' όλα αυτά σπρώχνονται στη λογική τού «μη μπλέκεστε με σωματεία»... Τέλος, για την οργάνωση της απεργίας, ειπώθηκε ότι πρέπει να δυναμώσει το μέτωπο στην πλειοψηφία της ΟΣΝΙΕ και να απεγκλωβιστούν εργαζόμενοι που αντιλαμβάνονται τη στάση συναίνεσης του εργοδοτικού συνδικαλισμού ως ενιαία στάση που χαρακτηρίζει όλο το εργατικό κίνημα στον κλάδο και γενικότερα.

Εξορμήσεις - παρεμβάσεις

Από τη σύσκεψη προέκυψε πρόγραμμα εξορμήσεων και άλλων παρεμβάσεων για την οργάνωση της απεργίας. Ενδεικτικά, τη Δευτέρα στις 12 μ. θα γίνει εξόρμηση στο «Υγεία» και στο «Μητέρα». Την Τρίτη, στις 1.30 μ.μ., στην «Ευρωκλινική» και στο «Ντυνάν», όπου οι εργαζόμενοι προγραμματίζουν Γενικές Συνελεύσεις στις 2 μ.μ.

Τα αιτήματα των κλαδικών σωματείων είναι ν' αποσυρθεί εδώ και τώρα η διαιτητική απόφαση του ΟΜΕΔ (ΔΑ5/2016). Μία σύμβαση για όλο τον κλάδο, που θα έχει υποχρεωτική ισχύ. Κλαδική σύμβαση εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς που να καλύπτουν τις απώλειες. Επαναφορά ειδικών ωραρίων κι αδειών για τις ειδικότητες που καταργήθηκαν. Κανένας διαχωρισμός παλιών και νέων εργαζομένων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργιακή συγκέντρωση στην «Ευρωκλινική»(2017-04-26 00:00:00.0)
Απεργία για κλαδική ΣΣΕ, με ανάκτηση δικαιωμάτων και αύξηση μισθών(2017-04-25 00:00:00.0)
Απεργία την 1η Ιούλη στην ιδιωτική Υγεία(2016-06-26 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι αποφάσεις που καλούν σε γενική απεργία(2012-09-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ