Σάββατο 25 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗΣ (SCO)
Ενίσχυση οικονομικής αλλά και στρατιωτικής συνεργασίας

Μετά την ένταξη των Ινδίας και Πακιστάν, δυναμώνει η ίδια συζήτηση και για το Ιράν

Από τη χτεσινή συνάντηση των ηγετών της Οργάνωσης για τη Συνεργασία της Σαγκάης
Από τη χτεσινή συνάντηση των ηγετών της Οργάνωσης για τη Συνεργασία της Σαγκάης
ΤΑΣΚΕΝΔΗ.--

Με την τελική δρομολόγηση της πλήρους ένταξης των Ινδίας και Πακιστάν αναμενόταν χτες να ολοκληρωθούν οι εργασίες της 16ης Συνόδου Κορυφής της «Οργάνωσης για τη Συνεργασία της Σαγκάης» (SCO), στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν. Σήμερα, πλήρη μέλη είναι Ρωσία, Κίνα, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Κιργιστάν και Τατζικιστάν. Ακόμα, Αφγανιστάν, Ιράν, Μογγολία, Πακιστάν Ινδία, Τουρκία και Σρι Λάνκα έχουν σχέση «παρατηρητή» ή «εταίρου».

Συνολικά, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ενίσχυση της οικονομικής, αλλά και στρατιωτικής συνεργασίας των μελών της Οργάνωσης. «Πρέπει να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τις δυνατότητες της περιφερειακής αντι-τρομοκρατικής δομής, το συντονισμό των δυνάμεων επιβολής τάξης στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών», δήλωσε από τη μεριά του ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν. Ως παράδειγμα «αντιτρομοκρατικής συνεργασίας» ο Πούτιν έκανε ειδική αναφορά στο Αφγανιστάν που «απαιτεί ειδική προσοχή... είναι σημαντικό μαζί με τους Αφγανούς εταίρους (μας) να αντιμετωπίσουμε ενεργά την απειλή της τρομοκρατίας και το διασυνοριακό έγκλημα...» Ακόμα, ο Ρώσος ηγέτης επισήμανε πως «σημαντικό συστατικό των δραστηριοτήτων της SCO είναι η ανάπτυξη στενής οικονομικής συνεργασίας». Για αυτό και «πρέπει να συνεχίσουμε να απομακρύνουμε τα εμπόδια στο εμπόριο, την κίνηση κεφαλαίων και εργατικής δύναμης, πρέπει να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας στη βιομηχανία και την τεχνολογία». Τόνισε, ακόμα, τη σημασία της ανάπτυξης «βιομηχανικών αλυσίδων», αλλά και υποδομών Μεταφοράς στην «επικράτεια» της SCO.

Στο μεταξύ, εκτός από την Ινδία και το Πακιστάν, που μέχρι το 2017 αναμένεται να αποτελούν πλήρη μέλη, πιο κοντά στην ένταξη φαίνεται ότι βρίσκεται και το Ιράν, με τον Πούτιν να μην παραλείπει να σημειώσει: «Το Ιράν έχει πάρει ενεργό μέρος στη δουλειά της οργάνωσης για καιρό. Θεωρώ ότι μετά την απόφαση για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και την άρση των κυρώσεων του ΟΗΕ δεν υπάρχουν εμπόδια για μια θετική απάντηση στο ιρανικό αίτημα (για ένταξη)».

Συνάντηση Πούτιν - Σι

Μεταξύ άλλων, έγινε και συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Αμυνας των μελών της SCO, όπου συζητήθηκε «η σημασία της συγκεκριμένης δράσης για την ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας στο χώρο της SCO», όπως εξήγησε στο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Ανατόλι Αντόνοφ, δεδομένης της «αυξανόμενης απειλής της διεθνούς τρομοκρατίας και του θρησκευτικού εξτρεμισμού» (σ.σ. που βέβαια ξεπηδούν ως αποτέλεσμα ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών).

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να δυναμώσει «η συνεργασία ανάμεσα στα υπουργεία Αμυνας για την αντιμετώπιση στρατιωτικών απειλών κοντά στα σύνορα των κρατών - μελών της SCO και η κατάλληλη ανταλλαγή πληροφοριών», συνέχισε ο Αντόνοφ. Ακόμα, οι συμμετέχοντες ασχολήθηκαν και με την προετοιμασία των κοινών ασκήσεων «Επιχείρηση Ειρήνη - 2016» που θα γίνουν, αποτυπώνοντας την αφοσίωση των μελών της SCO να καταπολεμήσουν «τις τρεις δυνάμεις του κακού - την τρομοκρατία, τον εξτρεμισμό και τα αποσχιστικά κινήματα».

Στο περιθώριο της Συνόδου, έγινε και συνάντηση του Ρώσου Προέδρου με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, που - σύμφωνα με το «Σινχουά» - έδωσαν έμφαση στην ανάγκη να ενισχυθεί ο ρόλος της SCO στην «ανάπτυξη», αλλά και την «ασφάλεια» της περιοχής.

Θυμίζουμε ότι σήμερα ο Ρώσος Πρόεδρος ξεκινά επίσημη επίσκεψη στην Κίνα.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org