Κυριακή 5 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
Για την 27η Εθνική Συνδιάσκεψη του ΚΚ ΗΠΑ

Στις 6-8 του Ιούλη έγινε στο Μιλγουόκι των ΗΠΑ η 27η Εθνική Συνδιάσκεψη του ΚΚ ΗΠΑ, στην οποία παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ.

Το γεγονός και μόνον ότι το ΚΚ ΗΠΑ είναι ένα κομμουνιστικό κόμμα που βρίσκεται και παλεύει στο στόμα του λύκου προκαλεί ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον. Αυτό άλλωστε εκδηλώθηκε και με τη μεγάλη παρουσία αντιπροσωπειών εργατικών και κομμουνιστικών κομμάτων που παραβρέθηκαν στη Συνδιάσκεψη και που ήταν η μεγαλύτερη παρουσία της τελευταίας δεκαετίας. Είναι φυσικό να προκαλούν ενδιαφέρον, οι εξελίξεις στη μητρόπολη του ιμπεριαλισμού, αλλά και οι εξελίξεις στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής. Δεν είναι μόνον η Κούβα που αγωνίζεται για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, αλλά και οι εξελίξεις με την Κολομβία, τη Βενεζουέλα, όπως επίσης και η κατάσταση που διαμορφώνεται, στην Αργεντινή, τη Βραζιλία και στα άλλα λατινοαμερικανικά κράτη. Τα κράτη αυτά της Λατινικής Αμερικής έχουν το θλιβερό προνόμιο να γνωρίζουν καλά τι σημαίνει νεοφιλελευθερισμός, αφού λόγω των συγκεκριμένων ιστορικών συνθηκών (φασιστικά καθεστώτα, στρατιωτικές δικτατορίες που επικράτησαν τις προηγούμενες δεκαετίες) έκαναν πιο εύκολη σχετικά την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που τώρα, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, προωθούνται και στις υπόλοιπες χώρες.

Ζούμε στα σπλάχνα του ιμπεριαλισμού, παλεύουμε στο στόμα του λύκου, έλεγε ο Γκας Χολ. Και έτσι είναι. Να γιατί το συνέδριο του ΚΚ ΗΠΑ είχε ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Πολλοί ήταν εκείνοι οι αναλυτές που τα τελευταία χρόνια - πριν εκδηλωθούν τα φαινόμενα της ύφεσης - μιλούσαν με θαυμασμό για το «αμερικανικό θαύμα», για τον πλούτο που παράγεται στην Αμερική, με τη νεοφιλεύθερη πολιτική. Βέβαια πλούτος παραγόταν, μόνον που αυτός κατευθυνόταν στα θησαυροφυλάκια των μεγάλων επιχειρήσεων. Παρά τις συνθήκες ανάπτυξης του καπιταλισμού, η κατάσταση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων όχι μόνο δε βελτιώθηκε, αλλά χειροτέρεψε. Το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών διευρύνεται και έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις με την εξάπλωση της φτώχειας, της δυστυχίας και της υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων. Στοιχειώδη δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων που ήταν το αποτέλεσμα σκληρών αγώνων της εργατικής τάξης στις προηγούμενες δεκαετίες αποτελούν πλέον παρελθόν. Και όσα απέμειναν έχουν μπει για τα καλά στο στόχαστρο των δυνάμεων του κεφαλαίου.

Η μερική απασχόληση έχει πλέον γενικευτεί. Ετσι μπορούν να εμφανίζουν χαμηλούς δείκτες ανεργίας, γιατί και αυτοί που εργάζονται δύο και τρεις ώρες την ημέρα δε θεωρούνται άνεργοι. Η αμοιβή με την ώρα. Στοιχειώδεις ελεγκτικοί μηχανισμοί (πχ επιθεωρήσεις εργασίας) που υποτίθεται ότι έχουν σαν αποστολή την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας είτε έχουν διαλυθεί, είτε έχουν εκφυλιστεί και διαβρωθεί από την εργοδοσία με αποτέλεσμα ο εργάτης να μένει εντελώς ανυπεράσπιστος στις αδηφάγες ορέξεις των αφεντικών. Ετσι αναγκάζεται ο εργάτης να δουλέψει 10ωρο και 12ωρο για να μπορέσει να τα φέρει στοιχειωδώς πέρα με τις βασικές ανάγκες που πρέπει να καλύψει, και η αμοιβή; κάτω και από αυτές προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία. Η μαύρη εργασία δίνει και παίρνει. Η Αμερική η μητρόπολη του Ιμπεριαλισμού εξακολουθεί να είναι πόλος έλξης των εξαθλιωμένων της Λατινικής Αμερικής που είναι τα θύματα της μακροχρόνιας ληστείας των πολυεθνικών και έτσι καινούρια καραβάνια λαθρομεταναστών καταφθάνουν, που αποτελούν το στρώμα εκείνο της εργατικής τάξης που δέχεται την πιο σκληρή εκμετάλλευση.

Η προηγούμενη διακυβέρνηση των δημοκρατικών άρχισε το ξεθεμελίωμα των κοινωνικών παροχών και τώρα το έργο αυτό έρχονται να το ολοκληρώσουν οι ρεπουμπλικάνοι με τον Μπους. Οι περίφημες φορολογικές ελαφρύνσεις που προωθεί η κυβέρνηση του Μπους δεν αφορούν τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους. Είναι σε τελευταία ανάλυση μείωση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων, για να αυξηθούν τα κέρδη τους και θα έχει σαν αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη περικοπή των κοινωνικών παροχών που έχουν απομείνει.

Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς να έχουν καμία ασφαλιστική κάλυψη (δημόσια ή ιδιωτική) για υγειονομική περίθαλψη. Με ιδιαίτερη ένταση πλήττουν τα προβλήματα αυτά τις αδύναμες κοινωνικά ομάδες, τους μαύρους, τους λαθρομετανάστες κ.ά.

Είναι γι' αυτό που οι κομμουνιστές των ΗΠΑ αγωνίζονται για την οικοδόμηση ενός μετώπου που θα βάλει φραγμό σ' αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική. Παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες αναπτύσσονται τέτοιοι αγώνες, απεργιακές και άλλες λαϊκές κινητοποιήσεις. Δεν υποτιμούν τις δυσκολίες και τις δυνάμεις του αντιπάλου.

Η «χώρα της ελευθερίας» ποτέ δε θα μπορούσε να ασκήσει αυτήν την ιμπεριαλιστική πολιτική σε βάρος των άλλων λαών, χωρίς προηγουμένως να δημιουργήσει συνθήκες για το ξεζούμισμα του δικού της του λαού από τα μεγάλα μονοπώλια.

Είναι γνωστά από το παρελθόν τα εμπόδια και οι δυσκολίες που στοχεύουν στην παρεμπόδιση της πολιτικής δράσης κάθε φωνής που αντιστέκεται, και πριν απ' όλα του ΚΚ ΗΠΑ. Για παράδειγμα για να κατέβει ένας υποψήφιος στις εκλογές πρέπει να συγκεντρώσει και να καταθέσει χιλιάδες υπογραφές που το μέτρο ποικίλει από πολιτεία σε πολιτεία. Τώρα σε διάφορες πολιτείες ψηφίζουν νόμους που απαγορεύουν σε εκλεγμένους συνδικαλιστές να θέτουν υποψηφιότητα. Στη χώρα της ελευθερίας η άσκηση βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών έχει μπει κυριολεκτικά «στο γύψο». Για να γίνει διαδήλωση χρειάζεται αίτηση για άδεια από πολλές ημέρες προηγουμένως και ξεχωριστή αίτηση αν πρόκειται να γίνει ομιλία, έστω και από ντουντούκα. Η δικτατορία των μονοπωλίων στο μεγαλείο της με κοινοβουλευτικό βέβαια μανδύα...

Γνωρίζουν όμως οι κομμουνιστές ότι όσα εμπόδια και δυσκολίες και να υψωθούν δε θα μπορέσουν να σταματήσουν την κίνηση της ανθρωπότητας προς τα εμπρός. Εχουν τη βαθιά πεποίθηση ότι το μέλλον δεν μπορεί να είναι αυτό που συμφέρει στα μονοπώλια και τις πολυεθνικές. Οτι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι ο σοσιαλισμός και γι' αυτό ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον.

Γι' αυτό εκφράζουν τη σταθερή τους αλληλεγγύη στους λαούς των χωρών που οικοδομούν σήμερα το σοσιαλισμό και καταδικάζουν την ιμπεριαλιστική πολιτική, τις επεμβάσεις κατά των άλλων χωρών και λαών που αγωνίζονται για την εθνική τους ανεξαρτησία και την κοινωνική τους απελευθέρωση. Αγωνίζονται κατά του εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στον ηρωικό λαό της Κούβας, κατά της επέμβασης στην Κολομβία.

Ηταν πραγματικά συγκινητικές οι εκδηλώσεις των συνέδρων προς τις διεθνείς αντιπροσωπείες που παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν στην 27η Συνδιάσκεψη του ΚΚ ΗΠΑ. Με συνθήματα αλληλεγγύης υποδέχτηκαν την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και των άλλων Κομμουνιστικών Κομμάτων όταν ανέβαιναν στο βήμα και ιδιαίτερα της Κούβας και του Βιετνάμ. Τα συνθήματα αλληλεγγύης στην Κούβα και «Βιετνάμ - Χο Τσι Μινχ» για ώρα δονούσαν την ατμόσφαιρα.

Κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου ο πρόεδρος του ΚΚ ΗΠΑ, Σαμ Γουέμπ, μίλησε για τα βαριά καθήκοντα που επωμίζονται οι κομμουνιστές των ΗΠΑ και όρθιοι οι σύνεδροι με τις διεθνείς αντιπροσωπείες τραγούδησαν τη Διεθνή.

Αυτή είναι άλλη μια απάντηση στους ανιστόρητους που είπανε ότι κομμουνισμός πέθανε.


του
Αχιλλέα ΚΑΝΤΑΡΤΖΗ*
* Ο Αχιλλέας Κανταρτζής είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανοιξε τις εργασίες της στο Γκουαγιακίλ(2014-11-15 00:00:00.0)
Συντονισμός της δράσης κόντρα στην πολιτική του κεφαλαίου(2008-11-22 00:00:00.0)
Αποφασισμένος λαός και ηγεσία(2008-02-24 00:00:00.0)
Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες(2006-11-12 00:00:00.0)
Συνεχίζονται και σήμερα οι εργασίες της στη Λισαβόνα(2006-11-11 00:00:00.0)
Ευρύτατη διεθνής συμμετοχή στο Συνέδριο(2000-12-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ