Κυριακή 5 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
Κοινή δράση ενάντια στον ιμπεριαλισμό!

Λίγες βδομάδες πριν την έναρξη του 15ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, που θα πραγματοποιηθεί στην Αλγερία 8 -16 Αυγούστου, και με φόντο τις πρόσφατες εξελίξεις στη συγκεκριμένη χώρα, στις 9 Ιούνη, στην Κοπεγχάγη, οι Εθνικές Προπαρασκευαστικές Επιτροπές της Γερμανίας, της Δανίας, της Ισλανδίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας, με κοινή τους ανακοίνωση, καλούν τη νεολαία των χωρών τους να συμμετάσχουν μαζικά στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ. Επίσης, τονίζουν πως τη λύση των προβλημάτων και των εξελίξεων που υπάρχουν στην Αλγερία θα πρέπει να τη βρούν οι ίδιοι οι Αλγερινοί. Συγκεκριμένα, η κοινή τους έκκληση έχει ως εξής:

«Εμείς, που συμμετέχουμε στη συντονιστική συνάντηση των Εθνικών Προπαρασκευαστικών Επιτροπών της Γερμανίας, της Δανίας, της Ισλανδίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας, που οργανώνουμε το ταξίδι και τη συμμετοχή των νέων της περιοχής μας στο 15ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (ΠΦΝΦ) που θα γίνει στην Αλγερία από 8-16 Αυγούστου 2001, συμφωνούμε σ' αυτήν την κοινή έκκληση προς τους νέους και τους φοιτητές για τη μοναδική ευκαιρία να συναντήσουν και να συζητήσουμε τα κοινά μας προβλήματα - και τις λύσεις τους - με άλλους νέους, σε αυτόν τον άδικο κόσμο που μοιραζόμαστε.

Το γεγονός ότι αυτό το Παγκόσμιο Φεστιβάλ - ένα πραγματικά διεθνιστικό γεγονός - για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί στην Αφρική και σε αραβική περιοχή, είναι ένα ιστορικό γεγονός αλληλεγγύης μ' αυτούς τους λαούς που περιθωριοποιούνται και εκμεταλλεύονται από τις υπάρχουσες πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις του κόσμου, όπως είναι οι ΗΠΑ, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Είναι επίσης σημαντικό για μας - σαν τη νέα γενιά του λεγόμενου προνομιούχου κόσμου - να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία, για να μοιραστούμε τις εμπειρίες των αγώνων μας για τα δικαιώματα όλων των καταπιεσμένων λαών.

Επιβεβαιώνουμε την πρόθεσή μας και θα συμμετέχουμε δραστήρια στο 15ο ΠΦΝΦ. Οι αντιθέσεις στην πολιτική και κοινωνική ζωή της Αλγερίας σε ό,τι αφορά τη βίαιη απάντηση της κυβέρνησης στις νεολαιίστικες κινητοποιήσεις, θα πρέπει να επιλυθούν από την Αλγερία και τους Αλγερινούς.

Το 15ο ΠΦΝΦ δεν είναι ένα φεστιβάλ «επευφημίας» για την αλγερινή κυβέρνηση, αλλά ένα φόρουμ για την προοδευτική και αντιιμπεριαλιστική νεολαία, ένας χώρος συνάντησης και ανταλλαγής εμπειριών για τους αγώνες, ένας χώρος για να σχεδιάσουμε μια κοινή στρατηγική και δράση ενάντια στον ιμπεριαλισμό, το ρατσισμό, το φασισμό και το θρησκευτικό εξτρεμισμό.

Ο αλγερινός λαός και η νεολαία μάς προσέφεραν αυτόν το χώρο, και τους ευχαριστούμε. Θέλουμε να πάμε στην Αλγερία για να συζητήσουμε και να γιορτάσουμε μεταξύ μας, και με τη νεολαία και τους φοιτητές της Αλγερίας.

Καταδικάζουμε τις προσπάθειες δυνάμεων της Ευρώπης και ορισμένων κύκλων της Αλγερίας που επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν την υπάρχουσα κατάσταση, για να προετοιμάσουν το έδαφος για «ανθρωπιστική» επέμβαση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που θα οδηγήσει στην παραπέρα εκμετάλλευση και καταπίεση του αλγερινού λαού και της νεολαίας από τον Ιμπεριαλισμό.

Δεν μπορεί να υπάρξει καμιά λύση σε κανένα πρόβλημα στην Αλγερία με τη «μεσολάβηση» του Ιμπεριαλισμού ή των εκπροσώπων του.

Το 15ο ΠΦΝΦ θα δώσει ώθηση στις ιδέες των ανθρώπων που οι φωνές τους αποσιωπούνται από τους ισχυρούς του κόσμου, καθώς και θα είναι έδαφος για να συζητηθούν θετικές λύσεις για τις τρέχουσες συγκρούσεις στην Αλγερία και αλλού.

Το Φεστιβάλ είναι για νέες ιδέες και για τη νεολαία.

Θα σας δούμε στην Αλγερία!».


Κλωντίν Χέσπερ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ