Πέμπτη 23 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Τουρκικές μεθοδεύσεις με την πυροσβεστική συνδρομή

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Συνεχιζόταν και χτες η μάχη με τις φλόγες σε διάφορα σημεία της Κύπρου, όπου μαίνονται μεγάλες πυρκαγιές για πολλές μέρες. Στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούσαν πάντως ότι ήταν δυνατόν οι πυρκαγιές να τεθούν υπό έλεγχο, μέχρι χτες το βράδυ, ωστόσο υπήρχαν αρκετές αναζωπυρώσεις.

Από τη μεριά της, η Τουρκία εμφανίστηκε έτοιμη να συνδράμει με μέσα πυρόσβεσης, ωστόσο φαίνεται ότι η προσφορά της εντάχτηκε στις ευρύτερες μεθοδεύσεις που προωθεί μέσα από αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Ετσι, ενώ αρχικά πολλά ΜΜΕ βιάστηκαν να μεταδώσουν ότι ξεκίνησε η αποστολή τουρκικής βοήθειας, αργότερα ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, διευκρίνισε ότι η Λευκωσία σημείωσε πως «η πτητική βοήθεια (της Τουρκίας) γίνεται αποδεκτή νοουμένου ότι αυτή θα ενταχθεί στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως συμβαίνει και με τις άλλες δυνάμεις που βρίσκονται στην Κύπρο. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει αυτός ο συντονισμός και να υλοποιείται ένας επιχειρησιακός σχεδιασμός, ο οποίος έχει καταρτιστεί από την Κυπριακή Δημοκρατία».

Το απόγευμα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε από την Αγκυρα όπου υποδεχόταν τον «υπουργό Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Ταχσίν Ερτουργρούλογλου ότι «θέλαμε να στείλουμε δύο ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Κύπρο, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά, παρά την ευαίσθητη κατάσταση που αντιμετωπίζει, θέλει να κερδίσει πλεονεκτήματα. Ζήτησε να κατεβούν τα αεροσκάφη στο αεροδρόμιο του νότου. Η Τουρκία τέτοιον όρο δεν μπορεί να τον αποδεχθεί». Συνέστησε, μάλιστα, στην «ελληνοκυπριακή πλευρά να μην εκμεταλλεύεται τα ανθρωπιστικά ζητήματα», αντιδρώντας στην πρόταση της Λευκωσίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ