Πέμπτη 23 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ
Νέα βαλλιστική δοκιμή από τη ΛΔ Κορέας

ΣΕΟΥΛ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Σε νέα δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς, τύπου «Musudan», προχώρησε η ΛΔ Κορέας, όπως μετέδωσε χτες και το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», επικαλούμενο πηγές από το υπουργείο Αμυνας της Νότιας Κορέας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η εκτόξευση φέρεται να ήταν πετυχημένη, καθώς διανύθηκαν 500 χιλιόμετρα με σημείο αφετηρίας την περιοχή Γουονσάν.

Η νέα δοκιμή - η 6η του είδους, καθώς είχαν προηγηθεί αρκετές αποτυχημένες - έχει προκαλέσει ήδη τις έντονες αντιδράσεις πολλών ιμπεριαλιστικών κέντρων, που επικαλούνται τις απαγορεύσεις που έχουν επιβληθεί στην Πιονγιάνγκ και από τον ΟΗΕ, για να μη χρησιμοποιεί τεχνολογία που αφορά την ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου. Βεβαίως, όσοι επικρίνουν την Πιονγιάνγκ για τις δοκιμές, πρωτοστατούν στην κούρσα εξοπλισμών που δυναμώνει σε όλη την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, με πρώτες τις ΗΠΑ και Νότια Κορέα, που διαπραγματεύονται εδώ και καιρό την εγκατάσταση του υπερσύγχρονου συστήματος THAAD. Επίσης, οι δύο αυτές χώρες ζήτησαν την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Ιαπωνία αξιοποιεί την κατάσταση για να διακηρύξει τη δική της «προθυμία» δράσης για τη «σταθερότητα» της ευρύτερης περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, δήλωσε ότι η νέα δοκιμή «δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», ο υπουργός Αμυνας, Τζεν Νακατάνι, μίλησε για «ξεκάθαρη πρόκληση», ενώ, από την Τρίτη, είχε δώσει εντολή στις Ενοπλες Δυνάμεις για πλήρη «ετοιμότητα» και άμεση κατάρριψη πυραύλου που θα παραβιάσει τον ιαπωνικό εναέριο χώρο.

Στο Πεκίνο, η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Χουά Τσουνουίνγκ, κάλεσε τις εμπλεκόμενες χώρες να μην κάνουν κάτι που θα οξύνει τις εντάσεις στη Χερσόνησο, τονίζοντας ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι «πολύ σύνθετη και ευαίσθητη».

Παρέμβαση έκανε και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας για παραβίαση διεθνών συμφωνιών αλλά και για «επαναλαμβανόμενες προκλητικές ενέργειες από τη ΛΔ Κορέας», που «υπονομεύουν τη διεθνή ασφάλεια και το διάλογο»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ