Πέμπτη 23 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Περισσότερες επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών προτείνει ο νέος διοικητής της AFRICOM

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

«Ετοιμος για δράση» εμφανίστηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στην επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της αμερικάνικης γερουσίας ο επόμενος διοικητής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Αφρική (AFRICOM), αντιστράτηγος Τόμας Ουαλντχάουζερ, καθώς, εμμέσως πλην σαφώς, πρότεινε την αύξηση των αεροπορικών επιδρομών και της αποστολής στρατευμάτων στη Λιβύη (πέρα από τους αρκετές δεκάδες Αμερικανούς κομάντος που έχουν σταλεί ήδη), αλλά και να του δοθεί η δυνατότητα να αποφασίζει εκείνος, όταν αναλάβει τα καθήκοντά του, την εξαπόλυση αεροπορικών επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών και όχι ο Λευκός Οίκος, όπως ισχύει έως σήμερα.

Ο αντιστράτηγος υποστήριξε ότι δεν διακρίνει «μία γενικότερη μεγάλη στρατηγική» έναντι των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Λιβύη και σημείωσε πως είναι τουλάχιστον «ακατανόητο» το γεγονός πως οι ΗΠΑ δεν πραγματοποιούν περισσότερες αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών. Εκτίμησε, παράλληλα, αφενός ότι το «Ισλαμικό Κράτος» συνιστά «απειλή για την Αμερική», αφετέρου ότι είναι «θέμα χρόνου» μέχρις ότου να αρχίσουν τις επιθέσεις στην Ευρώπη.

Η κατάθεση του επόμενου διοικητή της AFRICOM στη Γερουσία έγινε ενώ στη Λιβύη εντείνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις ισλαμιστών από τη Μισράτα, που φέρεται πως στηρίζουν τη νέα λιβυκή κυβέρνηση, και σε δυνάμεις τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Σύρτη, αλλά και στην πόλη Γκαράμπουλι, που απέχει 50 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας, Τρίπολη. Οι συγκρούσεις, ιδιαίτερα στη Σύρτη, αποδεικνύονται πολύνεκρες, καθώς οι τζιχαντιστές προβάλλουν σθεναρή αντίσταση, επιδιώκοντας να διατηρήσουν τις δυνάμεις που διαθέτουν κυρίως στο κεντρικό τμήμα της πόλης. Οι νεκροί και οι τραυματίες και από τις δύο πλευρές μέσα στο τελευταίο 48ωρο υπολογίζεται πως ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες...

Στην πόλη Γκαράμπουλι αναφέρθηκαν προχτές και εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 20 αμάχων και τον τραυματισμό άλλων 30.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ