Τετάρτη 22 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ
Με αντικείμενο την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τη συνταγματική αναθεώρηση

Στο επίκεντρο η προώθηση προσαρμογών στο αστικό πολιτικό σύστημα με γνώμονα ανάγκες που εντοπίζει το κεφάλαιο

Από τη χτεσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Π. Καμμένο

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Π. Καμμένο
Με τον κυβερνητικό του εταίρο και επικεφαλής των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένο, εγκαινίασε χτες τις επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, με αντικείμενο την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ακολουθούν αύριο Πέμπτη - καθώς σήμερα ο Αλ. Τσίπρας βρίσκεται στο Στρασβούργο, όπου θα μιλήσει στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης - οι συναντήσεις με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, και τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη. Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντη, και τον επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη.

Κυβερνητικές πηγές διατείνονται ότι η πρόταση της κυβέρνησης και για τα δύο ζητήματα βρίσκεται ακόμα υπό διαμόρφωση και η κατάληξή της συναρτάται και με την εξέλιξη των επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν κρύβεται ότι επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου δεν είναι απλά η πρόκληση κουρνιαχτού για τον αποπροσανατολισμό του λαού ούτε μόνο η διασφάλιση όσο το δυνατόν ευνοϊκότερου για την κυβέρνηση περιβάλλοντος μέσα στο οποίο θα δώσει την επόμενη εκλογική μάχη. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου, η συνταγματική αναθεώρηση και άλλες θεσμικές παρεμβάσεις που εξετάζει η κυβέρνηση επιδιώκεται να απαντήσουν στην ανάγκη του κεφαλαίου για παραπέρα θωράκιση και προσαρμογή του κράτους και του αστικού πολιτικού συστήματος στις σύγχρονες ανάγκες του, π.χ. με μέτρα ενίσχυσης της σταθερότητας των αστικών κυβερνήσεων, συνταγματικής «κατοχύρωσης» καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων κ.ο.κ.

Το περασμένο Σάββατο, για το ζήτημα αυτό συνεδρίασε, παρουσία του Αλ. Τσίπρα, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωσή της, αμέσως μετά, υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αφήσει αποτύπωμα διεκδίκησης μεγάλων αλλαγών στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς». Στην κατεύθυνση αυτή υπερασπίστηκε: «α) Την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την καθιέρωση συστήματος απλής αναλογικής, που θα διασφαλίζει την ελεύθερη και ανόθευτη έκφραση της λαϊκής βούλησης, β) το άνοιγμα μιας πλατιάς διαδικασίας διαλόγου για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, με στόχο ένα νέο Σύνταγμα και με ορίζοντα το 2021».

Παρά τα παραπάνω περί «καθιέρωσης συστήματος απλής αναλογικής» ωστόσο, κυβερνητικές πηγές έδιναν εντελώς διαφορετική εικόνα για τις προθέσεις του πρωθυπουργού, παραπέμποντας σε ένα εκλογικό σύστημα με μπόνους και όριο εισόδου στη Βουλή, που θα εμποδίζει την «ακυβερνησία» και θα δίνει το πλεονέκτημα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους όποιους συμμάχους εξασφαλίσει, για τη συγκρότηση κυβέρνησης στις επόμενες εκλογές, ακόμα κι αν δεν έρθει πρώτο κόμμα (μέσω πρόβλεψης που θα δίνει το μπόνους και σε συνασπισμούς κομμάτων).

Για... «αναλογικότερο» μπόνους και διατήρηση του πλαφόν μιλά ο κυβερνητικός εταίρος

Επιβεβαιώνοντας ότι το σενάριο της απλής αναλογικής δεν είναι κυρίαρχο, ο Π. Καμμένος, μετά τη συνάντησή του χτες με τον Αλ. Τσίπρα, μίλησε για ένα «σταθερό εκλογικό σύστημα, που θα προβλέπει μια αναλογικότερη εκλογή», τάχθηκε υπέρ του πλαφόν του 3%, αλλά και υπέρ της διατήρησης του μπόνους, με μείωσή του από τα σημερινά ισχύοντα, ώστε να ωθεί σε συνεργασίες.

Πρόσθεσε ότι το κόμμα του επιθυμεί ψήφο από τα 17 έτη και συμμετοχή των ομογενών στις εκλογικές διαδικασίες. Αναφορικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ σημείωσε πως πρέπει να γίνεται από τον ελληνικό λαό και να έχει αυξημένες αρμοδιότητες.

«Πρέπει να αλλάξουν αρκετά πράγματα, όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών», ανέφερε, και επιβεβαιώνοντας ότι η όλη διαδικασία απαντά σε ευρύτερες ανάγκες της αστικής τάξης πρόσθεσε: «Εχουμε καταθέσει 18 προτάσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται η αλλαγή της βουλευτικής ασυλίας, η διασφάλιση ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, που θα βοηθήσει στις επενδύσεις, όπως και ενός σταθερού εκλογικού συστήματος (...) Θα καταλήξουμε σε μια κοινή κυβερνητική πρόταση, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα δούμε πού συγκλίνουν οι θέσεις μας και έχω την ελπίδα ότι και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, πέραν του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως που έχει κάνει δηλώσεις μέχρι τώρα, μπορούμε να βρούμε μια κοινή συνισταμένη και να υλοποιήσουμε αυτά που επιθυμεί η πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

Μεταξύ των προτάσεων των ΑΝΕΛ για τη συνταγματική αναθεώρηση περιλαμβάνεται, επίσης, η αναθεώρηση του άρθρου 16, «για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών ΑΕΙ», όπως λένε, καθώς και η θεσμοθέτηση 4 μόνιμων υφυπουργών, στο πλαίσιο προφανώς της περιβόητης «συνέχειας του κράτους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ