Παρασκευή 17 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να ληφθούν μέτρα για τους διπλά εγκλωβισμένους στα νησιά

Να ληφθούν μέτρα για τους διπλά εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες στα «hots pots» των νησιών του Αιγαίου ζητά με Επίκαιρη Ερώτησή του το ΚΚΕ. Η Ερώτηση που απευθύνεται στους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εθνικής Αμυνας και κατατέθηκε από τον βουλευτή Στ. Τάσσο επισημαίνει:

«Οι συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών στα "hots pots" των νησιών του Αιγαίου, ειδικά σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, είναι απαράδεκτες και απαιτούνται άμεσα μέτρα για να μη γίνουν εκρηκτικές. Οι πρόσφυγες και μετανάστες που έφθασαν στα νησιά μετά την 20ή Μαρτίου, δηλαδή μετά τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, είναι θύματα διπλού εγκλωβισμού, αφενός του γενικού εγκλωβισμού όλων των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται, παρά τη θέλησή τους, στην Ελλάδα και αφετέρου ενός ειδικού εγκλωβισμού στα όρια του νησιού, μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση των αιτημάτων ασύλου.

Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης, συχνά σε υπερπλήρη (Χίο και Σάμο) μεικτά κέντρα (κράτησης για όσους βρίσκονται στο στάδιο καταγραφής - ταυτοποίησης - κατ' όνομα φιλοξενίας για τους περισσότερους που συμπλήρωσαν 25 μέρες κράτησης), οι μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου (στη Σάμο υπάρχει ένας μόνο υπάλληλος), η απαισιοδοξία για την τύχη των αιτημάτων ασύλου, ειδικά μετά τις δύο αποφάσεις της Αρχής Προσφυγών που απέρριψαν τα αιτήματα ασύλου δύο Σύρων προσφύγων, εντείνουν την απελπισία, οδηγούν συχνά σε εντάσεις και επεισόδια, σε επεμβάσεις των ΜΑΤ, σε τραυματισμούς και ζημιές. Δύσκολες και επικίνδυνες έχουν γίνει και οι συνθήκες εργασίας όσων εργάζονται στα "hots pots".

Στα νησιά υπάρχουν επίσης και ασυνόδευτοι ανήλικοι, που είτε είναι κρατούμενοι στα "hots pots" είτε έχουν ανατεθεί σε ΜΚΟ.

Η μακροχρόνια παραμονή και η έλλειψη χρημάτων, οδηγούν ορισμένους στην επαιτεία ή και σε άλλες απελπισμένες πράξεις επιβίωσης.

Την κατάσταση αυτή εκμεταλλεύονται ρατσιστικές και ναζιστικές οργανώσεις, για να διαδώσουν τις αποκρουστικές θεωρίες τους.

Ερωτώνται οι υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

-- Οι πρόσφυγες, μετά την καταγραφή τους, να προωθηθούν στις χώρες τελικού προορισμού τους και να αποσυμφορηθούν τα νησιά.

-- Για όσο διάστημα παραμείνουν στα νησιά, να εξασφαλισθούν ανθρώπινες και υγιεινές συνθήκες διαβίωσης, σε ανοιχτά κέντρα υποδοχής, με επαρκή και ποιοτική σίτιση, αξιοπρεπή στέγαση σε οικίσκους, δημόσια υγεία και ειδική πρόνοια για "ευάλωτες" ομάδες και ασυνόδευτους ανηλίκους, άμεση πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου και διεθνούς προστασίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Από το κακό στο χειρότερο οι συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς (2018-12-29 00:00:00.0)
Εγκληματική η πολιτική ΕΕ και ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το Προσφυγικό (2018-12-29 00:00:00.0)
Εντονη ανησυχία για την αύξηση των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών (2018-04-07 00:00:00.0)
Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες (2016-11-04 00:00:00.0)
Αθλιες οι συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών (2016-05-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org