Παρασκευή 17 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Περιορίζει δραστικά το δικαίωμα στο άσυλο

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε πως η κυβέρνηση με την τροπολογία τσαλαπατά ακόμα περισσότερο το δικαίωμα των μεταναστών στο άσυλο

Eurokinissi

Τροπολογία - πρόκληση, με την οποία η κυβέρνηση περιορίζει δραστικά το δικαίωμα των μεταναστών στο άσυλο, ψηφίστηκε χτες από την πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής. Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον «αναπτυξιακό νόμο»! Αρχικά είχε κατατεθεί αιφνιδιαστικά αργά το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή. Αποσύρθηκε εξαιτίας αντιδράσεων και η κυβέρνηση την επανέφερε την επόμενη μέρα, δηλαδή την Τετάρτη.

Η τροπολογία τροποποιεί προς το χειρότερο άρθρα του ήδη απαράδεκτου νόμου της κυβέρνησης για το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό που είχε ψηφιστεί πριν από δύο μήνες στη Βουλή, με τον οποίο ενσωμάτωσε όλες τις μέχρι τώρα αντιδραστικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης που είχε συνυπογράψει από το Σεπτέμβρη μέχρι και τη μέρα της ψήφισης του νόμου, με τελευταία την επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας.

Την τροπολογία υπερψήφισαν, μαζί με τα κυβερνητικά κόμματα, η ΝΔ και το Ποτάμι. Οι διαφωνίες των άλλων αστικών κομμάτων που καταψήφισαν δεν ήταν τόσο για το περιεχόμενο αλλά κυρίως για τη διαδικασία κατάθεσης της τροπολογίας. Παρόμοιου τύπου διαφωνίες και επειδή δεν τηρούνται «οι εσωκομματικές διαδικασίες» εξέφρασαν - στο φόντο και των γενικότερων διεργασιών - με εσωτερική επιστολή προς τους συναδέλφους τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Καραγιαννίδης, Α. Καββαδία, Γ. Πάλλης, Γ. Ψυχογιός και Χ. Παπαδόπουλος. Καλούν σε συλλογή υπογραφών προκειμένου να πιεστεί ο αρμόδιος υπουργός, Γ. Μουζάλας, να την αποσύρει. Ξεκαθάριζαν δε ότι σε περίπτωση ονομαστικής ψηφοφορίας θα την καταψήφιζαν.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας για την τροπολογία από το βήμα της Βουλής, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, στηλίτευσε τον τρόπο που επέλεξε και αυτή τη φορά η κυβέρνηση για να καταθέσει μία ακόμα αντιδραστική ρύθμιση και επισήμανε για το περιεχόμενό της: «Δεν θα μείνουμε στη χλιαρή κριτική που ασκήθηκε από τα άλλα κόμματα και στην προσπάθεια που κάνουν να βγάλουν από τη δύσκολη θέση την κυβέρνηση, προσπαθώντας να διαμορφώσει καλύτερα την τροπολογία. Εμείς θέλουμε να αποσυρθεί η τροπολογία όχι απλά και μόνο γιατί έχει προβλήματα με τον Κανονισμό της Βουλής, αλλά γιατί είναι απαράδεκτη. Επιδεινώνει ακόμη περισσότερο έναν αντιμεταναστευτικό, αντιπροσφυγικό νόμο, ο οποίος είχε ποδοπατήσει τη Συμφωνία της Γενεύης που διέπει το άσυλο και που ήταν προσαρμοσμένος στην υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό και το Μεταναστευτικό».

Οπως επισήμανε, αυτό που κάνει η κυβέρνηση με την τροπολογία είναι, «με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο, διά πυρός και σιδήρου, να υλοποιηθεί αυτή η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και άρα να τσαλαπατήσετε ακόμα περισσότερο το δικαίωμα των μεταναστών στο άσυλο. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο και αλλάζετε τη σύνθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής Προσφυγών, τοποθετώντας δύο δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι ορίζονται από τον γενικό επίτροπο και όχι από την Ολομέλεια των δικαστηρίων, δηλαδή επί της ουσίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καθορίζει τη σύνθεση. Γιατί με τη σημερινή σύνθεση σχεδόν το σύνολο των προσφυγών, εκτός από 2, έγιναν αποδεκτές και παραχωρήθηκε το άσυλο στους Σύρους πρόσφυγες».

«Βεβαίως, δεν είναι μόνο αυτό - πρόσθεσε - αλλά δίνετε το δικαίωμα στους Ευρωπαίους, που έχουν έρθει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασύλου, να εξετάζουν πλέον μόνοι τους τις αιτήσεις ασύλου και όχι να συμμετέχουν και Ελληνες. Επίσης, με την τροπολογία κάνετε ασφυκτικές τις προθεσμίες για να κάνει κάποιος προσφυγή κατά της πρωτόδικης απόφασης, για το άσυλο», κ.λπ.

Αξιοσημείωτη είναι και η παράγραφος που παρέχει το δικαίωμα στους δήμους να δημιουργούν κυλικεία στις δομές φιλοξενίας, «τα οποία μετά - τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος - θα τα παραχωρούν στους ιδιώτες, αντί για τη δωρεάν σίτιση, στέγαση, διαμονή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που θα έπρεπε να έχουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ