Παρασκευή 17 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Χαρακτηρίζει τις απάνθρωπες συνθήκες ως «ιδιαιτερότητα»...

Συζητήθηκε στη Βουλή η σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Ο καταυλισμός στο Κουτσόχερο
Ο καταυλισμός στο Κουτσόχερο
«Μια ιδιαιτερότητα», είναι για τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας, Δ. Βίτσα, οι απάνθρωπες και επικίνδυνες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι περίπου 800 πρόσφυγες στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, στον καταυλισμό - κολαστήριο στο Κουτσόχερο της Λάρισας! Η πρόκληση του αναπληρωτή υπουργού ήρθε στη διάρκεια της απάντησής του χτες από το βήμα της Βουλής στη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε ότι το κυρίαρχο είναι αυτοί οι άνθρωποι να απεγκλωβιστούν και να πάνε στις χώρες προορισμού τους, ενώ όσο παραμένουν στη χώρα μας, να μεταφερθούν σε ανθρώπινο χώρο φιλοξενίας. Οπως ανέφερε, οι εκατοντάδες άνθρωποι κυρίως παιδιά μένουν στοιβαγμένοι σε σκηνές εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες, αφού το μέρος είναι κρανίου τόπος, έχουν να αντιμετωπίσουν από την έλλειψη στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ανθρώπινων υγειονομικών εγκαταστάσεων (τουαλέτες, κ.λπ.) μέχρι σκορπιούς και φίδια!

Ο υπουργός, στην απάντησή του, υπονομεύοντας και διαστρεβλώνοντας το αίτημα που ανέδειξε το ΚΚΕ ανέφερε: «Αν αρχίζουμε να παίζουμε - με συγχωρείτε για την έκφραση - όχι μεταξύ μας, σε όλη την Ελλάδα, την κολοκυθιά, "να μην έρθουν εδώ πέρα, γιατί υπάρχει μια ιδιαιτερότητα, να πάνε αλλού κ.λπ.", αυτό όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι τρόπος λύσης»! Είπε ακόμα ότι «το άμεσο πρόγραμμά μας είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι διαβιούν στο Κουτσόχερο, να μεταφερθούν στο στρατόπεδο Ζιώγα, το οποίο υπάρχει στο Κυψελοχώρι, για δύο μήνες», μέχρι «να ανακατασκευαστεί το Κουτσόχερο με βάση το μνημόνιο συνεργασίας του Ερυθρού Σταυρού με την Ερυθρά Ημισέληνο», που προβλέπει την εγκατάσταση οικίσκων, χώρια ότι θα μεταφερθούν στο Κουτσόχερο και πρόσφυγες από την Ειδομένη.

Στην επισήμανση του Γ. Λαμπρούλη ότι και οι οικίσκοι να τοποθετηθούν «κρανίου τόπος» θα παραμείνει ο χώρος, ο Δ. Βίτσας απάντησε απογειώνοντας την πρόκληση και επιδιώκοντας να καλλιεργήσει ρατσιστικά αντανακλαστικά: «Ωραία, κύριε Λαμπρούλη, να πάτε στους κατοίκους του Κουτσόχερου και στους κατοίκους των άλλων χωριών να τους πείτε ότι μένουν στην έρημο»!

Ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι αυτή η στάση είναι συνέχεια της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία για λογαριασμό της εγχώριας αστικής τάξης συμμετέχει στις επεμβάσεις και τους πολέμους των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με άλλες δυνάμεις όπως η Ρωσία. Ενώ το «άθλιο παζάρι» της ΕΕ, της ελληνικής κυβέρνησης, με την άρχουσα τάξη της Τουρκίας επιδεινώνει τις συνθήκες εγκλωβισμού και καταστολής των προσφύγων. Επισήμανε ότι η καλύτερη αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες είναι η πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, παράλληλα με τη διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης, να στρέφεται ενάντια στις αιτίες του προβλήματος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ