Πέμπτη 16 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ATHENS LEDRA»
Προετοιμάζονται για μακρύ και απαιτητικό αγώνα

Με «στρατηγείο» το χώρο δουλειάς, οργανώνονται και διεκδικούν δεδουλευμένα και θέσεις εργασίας

Γλέντι που στήθηκε με την προσφορά των εργαζομένων
Γλέντι που στήθηκε με την προσφορά των εργαζομένων
Με τις αστυνομικές δυνάμεις παραταγμένες στην είσοδο και με την πολιτική του ηγεσία να μη δίνει καμία απάντηση στα δίκαια αιτήματά τους, «υποδέχτηκε» χτες τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου «Athens Ledra» το υπουργείο Εργασίας.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται, ενώ παράλληλα παλεύουν για τις θέσεις εργασίας, κόντρα στα επιχειρηματικά παιχνίδια και τους σχεδιασμούς, μέρος των οποίων είναι και η απόφαση της εργοδοσίας να αναστείλει τη λειτουργία του ξενοδοχείου από τις 31 Μάη.

Οι εργαζόμενοι, μαζί με το επιχειρησιακό τους σωματείο και το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, από την επόμενη κιόλας μέρα (1η Ιούνη), απευθύνθηκαν στο υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας να παρέμβει, ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δεδουλευμένα. Επιπλέον, ζήτησαν την επίσπευση των διαδικασιών για να τους χορηγηθεί το επίδομα επίσχεσης το οποίο δικαιούνται από τον ΟΑΕΔ, χωρίς να χρειαστεί να περιμένουν μέχρι τον Αύγουστο.

Προκειμένου, τέλος, να αντιμετωπίσουν τα οξυμένα προβλήματα από την παρατεταμένη απληρωσιά, διεκδίκησαν έκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ, αποσπώντας καταρχήν θετική απάντηση από το υπουργείο. Χτες, προχώρησαν σε νέα παρέμβαση, όπου όμως διαπίστωσαν ότι το υπουργείο δεν έπραξε απολύτως τίποτα σε σχέση με τις διεκδικήσεις τους.

Δεν κούνησαν ούτε το δαχτυλάκι τους

Στην προσπάθεια να επαναφέρουν τα αιτήματα, τους απάντησε επιστρατεύοντας τις αστυνομικές δυνάμεις, απωθώντας τους εργαζόμενους από την είσοδο του υπουργείου. Στην ένταση που δημιουργήθηκε τραυματίστηκε ελαφρά ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου, Μπάμπης Ντότσικας. Τη διαμαρτυρία του εξέφρασε στον υπουργό σε τηλεφωνικό διάβημα ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Από την εκδήλωση - συναυλία έξω από το ξενοδοχείο

Eurokinissi

Από την εκδήλωση - συναυλία έξω από το ξενοδοχείο
Στη συνάντηση που έγινε, κάτω από την επιμονή των εργαζομένων, με τον υπουργό, Γ. Κατρούγκαλο, και το γενικό γραμματέα του υπουργείου, Α. Νεφελούδη, επιβεβαιώθηκε ότι η «συμπαράσταση» του υπουργείου στα δίκαια αιτήματά τους περιορίζεται σε ...δελτία Τύπου, καθώς οι εκπρόσωποι του υπουργείου αναίρεσαν ακόμα και την πρώτη θετική τους απάντηση για τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος, λέγοντας τώρα πως «θα εξετάσουν» το ζήτημα.

Επίσης, όπως προέκυψε, δεν προχώρησαν καν σε παρέμβαση στον ΟΑΕΔ για να επιταχυνθεί η χορήγηση του επιδόματος επίσχεσης, αν και πέρασαν 15 μέρες από την προηγούμενη παρέμβαση των εργαζομένων. Σήμερα, Πέμπτη, οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε Γενική Συνέλευση, στη 1 μ.μ., στο χώρο του ξενοδοχείου και την Παρασκευή θα συγκεντρωθούν ξανά στο υπουργείο, στις 12.30 μ.μ., καθώς έχει οριστεί τριμερής συνάντηση.

Καθημερινός αγώνας που συνεχίζεται

Για περισσότερο από μισό μήνα, οι εργαζόμενοι στο «Αthens Ledra» βρίσκονται καθημερινά στο πόδι, με το επιχειρησιακό σωματείο να οργανώνει τον αγώνα και το κλαδικό Συνδικάτο να στέκεται συνεχώς στο πλευρό τους. Συνεχής είναι η παρουσία των εργαζομένων στο χώρο του ξενοδοχείου. Στην πόρτα είναι κολλημένο το χαρτί με τις «βάρδιες», στο οποίο συμπληρώνονται τα ονόματα των εργαζομένων και οι ώρες κατά τις οποίες μπορούν να δώσουν καθημερινά το «παρών».

Το ΔΣ του σωματείου καταβάλλει διαρκή προσπάθεια ώστε να γίνεται ο καλύτερος δυνατός καταμερισμός δυνάμεων. Τόσο το σωματείο, όσο και οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται πως ο αγώνας που δίνουν θα έχει διάρκεια. Με δεδομένο ότι έχει ανακοινωθεί πλειστηριασμός του ξενοδοχείου στις 13 Ιούλη, είναι αποφασισμένοι να δώσουν για όσο χρειαστεί τη μάχη για τα αιτήματά τους, συνεχίζοντας να ασκούν πίεση στους εργοδότες, παλιούς και επίδοξους νέους.

Στους πίνακες ανακοινώσεων αναρτώνται όλα τα μηνύματα συμπαράστασης που φτάνουν από σωματεία, μαζικούς φορείς και Λαϊκές Επιτροπές, αλλά και το πρόγραμμα δράσης, στο οποίο κάθε εργαζόμενος καλείται να πάρει μέρος, οι Γενικές Συνελεύσεις, οι κινητοποιήσεις. Εξω από το ξενοδοχείο έχει στηθεί και ένας μικρός αυτοσχέδιος παιδότοπος, προκειμένου να μπορούν οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες να πάρουν μαζί και τα παιδιά τους, στη Γενική Συνέλευση, στη «βάρδια», στη συζήτηση με τους συναδέλφους για τις καθημερινές εξελίξεις.

Αλληλεγγύη με κάθε τρόπο

Με δεδομένο ότι οι περίπου 200 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από τα μέσα Μάρτη και δεν έχουν πάρει καν το Δώρο Πάσχα, το σωματείο δίνει αγώνα για να αντιμετωπίσει τα πιεστικά προβλήματα επιβίωσης που εμφανίζονται. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, έχει συγκροτηθεί ομάδα εργαζομένων που έχει επιφορτιστεί με την ευθύνη της συγκέντρωσης και της διανομής της βοήθειας που προσφέρουν σωματεία και φορείς. Ηδη έχει μοιραστεί μια ποσότητα τροφίμων, ωστόσο είναι επιτακτική ανάγκη το επόμενο διάστημα η αλληλεγγύη να δυναμώσει, δίνοντας την απαραίτητη ώθηση στους εργαζόμενους να συνεχίσουν.

Στο πλαίσιο της αλληλεγγύης, μια από τις πρωτοβουλίες που ξεχώρισε ήταν η συναυλία που οργανώθηκε έξω από το ξενοδοχείο την περασμένη Δευτέρα, με τη βοήθεια των καλλιτεχνών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, των σωματείων και των φορέων που πρόσφεραν τρόφιμα και αναψυκτικά, με την προσφορά όλων των εργαζομένων στην προετοιμασία της εκδήλωσης. Αποτιμώντας ως επιτυχημένη τη συναυλία, το σωματείο προσανατολίζεται σε αντίστοιχες πολιτιστικές πρωτοβουλίες, οι οποίες να συνδυάζουν την ενημέρωση για τα αιτήματά τους και το δυνάμωμα της αλληλεγγύης στον αγώνα τους.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org