Πέμπτη 16 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Ρεκόρ ... προκλητικότητας για την ανεργία

Χτες βγήκαν τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» για τις ροές απασχόλησης το μήνα Μάη. Οπως αναμενόταν και όπως συμβαίνει αυτόν το μήνα όλα τα προηγούμενα χρόνια, εξαιτίας των αυξημένων προσλήψεων στον τουριστικό τομέα καταγράφεται θετικό ισοζύγιο 76.591 θέσεων εργασίας. Με βάση αυτό το στοιχείο, η αναπληρώτρια υπουργός, Ράνια Αντωνοπούλου, έσπευσε να μιλήσει για «ρεκόρ 15ετίας στις προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα»!

Καταλαβαίνουμε το άγχος της κυβέρνησης να πείσει για το παραμύθι της «ανάπτυξης» ως το φάρμακο τάχα κατά της ανεργίας, ότι «γυρίζουμε σελίδα» και άλλα παρόμοια. Μόνο που μια προσεκτικότερη ματιά στα στοιχεία άλλο πράγμα δείχνει. Πρώτον, ο μήνας Μάης πάντα έχει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων/απολύσεων. Ακόμα και τα χρόνια κορύφωσης της κρίσης, κατά τα οποία η ανεργία τριπλασιάστηκε, ο συγκεκριμένος μήνας ήταν πάντα θετικός. Το ίδιο ισχύει και συνολικά για το πρώτο πεντάμηνο όλων των χρόνων, πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Δεύτερον και πιο σημαντικό είναι τι είδους θέσεις εργασίας είναι αυτές. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μία στις δύο θέσεις είναι μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας, χωρίς να υπολογίσουμε ότι πολλές νέες συμβάσεις ακόμα και με πλήρη απασχόληση είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και άρα έχουν ημερομηνία λήξης. Ενα σημαντικό μέρος των θέσεων εργασίας είναι στον τουριστικό κλάδο.

Προφανώς, την αναπληρώτρια υπουργό δεν την ενδιαφέρουν οι συνθήκες στις οποίες απασχολούνται οι εργαζόμενοι του κλάδου. Δεν ξέρει τίποτα για την απληρωσιά που τσακίζει κόκαλα, την εντατικοποίηση, τις απολύσεις, την προκλητική παραβίαση της εργασιακής νομοθεσίας... Και επιτέλους, είναι τουλάχιστον προκλητικό, σε μια χώρα όπου ένας στους τέσσερις ανθρώπους που ψάχνουν για δουλειά παραμένει άνεργος, τα κυβερνητικά στελέχη να μιλάνε για «ρεκόρ». Αν κατέχουν κάποιο ρεκόρ, αυτό είναι της προκλητικότητας...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ