Πέμπτη 16 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΙΕΚ
Απέσπασαν σημαντική απόφαση για τους άνεργους συναδέλφους τους

Ο ΟΑΕΔ δεν θα τους διαγράφει στο εξής από τα μητρώα του

Από την προχτεσινή κινητοποίηση του ΣΥΣΔΙΕΚ στα κεντρικά του ΟΑΕΔ
Από την προχτεσινή κινητοποίηση του ΣΥΣΔΙΕΚ στα κεντρικά του ΟΑΕΔ
Μια απόφαση σημαντική για τους εκατοντάδες άνεργους συναδέλφους τους απέσπασαν από τον ΟΑΕΔ οι Σύλλογοι Σπουδαστών των ΙΕΚ, με τη στήριξη Σωματείων και Εργατικών Κέντρων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Η απόφαση αφορά την αναγνώριση της ιδιότητας του ανέργου σε εκείνους τους σπουδαστές που κατά την εγγραφή τους στα ΙΕΚ ήταν παράλληλα γραμμένοι και στα μητρώα του ΟΑΕΔ.

Υπενθυμίζουμε ότι τους τελευταίους μήνες, ο Οργανισμός μαζί με διευθυντές Δημοσίων ΙΕΚ ξεκίνησαν πιο συστηματικά ένα «σαφάρι» διαγραφών σπουδαστών των ΙΕΚ από τα μητρώα του Οργανισμού, υλοποιώντας προηγούμενη απόφαση που δεν αναγνώριζε την ιδιότητα του ανέργου στους σπουδαστές των ΙΕΚ κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους.

Επρόκειτο για απόφαση που στερούσε από εκατοντάδες ακόμα και την καταβολή του ελάχιστου επιδόματος ανεργίας και την ασφάλιση, την κάρτα ανεργίας από επιδοτούμενους και μη ανέργους, αλλά και τη μοριοδότηση για την περίοδο αυτή. Ο ΟΑΕΔ ζητούσε ακόμα και αναδρομικά τα επιδόματα ανεργίας που καταβλήθηκαν στους δικαιούχους την περίοδο των σπουδών τους, ενώ άφηνε ανοιχτό το δρόμο της απόλυσης για όσους στο μεταξύ κατάφερναν να βρουν μια προσωρινή δουλειά, αξιοποιώντας τα μόρια της ανεργίας που είχαν συγκεντρώσει.

Την απαράδεκτη αυτή κατάσταση ανέδειξαν από την πρώτη στιγμή οι Σύλλογοι Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ, επιτροπές σπουδαστών από σχολές, Σωματεία και Εργατικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, ο εκλεγμένος με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ του ΟΑΕΔ, που με κινητοποιήσεις, καταλήψεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας σε τοπικά καταστήματα του ΟΑΕΔ, συγκέντρωση υπογραφών και συνεχείς παρεμβάσεις στο ΔΣ του ΟΑΕΔ, άσκησαν πίεση στην κυβέρνηση και τη διοίκηση του Οργανισμού. Σχετική Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή και το ΚΚΕ.

Κατόπιν αυτών, στην προχτεσινή συνεδρίασή του, το ΔΣ του ΟΑΕΔ «θέλοντας να ικανοποιήσει δίκαια αιτήματα των σπουδαστών ΙΕΚ, καθώς και να επιλύσει ένα χρονίζον ζήτημα» - όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση - «αποφάσισε, στο πλαίσιο των θεσμικών του αρμοδιοτήτων, για τις παρακάτω κατηγορίες σπουδαστών, τα εξής:

  • Οι επιδοτούμενοι άνεργοι συνεχίζουν να διατηρούν την ιδιότητα του ανέργου κατά τη διάρκεια των σπουδών τους κι εφόσον δεν έχει λήξει η επιδότησή τους. Ως εκ τούτου, συνεχίζεται η καταβολή του επιδόματος τακτικής ανεργίας.
  • Οι εργαζόμενοι σπουδαστές, των οποίων λύεται ή λήγει η σχέση εργασίας κατά τη διάρκεια της κατάρτισής τους, δικαιούνται τακτική επιδότηση ανεργίας, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις. Στην περίπτωση αυτή, διατηρούν την ιδιότητα του ανέργου μέχρι τη λήξη της επιδότησης.
  • Οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι, προς το παρόν, παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων, χωρίς να υπολογίζεται η διάρκεια των σπουδών τους στο χρόνο ανεργίας. Θα διερευνηθεί η ανάγκη περαιτέρω ρύθμισης του θέματος των μη επιδοτούμενων ανέργων σε συνεννόηση με το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
  • Επιπλέον, για τους επιδοτούμενους ανέργους που παρακολουθούν προγράμματα κατάρτισης (παρ. 3, αρθρ. 30, ν. 4144/2013), το ΔΣ αποφάσισε ότι ο χρόνος κατάρτισης λογίζεται ως χρόνος ανεργίας».

«Η κινητοποίησή μας οδήγησε σε απόφαση που ανακουφίζει πολλούς σπουδαστές που βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη στον αέρα, να χρωστούν χρήματα, να βρίσκονται ανασφάλιστοι» σημειώνει σχετικά με την απόφαση ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής. «Δε σταματάμε εδώ! Η χτεσινή απόφαση του ΟΑΕΔ αποτελεί βάση για περαιτέρω κατακτήσεις και πλήρη ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Το κλείδωμα της ιδιότητας του ανέργου για κάθε σπουδαστή είναι ημιτελές αν δε συνδυάζεται με απόφαση που θα αναγνωρίζει το διάστημα των σπουδών ως πραγματικό χρόνο ανεργίας, να μη δημιουργούνται συνθήκες ανισοτιμίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε αμείωτα τη δράση μας. Καλούμε τους σπουδαστές να οργανωθούν στον Σύλλογό μας, στους Συλλόγους Κατάρτισης σε κάθε πόλη, στα σωματεία τους. Μόνο ο οργανωμένος, συλλογικός αγώνας, με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, μπορεί να φέρει αποτελέσματα», τονίζει ο Σύλλογος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα αγωνιστικά ραντεβού αύριο(2021-04-15 00:00:00.0)
Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ για άνεργους σπουδαστές ΙΕΚ(2017-10-24 00:00:00.0)
Κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας(2017-06-08 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία σπουδαστών δημοσίων ΙΕΚ(2017-02-04 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία για τη διαγραφή σπουδαστών ΙΕΚ από τα μητρώα του ΟΑΕΔ(2016-05-26 00:00:00.0)
Οχι στη σύγχρονη δουλεία(2012-03-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ