Τετάρτη 15 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Θεατής η κυβέρνηση στα αντεργατικά όργια

Το στίγμα της ολομέτωπης επίθεσης στα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα έδωσε ο αρμόδιος υπουργός, Γ. Κατρούγκαλος, όταν κλήθηκε στη Βουλή να απαντήσει σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη, αν προτίθεται η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και των άλλων δικαιωμάτων στις πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις «Ζούρα», όπου πλέον δραστηριοποιείται ως νέος εργοδότης η εταιρεία «Νιτσιάκος».

Ο υπουργός επανέλαβε κυνικά ότι «έχουμε πολλές φορές πει και για τα όρια των αρμοδιοτήτων τόσο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, όσο και γενικότερα του υπουργείου Εργασίας σε ένα σύστημα της οικονομίας της αγοράς», παραδεχόμενος ευθέως ότι οι εργοδότες κάνουν ό,τι θέλουν.

Οπως κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ο Νιτσιάκος, αξιοποιώντας το αντεργατικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεων, θέλει να διώξει τους μέχρι τώρα εργαζόμενους για να προσλάβει «νέους», «χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις, με ατομικές συμβάσεις εργασίας, με όρους εργασιακής ζούγκλας». Επισήμανε ότι για το λόγο αυτό ο εργοδότης «προσπαθεί να διασφαλίσει τη λειτουργία των πτηνοσφαγείων, χωρίς την υποχρέωση να διαδεχθεί τους εργαζόμενους που ήταν σε αυτό το χώρο».

Οπως τόνισε, «αυτά τα κόλπα τα κάνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι σε συνεννόηση μεταξύ τους, για να απαλλαγούν και από υποχρεώσεις που έχουν προς το Δημόσιο, προς το ΙΚΑ, αλλά και προς τους εργαζόμενους». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «είναι πάρα πολλές οι επιχειρήσεις που τώρα τελευταία de facto προσπαθούν να δημιουργήσουν νέα δεδομένα, ενόψει του νέου εργασιακού νόμου».

Επισήμανε, τέλος, ότι με τα περί «ορίων» που ανέφερε ο Γ. Κατρούγκαλος δίνει το σινιάλο στους εργοδότες ότι «τα όριά τους είναι ατελείωτα», προμηνύοντας «τη νομοθέτηση της εργασιακής ζούγκλας».

Ο υπουργός, επιβεβαιώνοντας τον Χρ. Κατσώτη, πήρε επί της ουσίας το μέρος του Νιτσιάκου, λέγοντας ότι «αν υπάρχει διαδοχή επιχειρήσεων, πράγματι υπάρχει υποχρέωση του εργοδότη να διατηρήσει τις υφιστάμενες σχέσεις εργασίας», όμως «κατά τους νομικούς ισχυρισμούς της εταιρείας αυτής δεν έχει καμία σχέση η παρούσα λειτουργία της επιχείρησης με τις προηγούμενες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ