Τρίτη 14 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διαφορές στον τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και έγνοια στην οικονομία

Συζητούν τα επίμαχα της συνταγματικής αναθεώρησης αναζητώντας κοινό τόπο με την κυβέρνηση

Eurokinissi

Διαφορετικές προσεγγίσεις δείχνει να υπάρχουν στο εσωτερικό της ΝΔ γύρω από τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της γενικότερης συζήτησης περί συνταγματικής αναθεώρησης, αντανακλώντας και διεργασίες που γίνονται ευρύτερα στο αστικό πολιτικό σκηνικό σχετικά με το πώς θα ενισχυθεί παραπέρα η εξουσία του κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, την προηγούμενη βδομάδα, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό «ΣΚΑΪ», είχε υποστηρίξει ότι η εν λόγω διαδικασία δεν θα πρέπει να γίνεται άμεσα από το λαό: «Είμαστε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να αποκτήσει κάποιες περισσότερες αρμοδιότητες ρυθμιστικού χαρακτήρα σε σχέση με αυτές που έχει σήμερα, αλλά προσωπικά είμαι αντίθετος στην απευθείας εκλογή από τον λαό», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά.

Αμεση εκλογή

Στην τοποθέτησή του αντιτίθενται κορυφαία στελέχη της ΝΔ. Π.χ. η Ντόρα Μπακογιάννη, με ανάρτησή της στο διαδίκτυο σημείωσε: «Χρειαζόμαστε τη συνταγματική αναθεώρηση. Εχω ταχθεί υπέρ της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τον λαό».

Ταυτόχρονα, ο κοινοτικός επίτροπος και μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της ΝΔ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, με άρθρο του στην «Καθημερινή» υπενθύμιζε την πρόταση που είχε διατυπώσει προ πενταετίας: «Παραμένω συνεπής περισσότερο από ποτέ. Η κρισιμότητα των περιστάσεων απαιτεί ισχυρό πολιτειακό παράγοντα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εκλέγεται απευθείας από τον λαό, με αυξημένες αρμοδιότητες κατ' ελάχιστον από αυτές του Συντάγματος του 1975».

Υπάρχει, δε, καταγεγραμμένη και η πρόταση του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλου, το 2014, επί κυβέρνησης Σαμαρά, ότι εφόσον δεν προκύπτει από τις τρεις ψηφοφορίες στη Βουλή εκλογή Προέδρου, τότε να γίνεται απευθείας από το λαό.

Να σημειωθεί, βέβαια, πως από τη ΝΔ διαμηνύεται ότι οι όποιες απόψεις και θέσεις - ακόμα και του προέδρου της - δεν είναι τελεσίδικες, καθώς θα τεθούν σε «δημόσιο διάλογο» και στη συνέχεια θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις που θα ανακοινωθούν από τον Κυρ. Μητσοτάκη, όπερ σημαίνει ότι θα σταθμίσουν όλες τις παραμέτρους και κατόπιν θα δουν πώς θα υπερασπιστούν καλύτερα τη λειτουργία του αστικού πολιτικού συστήματος.

Διαχέουν, πάντως, σε ό,τι αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης «έχει σε ουδέτερο πολιτικά χρόνο, πριν έξι μήνες, αναφερθεί στην αναγκαιότητα συνταγματικής αναθεώρησης αναπτύσσοντας σχετικές πρωτοβουλίες. Αυτό το ζήτημα είχε θέσει και στον κ. Τσίπρα, ο οποίος σιωπούσε επί μήνες γι' αυτό το θέμα». Εξ ου και εκφράζουν «ικανοποίηση» που και ο πρωθυπουργός, «ανεξάρτητα από τις σκοπιμότητες και τους τακτικισμούς του, προσχωρεί στην πολιτική πρωτοβουλία της ΝΔ και αποδέχεται την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος».

Αλλο το πρωταρχικό

Να καταγραφεί και η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Ν. Δένδια, χτες, στον ραδιοσταθμό «Real», όπου σημείωσε: «Το πρωταρχικό πρόβλημα δεν είναι η συνταγματική αναθεώρηση ή η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Είναι η παραγωγική βάση της χώρας. Αυτό θα επιθυμούσα να συζητιέται πρώτο».

Πρόσθεσε, ωστόσο: «Στη συνταγματική αναθεώρηση θα ήθελα οι απόψεις να είναι πολύ πιο τολμηρές. Αν πρέπει να φτιάξουμε νέο καταστατικό χάρτη για την Ελλάδα του 21ου αιώνα, πρέπει να είναι μικρό, αφαιρετικό και λειτουργικό. Με αποκέντρωση, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, εξουσίες στην Αυτοδιοίκηση και λιγότερα επίπεδα διοίκησης». Ολα, βασικά, για προσαρμογή του αστικού κράτους στις σύγχρονες συνθήκες και τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Αλλωστε, σημείωσε: «Αφού καταλήξουμε στη βάση, από εκεί και πέρα να πάμε στην κορυφή και να δούμε τι θέλουμε: Προεδρική ή Προεδρευομένη Δημοκρατία; Αν πάμε σε προεδρική, κατά την άποψή μου, ο Πρόεδρος πρέπει να εκλέγεται από τον λαό. Τα προβλήματα του Συντάγματος είναι πολύ πιο απτά και καθημερινά από τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρέπει να στραφούμε σε αυτά τα πιο σοβαρά που έχουν τεράστιες συνέπειες στην οικονομία, τη διοίκηση και τη γραφειοκρατία που έχει η χώρα».

«Η έμμεση εκλογή του ΠτΔ έχει βοηθήσει να μην χαρακτηρίζεται ο Πρόεδρος και να έχει μια ευχέρεια κινήσεων, την οποία φοβάμαι ότι η άμεση εκλογή δε θα του επέτρεπε», συνέχισε, ταυτιζόμενος με την επίσημη θέση της ηγεσίας, και κατέληξε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κάθε φορά που ζορίζεται με τα οικονομικά θυμάται ότι κάτι πρέπει να γίνει με τον εκλογικό νόμο. Εχω την αίσθηση ότι η συζήτηση γίνεται προσχηματικά και για να φύγουμε από το μέγα και καταθλιπτικό θέμα της οικονομίας»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καβγάδες για μικροκομματικές σκοπιμότητες(2019-02-14 00:00:00.0)
Με «αφέτη» το κεφάλαιο η εκκίνηση της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης(2018-10-30 00:00:00.0)
Συντήρηση δικομματικής κοκορομαχίας με την κυβέρνηση...(2016-07-19 00:00:00.0)
Απορρίπτει η κυβέρνηση το χωρισμό εκκλησίας - κράτους(1998-05-06 00:00:00.0)
Ζητούν την κατοχύρωση της λειτουργίας των κομμάτων(1998-01-14 00:00:00.0)
Συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα(1997-06-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ