Τρίτη 14 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
Μαζική διήμερη φοιτητική γιορτή στην Πάτρα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Φεστιβάλ των Τομεακών Οργανώσεων ΑΕΙ - ΤΕΙ Πάτρας της ΚΝΕ, στις 10 και 11 Ιούνη στο Φάρο, με το σύνθημα του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» «Αγώνας, Γνώση, Τόλμη, Αντοχή! Να προχωράς και εσύ, καθώς προβαίνει μπρος η Ιστορία».

Εκατοντάδες νέοι παρακολούθησαν και ξεναγήθηκαν με μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό στην έκθεση του Φεστιβάλ, με τίτλο «Τα πρώτα βήματα, οι πρώτες μάχες», που λειτουργούσε στο χώρο και αναδείκνυε ντοκουμέντα από το αρχειακό υλικό του ΚΚΕ που αποτύπωναν την ιστορική διαδρομή του εργατικού κινήματος την περίοδο 1870 - 1936. Μέσα από τις ξεναγήσεις παρουσιάζονταν σημαντικές στιγμές από την Ιστορία του εργατικού κινήματος στη χώρα μας αλλά και διεθνώς, η Παρισινή Κομμούνα, η Οχτωβριανή Επανάσταση, οι μεγάλες απεργίες στα ναυπηγεία της Σύρου και του Λαυρίου, η ίδρυση του ΣΕΚΕ (ΚΚΕ) το 1918.

Στο χώρο, επίσης, λειτουργούσε έκθεση με ταμπλό που αναφέρονταν σε επιστήμονες που είτε σπούδασαν και διαπαιδαγωγήθηκαν στην ΕΣΣΔ, είτε ήρθαν σε επαφή με το κομμουνιστικό κίνημα και συμμετείχαν στους λαϊκούς αγώνες.

Ενθουσιασμό, αλλά και συγκίνηση προκάλεσε το αφιέρωμα για το Προσφυγικό, με τίτλο «Εμείς οι ίδιοι μοιάζουμε των εγκλημάτων μας απόηχος, που κατάφερε τα σύνορα να δρασκελίσει», που παρουσίασε η θεατρική ομάδα και το συγκρότημα της ΚΝΕ.

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη δεύτερη μέρα, με θέμα «Οι φοιτητές απαντούν: Ερευνα, ανάπτυξη, καινοτομία για επιχειρηματική εκμετάλλευση ή αξιοποίησή τους προς όφελος του λαού;». Αρχικά παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας, που έκαναν οι Τομεακές Οργανώσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ Πάτρας της ΚΝΕ, το προηγούμενο διάστημα για το σκοπό της εκδήλωσης. Στη συνέχεια, ακολούθησε ομιλία από την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και συζήτηση πάνω σε προβληματισμούς που εκφράστηκαν, όπως το αν σήμερα είναι λύση για έναν νέο επιστήμονα η φυγή στο εξωτερικό, το πώς εκφράζεται η επιχειρηματικότητα στην εκπαίδευση κ.ά. (Αναλυτικά αποσπάσματα από την ομιλία της Ε. Μπέλλου θα δημοσιευθούν αύριο στο 4σέλιδο «Νεολαία»).

Καμία από τις δύο μέρες του Φεστιβάλ δεν έλειψε ο χορός και η μουσική. Την πρώτη μέρα πλήθος κόσμου βρέθηκε στη μεγάλη συναυλία με τους Λάκη Παπαδόπουλο, Γιάννη Γιοκαρίνη, Νίκο Ζιώγαλα και Μανώλη Φάμελο και στη συνέχεια στο λαϊκό γλέντι από το συγκρότημα της ΚΝΕ. Τη σκυτάλη έδωσαν την επόμενη μέρα στα φοιτητικά συγκροτήματα Ravannati the band, Acoustic two, Ballander, Γιώργος Λιβιεράτος. Το Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με λαϊκό γλέντι από την ορχήστρα του Νίκου Μπαλή.

Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ παρακολούθησαν επίσης επίδειξη χορών από το χορευτικό τμήμα του Δήμου Πάτρας, ενώ περιηγήθηκαν και στα ενδιαφέροντα περίπτερα του Φεστιβάλ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ