Κυριακή 12 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Αντιλαϊκά μέτρα χωρίς τέλος στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Μαζί με την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί, προετοιμάζονται γοργά τα επόμενα μέτρα για τη δεύτερη «αξιολόγηση»

Προχωρούν ακάθεκτοι για τα επόμενα αντιλαϊκά πακέτα

Eurokinissi

Προχωρούν ακάθεκτοι για τα επόμενα αντιλαϊκά πακέτα
Τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα - «γέφυρα» για την ολοκλήρωση της πρώτης και για την επίσημη έναρξη της δεύτερης «αξιολόγησης» του μνημονίου βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο της διαβούλευσης συγκυβέρνησης και κουαρτέτου. Την ίδια ώρα, η εκταμίευση της πρώτης υποδόσης ύψους 7,5 δισ. που συμφωνήθηκε, την περασμένη βδομάδα, στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, περνάει προς έγκριση από 5 κοινοβούλια κρατών της Ευρωζώνης. Αυτή τη βδομάδα αναμένεται και η τυπική επισφράγιση της αντιλαϊκής συμφωνίας από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, που συνεδριάζουν την ερχόμενη Πέμπτη, 16 Ιούνη, με άξονα την αντιλαϊκή συμφωνία που συνοδεύεται από το συμπληρωματικό μνημόνιο με την πλευρά της Ευρωζώνης, την «έκθεση συμμόρφωσης» και άλλα συνοδευτικά έγγραφα, όπως το «τεχνικό μνημόνιο» συνεργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο επόμενο πακέτο με τα νέα αντιλαϊκά μέτρα περιλαμβάνονται τα παρακάτω:

  • Η αναμόρφωση των τιμολογίων της ΔΕΗ για τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, ζήτημα που βάζει σταθερά στο τραπέζι και η πλευρά του ΣΕΒ, με κατεύθυνση τη μείωση του λεγόμενου «ενεργειακού κόστους» των βιομηχάνων.
  • Η διαχείριση του ζητήματος της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, που παραμένει στο τραπέζι και μετά την ψήφιση των συμπληρωματικών τροπολογιών που προώθησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
  • Αναφέρονται και «εκκρεμότητες στο Ασφαλιστικό», χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις, ενώ στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκονται και τα «ισοδύναμα μέτρα» που αφορούν στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου.
Κι άλλες αντιλαϊκές εκκρεμότητες

Να σημειωθεί, ακόμη, ότι υπό συζήτηση με το κουαρτέτο βρίσκεται και νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017-2020, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα. Επιπλέον, οι «θεσμοί» ζητούν διευκρινίσεις σχετικά με το πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Την ίδια ώρα, στα σκαριά και υπό συζήτηση με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς βρίσκεται το σχέδιο για τη λεγόμενη «παραγωγική ανασυγκρότηση», που με τη σειρά του θα αποτελέσει τον μπούσουλα για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου κεφαλαίου, με άξονα τις νέες κρατικές παρεμβάσεις για τις επενδύσεις και την ενίσχυση ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων και κλάδων της οικονομίας και της παραγωγής με «ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

Και βέβαια, τα παραπάνω συνδέονται και με την εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων που ήδη ψηφίστηκαν, αλλά απαιτούν νέες κανονιστικές ρυθμίσεις.

Ανάμεσα σε αυτά:

Το νευραλγικό, για το κεφάλαιο, ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων στις τράπεζες, η διαμόρφωση του νέου Κώδικα Δεοντολογίας από την Τράπεζα της Ελλάδας, το χρονοδιάγραμμα και η στοχοθέτηση της απομείωσης των «κόκκινων» δανείων ανά τραπεζικό όμιλο, αλλά και το ζήτημα της αξιολόγησης των διοικήσεών τους, γύρω από το οποίο ήδη εκδηλώνονται οι ανταγωνισμοί των τμημάτων του κεφαλαίου και των μεγαλομετόχων.

Η συγκρότηση, λειτουργία και η στελέχωση της διοίκησης του νέου υπερ-ταμείου για τις ιδιωτικοποιήσεις, ζήτημα που θα απαιτήσει σειρά νέων παρεμβάσεων αλλά και συζητήσεις με τους «θεσμούς».

«Αμπαλάρουν» τα επόμενα πακέτα

Τα αντιλαϊκά παζάρια αναμένεται να συνεχιστούν στην Αθήνα με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, που θα είναι ομιλητής στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ (21/6) αλλά και το συνέδριο του Economist (22-23/6), όπου αναμένεται να μετάσχουν και υψηλόβαθμα στελέχη του κουαρτέτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κλιμάκια του κουαρτέτου αναμένεται να επανέλθουν στην Αθήνα προς τα τέλη του μήνα, αυτήν τη φορά με επίκεντρο την κατάρτιση της λίστας των επόμενων αντιλαϊκών μέτρων της δεύτερης «αξιολόγησης» του μνημονίου, συμπεριλαμβανομένων και των νέων χτυπημάτων στα Εργασιακά.

Χαρακτηριστική για την «ποιότητα» της διαβούλευσης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς είναι και η έκθεση του ΟΟΣΑ, που δόθηκε στη δημοσιότητα το Μάρτη φέτος, με αφορμή τη συνάντηση στην Αθήνα του επικεφαλής του, Α. Γκουρία, με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα.

Στην εν λόγω έκθεση, ανάμεσα σε άλλα, ο ΟΟΣΑ εστιάζει:

  • Στο σύστημα διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, στην κατεύθυνση, βέβαια, της παραπέρα συμπίεσης του επονομαζόμενου από τους καπιταλιστές «μισθολογικού κόστους» για την εργοδοσία (οι μισθοί δεν είναι κόστος, αφού οι εργάτες παράγουν με τη δουλειά τους τα κέρδη των καπιταλιστών και τους μισθούς τους). Από τη μια πλευρά, διαπιστώνουν ότι ο κατώτατος μισθός για τους νέους εργαζόμενους κάτω από 25 χρόνων «βρίσκεται πολύ κάτω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ». Από την άλλη, βέβαια, περνώντας στο «ψητό», τονίζουν ότι ο κατώτατος μισθός αυξάνεται ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας, κάτι που «αποτελεί μοναδική περίπτωση στον ΟΟΣΑ». Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνουν τη διαμόρφωση κατώτατου μισθού με άξονα την «παραγωγικότητα και τη δικαιοσύνη» και μάλιστα συμπεριλαμβανομένης της «αναθεώρησης στην πριμοδότηση της αρχαιότητας», που θα σημάνει παραπέρα μείωση των κατώτατων μισθών που ισχύουν για εργαζόμενους πάνω από 25 χρόνων.
  • Προτείνονται παρεμβάσεις στις εργασιακές σχέσεις και συγκεκριμένα στο καθεστώς ομαδικών απολύσεων, καθώς και στο νόμο για την κήρυξη απεργιών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, η χαλάρωση των «περιορισμών» θα οδηγήσει σε ενίσχυση του ΑΕΠ της τάξης του 0,2%! Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΟΟΣΑ αξιώνει «επαρκή ευελιξία» και «εξισορρόπηση» ανάμεσα στις ομαδικές απολύσεις και στα μέτρα «ατομικής προστασίας» από τις απολύσεις.
  • Επισημαίνεται ότι στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ δεν ισχύει ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ