Παρασκευή 10 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Παραγωγή μπόλικου «κουρνιαχτού» με συνταγματική αναθεώρηση και εκλογικό νόμο

Με μανδύα «κατοχύρωσης κοινωνικών δικαιωμάτων» λανσάρουν τη συνταγματική αναθεώρηση, την ίδια ώρα που τσακίζουν όσα λαϊκά δικαιώματα έχουν απομείνει...

Παρουσία του Αλ. Τσίπρα και του Γ. Κατρούγκαλου συνεδρίασε χτες η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα τη συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο

Icon

Παρουσία του Αλ. Τσίπρα και του Γ. Κατρούγκαλου συνεδρίασε χτες η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα τη συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο
Συνταγματική αναθεώρηση και εκλογικός νόμος βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, αλλά και του υπουργού Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλου, που φαίνεται να αναλαμβάνει ρόλο στην επεξεργασία των κυβερνητικών προτάσεων.

Πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου είναι η άμεση εκκίνηση της διαδικασίας, στο πλαίσιο της οποίας θα επιδιωχθούν «ευρύτερες συναινέσεις», όπως λέγεται, με ζητούμενο ο εκλογικός νόμος να ισχύσει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, άρα να ψηφιστεί από 200 τουλάχιστον βουλευτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσπάθεια θα έχει στον πυρήνα της την εξασφάλιση της απρόσκοπτης εναλλαγής στην αστική διαχείριση και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα στηριχτεί απ' τα άλλα αστικά πολιτικά κόμματα.

Σε κάθε περίπτωση, η όλη συζήτηση και οι πτυχές της (π.χ. οι δηλώσεις περί δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος) λειτουργούν αποπροσανατολιστικά, σηκώνοντας κουρνιαχτό που κρύβει το ξεδίπλωμα της υλοποίησης και κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής, ενόψει της δεύτερης «αξιολόγησης» το φθινόπωρο με κυρίως «πιάτο» τα Εργασιακά.

Χάντρες και καθρεφτάκια απ' τον Αλ. Τσίπρα

Στη συνεδρίαση της ΠΓ, ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε, σε μια προσπάθεια να καταστήσει το λαό συνένοχο, ότι ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ τον στήριξε και στο δημοψήφισμα, επιλογές που χαρακτήρισε σαν επιθυμία για «τομή με το παλιό». Κι ενώ υπηρετούν το «παλιό», το σύστημα της εκμετάλλευσης, και διαχειρίζονται την αστική εξουσία, υποστήριξε πως δεν μπορούν να καταγραφούν «ως δύναμη καλύτερης διαχείρισης της κρίσης». Δίνοντας το στίγμα νέων αυταπατών που σερβίρουν, πρόσθεσε ότι «η διαχείριση της κρίσης, χωρίς όραμα για μεγάλες τομές, γρήγορα θα μετατραπεί σε κρίση της διαχείρισης».

Ολα αυτά για να λανσάρει τη συνταγματική αναθεώρηση σαν μεγάλη «φιλολαϊκή» αλλαγή... «Η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς οφείλει να αφήσει αποτύπωμα διεκδίκησης μεγάλων αλλαγών. Στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς. Θα επιδιώξουμε στο πλαίσιο της αναθεώρησης την κατοχύρωση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, την προστασία των δημόσιων αγαθών» υποστήριξε, οριοθετώντας ως ολοκλήρωση της... αλλαγής «ένα νέο Σύνταγμα, το Σύνταγμα της Ελλάδας του 2021».

Εκλογικός νόμος για «βιώσιμα κυβερνητικά σχήματα»

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γ. Μπαλάφας, απέρριψε τη σκέψη για δημοψήφισμα, συνολικά για τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για «ειδικά ζητήματα», λέγοντας («Αθήνα 9.84»): «Ουδείς είπε δημοψήφισμα για αυτή καθ' εαυτή τη συνταγματική αναθεώρηση. Και εκεί είναι διαδικαστικομανία (...) Σε μια συνταγματική αναθεώρηση, που έχει 50 άρθρα ή κεφάλαια, δεν τίθεται εξ ορισμού ζήτημα συνολικού δημοψηφίσματος. Αλλο εάν στη διαδικασία, στην πορεία, δούμε ότι για ένα ειδικό ζήτημα, πολύ εξειδικευμένο και επιμέρους».

Σε ό,τι αφορά στον εκλογικό νόμο, προϊδέασε για το περιεχόμενό του δηλώνοντας ότι «εμείς πάντα μιλούσαμε για αναλογικά εκλογικά συστήματα, για απλή αναλογική, για κατεύθυνση προς την απλή αναλογική (...) Πρέπει να συνδυάζουμε την έκφραση της θέλησης του ελληνικού λαού και βιώσιμα κυβερνητικά σχήματα...».

Ο δε γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, επιβεβαίωσε την πρόθεσή τους να κάνουν το λαό συνένοχο σε σκοπιμότητες που υποκρύπτονται πίσω απ' την ανακίνηση των θεμάτων αυτών, που σε κάθε περίπτωση απαντούν σε ανάγκες της αστικής τάξης και όχι του λαού, λέγοντας: «Εμείς απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό, άρα οι συναινέσεις θα πρέπει να υπάρξουν μέσα στην κοινωνία. Οι πολίτες, όπως ανταποκρίθηκαν τότε στο δημοψήφισμα, μπορούν και σήμερα ν' ανταποκριθούν σε πρωτοβουλίες οι οποίες βαθαίνουν τη δημοκρατία στη χώρα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιτελείο χειραγώγησης και ψηφοθηρίας με κάλπικα διλήμματα(2019-04-16 00:00:00.0)
Μυστική συνάντηση Τσίπρα - Ιερώνυμου(2018-10-09 00:00:00.0)
Πολυεπίπεδες διεργασίες με «καταλύτη» τα συμφέροντα της αστικής τάξης(2016-07-01 00:00:00.0)
Κριτική στη διαχείριση(2011-06-21 00:00:00.0)
Σε κατάσταση συναγερμού οι λαϊκές δυνάμεις(2007-11-03 00:00:00.0)
Κοινό μέτωπο ΠΑΣΟΚ - ΝΔ κατά της απλής αναλογικής(1997-05-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ