Παρασκευή 10 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Και Γάλλοι κομάντος στο συριακό έδαφος

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Εντείνονται από χτες οι ήδη σκληρές μάχες που σημειώνονται τις τελευταίες μέρες κοντά στη μεθοριακή, βόρεια συριακή πόλη Μανμπίτζ, ανάμεσα σε τζιχαντιστές μισθοφόρους, Κούρδους και Αραβες μαχητές των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) με την αεροπορική κάλυψη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, σε μία προσπάθεια να κόψουν πλήρως τον ανεφοδιασμό του «Ισλαμικού Κράτους» από τα τουρκικά σύνορα και τη γραμμή επικοινωνίας με τη λεγόμενη «πρωτεύουσά» του, Ράκα.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Αμυνας παραδέχθηκε χτες πως δρουν επιχειρησιακά στο έδαφος της βόρειας Συρίας ειδικές δυνάμεις του γαλλικού στρατού σε ρόλο «εκπαιδευτή», «συμβούλου» και «βοηθού» των κουρδικών και αραβικών «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων».

Από την άλλη, συνάντηση στην Τεχεράνη πραγματοποίησαν χτες οι υπουργοί Αμυνας Ιράν, Χοσεΐν Ντέχκαν, Συρίας, Φαχντ Τζάσεμ αλ Φρέιτζ, και Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, με κεντρικό ζήτημα τις εξελίξεις στα «μέτωπα πολέμου κατά της τρομοκρατίας στη Συρία και τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή». Σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ, η συνάντηση (το αποτέλεσμα της οποίας δεν έγινε άμεσα γνωστό) δρομολογήθηκε με πρωτοβουλία του ιρανικού υπουργείου Αμυνας.

Η Τουρκία, από την άλλη, καταδίκασε τις αεροπορικές επιδρομές «σε τζαμιά, νοσοκομεία, σχολεία και άλλα μη στρατιωτικά κτίρια» στο Χαλέπι της βόρειας Συρίας, αποδίδοντάς τες στη Ρωσία, απειλώντας ότι «τέτοια εγκλήματα δεν θα μείνουν ατιμώρητα». Η ρωσική πλευρά απέρριψε τις κατηγορίες.

ΓΓ του ΟΗΕ: «Ακατάλληλη εποχή για διαπραγματεύσεις»

Στη Ν. Υόρκη, ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ανακοίνωσε πως δεν είναι ακόμη κατάλληλη η στιγμή για «νέες ειρηνευτικές συνομιλίες στη Συρία», σημειώνοντας ότι ο ειδικός απεσταλμένος του στη χώρα, Στάφαν ντε Μιστούρα, έχει αποφύγει να ορίσει νέο, τρίτο, γύρο ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων «επειδή δεν θέλουμε συνομιλίες χάριν συζήτησης». Ακολούθως υπογράμμισε «το κατεπείγον της προθεσμίας» που έχει δοθεί από τους συμπροεδρεύοντες της λεγόμενης «Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας» προκειμένου να ξεκινήσει στις αρχές Αυγούστου η λεγόμενη «περίοδος πολιτικής μετάβασης» στη Δαμασκό.

Ζήτησε, τέλος, από τη συριακή κυβέρνηση να επιτρέψει την απρόσκοπτη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολιορκημένες περιοχές.

Νέο φονικό μπαράζ επιθέσεων στο Ιράκ

Στην πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη, πάντως, οι επιθέσεις αυτοκτονίας συνεχίστηκαν χτες προκαλώντας νέες εκατόμβες θυμάτων μεταξύ του άμαχου πληθυσμού. Σε διάφορες επιθέσεις που ξεκίνησαν από το πρωί σκοτώθηκαν πάνω από 31 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 78. Τα περισσότερα θύματα αναφέρθηκαν σε σιιτική συνοικία της Βαγδάτης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ