Παρασκευή 10 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Κλιμακώνει την κατοχική βία

Ο ισραηλινός στρατός στην είσοδο του χωριού Γιάττα

Copyright 2016 The Associated

Ο ισραηλινός στρατός στην είσοδο του χωριού Γιάττα
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο της έντασης στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης, μετά την προχτεσινοβραδινή επίθεση δύο ενόπλων νεαρών Παλαιστινίων σε εμπορικό κέντρο του Τελ Αβίβ, με αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων Ισραηλινών και τον τραυματισμό άλλων πέντε. Οι δύο δράστες παραμένουν ζωντανοί, εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Τελ Αβίβ και ο άλλος συνελήφθη και ανακρίνεται.

Είναι, ωστόσο, γεγονός πως η επίθεση έδωσε αφορμή στις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις να κλιμακώσουν τη βία σε βάρος των κατεχόμενων Παλαιστινιακών εδαφών. Ξεκίνησαν πραγματοποιώντας από αργά το βράδυ της Τετάρτης πλήρη αποκλεισμό στην κωμόπολη Γιάττα (βορείως της Χεβρώνας στη Δυτική Οχθη), από την οποία προέρχονται οι δύο δράστες, έκαναν εφόδους και λεηλασίες σε σπίτια και ξεκίνησαν τη διαδικασία κατεδάφισης των κατοικιών των δύο δραστών σύμφωνα με το σύστημα «συλλογικής τιμωρίας» που εφαρμόζουν εδώ και χρόνια... Συνάμα «πάγωσαν» τις άδειες εργασίας 204 χωρικών, «στραγγαλίζοντάς τους» οικονομικά σε αντίποινα για τις επιθέσεις.

Νέα ασφυκτικά μέτρα...

Ωστόσο, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις δεν περιορίστηκαν μόνο στο να επιδεινώσουν τη ζωή των κατοίκων της κωμόπολης Γιάττα. Ανακάλεσαν τις άδειες διέλευσης 83.000 Παλαιστινίων σε Δυτική Οχθη και Λωρίδα της Γάζας, που ήθελαν, και με αφορμή την έναρξη του Ραμαζανιού στις 6/6, να μεταβούν στο Ισραήλ ή στο εξωτερικό μέσω του αεροδρομίου στο Τελ Αβίβ. Αναπτύσσουν από το περασμένο 24ωρο εκατοντάδες Ισραηλινούς στρατιώτες του πυροβολικού και των ειδικών δυνάμεων στη Δυτική Οχθη και χιλιάδες αστυνομικούς στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, προκειμένου να αποτρέψουν τάχα «πιθανά επεισόδια» μετά τη σημερινή, μεσημεριανή προσευχή χιλιάδων Μουσουλμάνων Παλαιστινίων που αναμένεται να κατακλύσουν το μεγάλο τέμενος Αλ Ακσα, καθώς σήμερα είναι η πρώτη Παρασκευή από την έναρξη του Ραμαζανιού.

Ο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός Αμυνας, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, επισκέφθηκε χτες τον τόπο της επίθεσης, απειλώντας ότι δεν θα μείνει «μόνο στα λόγια», ανακοινώνοντας αργότερα ότι σταματούν οι επιστροφές των σορών Παλαιστίνιων που έχουν συμμετάσχει σε επιθέσεις σε συγγενείς τους.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, μολονότι δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην επίθεση στο Τελ Αβίβ, δήλωσε πως καταδικάζει τις επιθέσεις κατά αμάχων «ανεξαρτήτως προέλευσης και δικαιολογίας».

Εκπρόσωπος της ισλαμικής «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας, μολονότι δεν ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, χαιρέτισε την ενέργεια των δύο νεαρών Παλαιστινίων στο Τελ Αβίβ σαν ένδειξη «της θέλησης του Παλαιστινιακού λαού προκειμένου να απελευθερώσει όλα τα Παλαιστινιακά εδάφη από την ισραηλινή κατοχή».

Ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι δύο δράστες είναι περίπου 20 χρόνων. Ο ένας, σύμφωνα με δηλώσεις του πατέρα του, βρισκόταν τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Ιορδανία, δεν υποστήριζε κάποιο συγκεκριμένο κόμμα ή οργάνωση και επέστρεψε στη Δυτική Οχθη πριν από πέντε μήνες. Ο ίδιος νεαρός έχει δύο θείους που εκτίουν ισόβια κάθειρξη σε ισραηλινή φυλακή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ