Παρασκευή 10 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε επιφυλακή παραμένουν οι εργαζόμενοι στο «Ζούρα»

Κινητοποίηση πραγματοποίησε το πρωί της Τετάρτης το επιχειρησιακό σωματείο των εργαζομένων στις επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα», έξω από τα γραφεία της επιχείρησης στο Καπανδρίτι, διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων επτά και οκτώ μηνών, την ανάκληση απολύσεων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σάββατο είχε γίνει απεργία στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις του «Ζούρα» σε Οινόφυτα και Αλεξανδρούπολη.

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στην κινητοποίηση των εργαζομένων στο Καπανδρίτι και συζήτησε μαζί τους για τις συνθήκες δουλειάς και την επιθετικότητα της εργοδοσίας. Ανάμεσά τους είναι πολλοί μετανάστες εργάτες, που δουλεύουν χρόνια στη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Από τη συζήτηση, αναδείχθηκε η σημασία της οργάνωσης στους τόπους δουλειάς, με την ύπαρξη και λειτουργία σωματείου με ταξική γραμμή πάλης. Με τον αγώνα και τη συσπείρωση στη συνδικαλιστική τους οργάνωση, οι εργαζόμενοι έδωσαν μάχες το προηγούμενο διάστημα με την ανασφάλιστη εργασία, τις απλήρωτες ή κακοπληρωμένες υπερωρίες. Ιδια κατάσταση επικρατούσε και σε άλλη επιχείρηση από την οποία μεταφέρθηκαν οι εργαζόμενοι, αλλά η συλλογική διεκδίκηση και η αντιπαράθεση με την εργοδοσία έφεραν αποτελέσματα.

Προέκυψε ακόμα ότι οι εργοδότες του κλάδου, παρά τον μεταξύ τους ανταγωνισμό, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να συνεργαστούν για να συνθλίψουν τα εργασιακά δικαιώματα που έχουν απομείνει.

Αλλά και στις μονάδες της ίδιας επιχείρησης στην Αλεξανδρούπολη, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι πάνω από έξι μήνες, ενώ πρόσφατα η εργοδοσία απέλυσε τον πρόεδρο του τοπικού παραρτήματος του επιχειρησιακού σωματείου και έναν ακόμα εργαζόμενο, μέλος της επιτροπής του κλαδικού Συνδικάτου. Την ίδια ώρα, κλείνει τμήματα, απολύοντας το προσωπικό.

Οπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, ο νέος εργοδότης «Νιτσιάκος» που αναλαμβάνει μέρος της παραγωγικής δραστηριότητας του «Ζούρα», επιδιώκει να απορροφήσει μόνο το προσωπικό που δεν έχει δικαιώματα και δεν είναι οργανωμένο στο σωματείο, προκειμένου να εντείνει ακόμα περισσότερο την εκμετάλλευσή του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ