Παρασκευή 10 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Δύο πρώην πρωθυπουργοί στηρίζουν ... παραμονή στην ΕΕ

ΜΠΕΛΦΑΣΤ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σαφή θέση υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ πήραν χτες, με ομιλίες τους στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, οι Βρετανοί πρώην πρωθυπουργοί, Τόνι Μπλερ και Τζον Μέιτζορ, εντείνοντας την προσπάθεια τρομοκράτησης του βρετανικού λαού και τον εγκλωβισμό του στα συμφέροντα του κεφαλαίου. Τον ίδιο σκοπό, από άλλη πλευρά, εξυπηρετούν και οι αστοί προπαγανδιστές της εξόδου.

Πάντως, οι δύο αστοί πολιτικοί, ο συντηρητικός Μέιτζορ και ο σοσιαλδημοκράτης Μπλερ, απειλούν ότι εάν το δημοψήφισμα της 23ης Ιούνη βγει υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ (BREXIT), τότε αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την «ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, υπονομεύοντας την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία και ενισχύοντας το κίνημα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας».

Ο πρώτος σημείωσε ότι, αν οι Σκοτσέζοι ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο υπέρ του Brexit, θα ενταθούν οι πιέσεις για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκοτίας. Η πίεση αυτή «θα μπορούσε να αποδειχθεί ανεξέλεγκτη και πολιτικά ακαταμάχητη», τόνισε. Ο δεύτερος σημείωσε ότι το δημοψήφισμα μπορεί να υπονομεύσει την ειρηνευτική συμφωνία του 1998, με την οποία επιδιώχθηκε τερματισμός του αιματοκυλίσματος μεταξύ Καθολικών (που ήθελαν την ένωση με την Ιρλανδία) και Προτεσταντών (που επιθυμούσαν την παραμονή στο ΗΒ) στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, χαρακτήρισε «ευεργετικό» το γεγονός ότι η Βρετανία ήταν μέλος της ΕΕ κατά την ειρηνευτική διαδικασία στη Β. Ιρλανδία, εκφράζοντας ανησυχία για την πιθανότητα «διακύβευσης» της μελλοντικής ευημερίας και ειρήνης στη Βόρεια Ιρλανδία από αποχώρηση της Βρετανίας.

Τέλος, χτες ανάλυση του οίκου αξιολόγησης «S&P Global Raitings», εκτίμησε ότι η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Κύπρος είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που θα βρεθούν «περισσότερο εκτεθειμένες» από μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org