Παρασκευή 10 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ξεκίνησε το πρόγραμμα προκαταγραφής των αιτούντων άσυλο

Στην Ελευσίνα, σε χώρο της Σχολής Εμπορικού Ναυτικού μεταφέρθηκαν το τελευταίο διήμερο οι πρώτοι 42 πρόσφυγες που είχαν βρει καταφύγιο στο λιμάνι του Πειραιά. Στην υπό διαμόρφωση δομή φιλοξενίας, χωρητικότητας 346 ατόμων, αναμένεται τις επόμενες μέρες να μετακινηθούν και άλλοι πρόσφυγες για την αποσυμφόρηση του λιμανιού. Στον Πειραιά παραμένουν 1.327 πρόσφυγες, οι 666 στην πύλη Ε1 και οι 661 στην πέτρινη αποθήκη. Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, σε όλη τη χώρα βρίσκονται 58.367 πρόσφυγες. Από αυτούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι 8.286, σε δομές της Αττικής 14.674 (οι 3.050 στον Σκαραμαγκά), στην κεντρική Ελλάδα 2.238, στη νότια 283 και στη βόρεια Ελλάδα 26.501 πρόσφυγες, οι περισσότεροι στο Πολύκαστρο.

Στο μεταξύ, οικογένειες Σύρων προσφύγων, συνολικά 13 άτομα, «επέστρεψαν» χτες στην Τουρκία, αεροπορικά από τη Χίο για τα Αδανα, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας, παραιτούμενοι του δικαιώματος ασύλου στην Ελλάδα. Συνολικά 462 ξεριζωμένοι, σύμφωνα με την Αστυνομία, έχουν διωχτεί στην Τουρκία, στο πλαίσιο της εφαρμογής της αντιπροσφυγικής συμφωνίας ΕΕ -Τουρκίας. Σημειώνεται ότι από τις αρχές του έτους έχουν «επιστραφεί» στην Τουρκία με βάση το διμερές πρωτόκολλο επανεισδοχής Ελλάδας - Τουρκίας 1.053 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών.

Εξάλλου, ξεκίνησε το πρόγραμμα προκαταγραφής των αιτούντων άσυλο, για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που φιλοξενούνται σε κέντρα στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η διαδικασία αφορά όσους έφτασαν στην Ελλάδα από την 1/1/2015 έως και τις 19/3/2016, δηλαδή έως το σημείο οπότε άρχισε η εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία για επαναπροώθηση των νέων αφίξεων. Ολες οι εθνικότητες μπορούν να πάρουν μέρος στη διαδικασία. Μετά την προκαταγραφή, οι συμμετέχοντες θα πάρουν δελτίο αιτούντος διεθνούς προστασίας, που θα τους δίνει το δικαίωμα νόμιμης προσωρινής παραμονής στη χώρα μας και πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες. Οι προκαταγραφές θα γίνουν σε έξι προσωρινά κέντρα που θα στηθούν σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η όλη διαδικασία θα διαρκέσει «αρκετές βδομάδες», χωρίς να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα. Η επιχείρηση προκαταγραφής διεξάγεται με την οικονομική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την τεχνική βοήθεια από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Ασυλο (EASO).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ